Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολη Άκκρας

Δελτίο Τύπου

Με την χάρη του δι΄ημάς Νηπιάσαντος Υιού του Θεού και τις Σεπτές ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ συνεχίζουμε το έργο της ιεραποστολικής διακονίας μας στην χώρα της Γκάνα και στις άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου εκτείνεται η δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας.

Σταχυολογούμε μερικές εκδηλώσεις και σας τις παρουσιάζουμε, πληροφορίας ένεκεν.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην πόλη της Τέμα, όπου ανηγέρθη προσφάτως ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάσθη υπό του Μακαριωτάτου το έτος 2008, εορτάσαμε την μνήμη του «Αγίου Ναύτη» και προστάτου των θαλασσινών την Κυριακή 6η Δεκεμβρίου 2009.

Παρόντες οι πιστοί από την Τέμα και την πρωτεύουσα της χώρας Άκκρα, γκανέζοι, έλληνες, ρώσοι, λιβανέζοι, τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων, τα οποία ευρίσκοντο στο λιμάνι της Τέμα αυτές τις ημέρες.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την Λιτανεία της Ιεράς εικόνος του Αγίου παρετέθη γεύμα σε όλους τους προσκυνητές.

Πληροφοριακά αναφέρουμε, ότι πλησιάζει στο τέλος η ανέγερσις του Νηπιαγωγείου και του Ιατρικού Κέντρου, προσφορά του Ιδρύματος Μαρία Τσάκου, άλλων εταιρειών και μεμονωμένων δωρητών.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΚΑΝΑ

Το Σάββατο 19η Δεκεμβρίου έγιναν ομαδικές βαπτίσεις στο χωριό Gyaha από τους Ιερείς της περιοχής. Κατόπιν ετήσιας κατηχήσεώς των προσήλθαν στα Ιερά Μυστήρια Βαπτίσματος και Χρίσματος 66 κατηχούμενοι.

Την Κυριακή 20η Δεκεμβρίου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία παρόντος και του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος εθαύμασε τον νέο Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, ο οποίος μόλις ανηγέρθη. Η Ενορία αυτή είναι αρτισύστατος και με πολύ καλές προοπτικές προόδου.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΝΑ

Την Κυριακή 27η Δεκεμβρίου 2009 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου τελέσθηκε η είς διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου Βασιλείου Labi.

Ο νέος διάκονος είναι τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη των Η.Π.Α. και γόνος ιερατικής οικογενείας, αφού  παππούς του μακαριστός π. Γρηγόριος Labi ( από τους πρώτους Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γκάνα ) και ο πατέρας του π. Ιωσήφ Labi είναι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας.

Ο Διάκονος Βασίλειος  προσφέρει επίσης την διακονία του στα Γραφεία και στην Ιερατική Σχολή της τοπικής Εκκλησίας μας.

Ο Θεός να τον στηρίζη και να τον ευλογή !

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥΝ

Ανήμερα της πρωτοχρονιάς και μετά την Θεία Λειτουργία ταξιδεύσαμε για να επισκεφθούμε τους Ορθοδόξους χριστιανούς στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστούν και να συνεορτάσουμε μαζί τους τα Μεγάλα γεγονότα της Θείας Επιφανείας του Θεού μας.

Την Κυριακή 3η Ιανουαρίου 2010 τελέσαμε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού την Θεία Λειτουργία μαζί με τον Ιερέα π. Ιερεμία.

Οι περισσότεροι των ενοριτών παρόντες και με μεγάλη ευλάβεια συμμετείχαν στην λατρευτική σύναξή μας. Κατόπιν στην αίθουσα του Ιεραποστολικού Κέντρου οι κυρίες της Ενορίας είχαν ετοιμάσει πλούσιο πρόγευμμα, προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως, για όλους τους πιστούς.

Ο ενθουσιασμός τους  ήταν μεγάλος, αφού πλέον διαθέτουν περικαλλή Ιερό Ναό και Ιεραποστολικό Κέντρο για τις διάφορες ενοριακές εκδηλώσεις τους.

Υπολείπονται ακόμα κάποια έπιπλα, κυρίως τραπέζια και καθίσματα, για τα οποία φροντίσαμε συντόμως να κατασκευασθούν, από δωρεές διαφόρων χριστιανών από Ελλάδα και Κύπρο.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΝΑ

Όπως κάθε χρόνο στο χωριό Μπρεμάν της ανατολικής Γκάνα εορτάσαμε την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων την Τετάρτη 6η Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Εκεί με την συμμετοχή όλων των πιστών του χωριού και των γύρω περιοχών τελέσαμε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό.

Ακολούθως εν πομπή κατευθυνθήκαμε στον ποταμό Ayesu, που περνά μέσα από το χωριό και τελέσαμε την τελετή Αγιασμού των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του σύμφωνα με το Ορθόδοξο έθιμο.

Νέοι της περιοχής έπεσαν και ανέσυραν αυτόν στους οποίους η Εκκλησία μας προσέφερε αναμνηστικά δώρα και χρηματικό ποσόν για την κάλυψη των εξόδων σπουδών τους.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι στο εν λόγω χωριό υπάρχει παμπάλαιος μικρός Ιερός Ναός της Βαπτίσεως του Χριστού, στον οποίο δεν λειτουργούμε πλέον λόγω επικινδυνότητος. Αυτός είναι ο λόγος που οι ενορίτες ευλαβούνται την Εορτή αυτή και εκκλησιάζονται όλοι, παρ΄όλο που ήταν καθημερινή και για την χώρα ημέρα εργάσιμη.

ΕΚΔΗΜΙΑ ΙΕΡΕΩΣ

Την 6η Ιανουαρίου το απόγευμα απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ο πρωτ. π. Σαμαουήλ Adjei Kumi, ο οποίος ήταν εκ των πρώτων χειροτονηθέντων Ιερέων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γκάνα από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Άκκρας κυρό Ειρηναίο το έτος 1982.

Χρημάτισε επί σειράν ετών Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Επισκοπής.

Εσχάτως υπέστη εγκεφαλικό επισόδειο, το οποίο τελικά έγινε και η αιτία του θανάτου του.

Η κηδεία του τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό στην Άκκρα, όπου ήταν εφημέριος και η ταφή του στο κοιμητήριο της κωμοπόλεως Λαρτέ.

Ο Θεός να αναπαύη την ψυχή του.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας