Ανοιχτή πρόσκληση διακονίας

Ο Π.Χ.Ο.Ο.Ι. λειτουργεί με προσωπικό που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Ιεραποστολικό έργο με αγάπη και ζήλο.
Οι ανάγκες σε όλους τους Ιεραποστολικούς Τομείς δραστηριότητας είναι αρκετά μεγάλες. Χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσπάθεια να ενημερωθούν οι συνεργάτες μας και να μπουν στο πρόγραμμα για εθελοντική προσφορά.
Με την ενημέρωση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δίνουν ενεργά το παρόν στην Ιεραποστολή και να προωθούν το έργο της.

Είναι πολλά τα άτομα που προσφέρονται και εφημερεύουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην έδρα της Ιεραποστολής του Ομίλου μας οδός Τρυγόνος 3-5.

Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται τον μήνα 60-70 συνεργάτες, για να καλύπτουν τις ανάγκες και τις εργασίες της, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία, την τάξη και το νοικοκύρεμά της.

Περιληπτικά παρουσιάζουμε μερικούς από τους τομείς, την έκταση αυτών και τις ποικίλες δραστηριότητες των συνεργατών μας στην Ιεραποστολή στο Κεντρικό Γραφείο Αθηνών του Π.Χ.Ο.

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

1) Ο Ιεραποστολικός ταχυδρόμος

Είναι το περιοδικό του ομίλου μας και αποστέλλεται «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» σε όλους τους συνεργάτες μας. Κυκλοφορεί ανά τρίμηνο, καλαίσθητο, ιεραποστολικό ενημερωτικό σε Ιεραποστολικά θέματα.
Η καλλιτεχνική εμφάνισή του το ανεβάζει ώστε να έχει μεγάλη αποδοχή από το αναγνωστικό μας κοινό.
Για την διεκπεραίωση του εντύπου μας απαιτούνται αρκετά άτομα που θα ασχοληθούν αρκετές ώρες.

2 ) Ο Ιεραποστολικός καφές

Κάθε Κυριακή πρωί 10:30 – 12:30 μετά τον Εκκλησιασμό η αίθουσα της Ιεραποστολής (στην Τρυγόνος 3-5 Κυψέλη Αθήνα) είναι ανοιχτή.
Πολλοί φίλοι της Ιεραποστολής προσέρχονται και τους προσφέρεται Ιεραποστολικός καφές.
Ακολουθεί ομιλία με πνευματικό περιεχόμενο, Ιεραποστολικά νέα, εποικοδομητικά θέματα, ερωτήσεις και απαντήσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η γνωριμία των συνεργατών, η συνοχή και η αγνή θρησκευτική συμπεριφορά όλων.

3) Η συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα απογεύματα Δευτέρας και Πέμπτης συνέρχονται τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της Ιεραποστολής και ασχολούνται με τρέχοντα θέματα, αλληλογραφία ή αποφάσεις η ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Παράλληλα με τα διοικητικά τους καθήκοντα εξυπηρετούν την απογευματινή εφημερία, υποδέχονται τους προσερχόμενους στον χώρο της Ιεραποστολής και γενικά επιβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία του έργου.

4) Οι έκτακτες επισκέψεις των Ιεραποστόλων

Στην Ιεραποστολή δεχόμαστε συχνά Ιεραποστόλους. Μας πλησιάζουν με χαρά μας ευχαριστούν για τα χρήματα ή τα διάφορα εφόδια που τους έχουμε αποστείλει, ή τους προσφέρουμε εκείνη την ώρα.
Χαρούμενα μας αναφέρουν την πρόοδο της Ιεραποστολής αλλά και τις δυσκολίες, την πείνα, τις ασθένειες, τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.
Οι συνεργάτες μας τους υποδέχονται πρόθυμα και δηλώνουν ότι και αυτοί θέλουν να βοηθήσουν το έργο των Ιεραποστόλων και τους βοηθούν μέσω της Ιεραποστολής.

5) Η Διαλογή των ρούχων

Στον τομέα αυτό μία ομάδα κυριών διαλέγει και δεματοποιεί κατάλληλα ενδύματα για διάφορες αποστολές.
Είναι δώρα που καθημερινά συνάνθρωποί μας προσφέρουν στην Ιεραποστολή και καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή στην διαλογή.
Η προσπάθεια των κυριών αυτών είναι κουραστική, αλλά και αξιέπαινος, γι’ αυτό ιδιαίτερα στην Ιεραποστολή τις τιμούμε και τις ευχαριστούμε.

6) Ο Ιεραποστολικός Κουμπαράς

Ο Όμιλός μας εκτός από τις χρηματικές εισφορές που δέχεται, έχει κυκλοφορήσει Ιεραποστολικούς κουμπαράδες που διανέμονται στους συνεργάτες και σε όλους τους συνανθρώπους που ευχαρίστως αποδέχονται.
Μετά την παρέλευση ορισμένου χρόνου επιστρέφονται στην Ιεραποστολή φορτωμένες με ότι χρήματα ο κάτοχός του έχει ρίξει μέσα.
Όλοι οι κουμπαράδες συγκεντρώνονται στην Ιεραποστολή και κατά διαστήματα, παρουσία επιτροπής, ανοίγονται.
Το ποσό καταμετρείται και καταγράφεται σε καταστάσεις. Στην συνέχεια κόβονται αποδείξεις νόμιμες και αποστέλλονται στους προσφέροντας την δωρεά τους.
Οι εισπράξεις από το περιεχόμενο των κουμπαράδων διατίθενται σε ιεραποστόλους για την ανέγερση Ιερών ναών, ή την ενίσχυσή τους γενικά στο σωτήριο έργο τους.
Η πρόθυμη προσφορά των συνανθρώπων μας είναι εκδήλωση αγάπης.
«Ιλαρόν δότην αγαπάν ο Θεός»
Ο Θεός αγαπά αυτόν που προσφέρει τα δώρα του γενναιόδωρα, καλόκαρδα, απλόχερα, χαμογελαστά. Δεν έχει σημασία το τι θα δώσει κανείς αλλά το πώς θα δώσει.

7) Τα άτομα που εφημερεύουν στην Ιεραποστολή

Άνδρες και γυναίκες φροντίζουν ν’ ανοίξουν την Ιεραποστολή στις προκαθορισμένες ώρες. στις προκαθορισμένες ώρες. Υποδέχονται και αυτοί τους επισκέπτες, παραλαμβάνοντας τα δώρα τους, χρήματα, ρούχα, τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα, απαντούν στα τηλεφωνήματα, παραλαμβάνουν την αλληλογραφία και ενημερώνουν τα αρμόδια πρόσωπα του Δ.Σ. του ομίλου.

Όμως, εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες, υπάρχουν και άλλοι τομείς: ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΧΟΡΩΔΙΑ, ΙΕΡΟΡΑΠΤΡΙΕΣ, ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ κ.λ.π.

Όλοι αυτοί οι τομείς πρέπει να γίνουν με φροντίδα, με πρόγραμμα και σύστημα, ώστε να προθυμοποιηθούν και άλλοι στα «καλά και ωφέλιμα» έργα.

Ως χριστιανοί, δεν μπορεί να είμαστε χλιαροί, αλλά δραστήριοι και καρποφόροι στα έργα της αγάπης που είναι ιεραποστολή. Ωφέλιμο είναι να πληθαίνουν οι συνεργάτες μας για να αυξάνει και το έργο της ιεραποστολής.

Τα άτομα αυτά που επιθυμούν να διακονούν στην ιεραποστολή, δεν χρειάζονται κάποια προσόντα, γιατί ο καθένας μπορεί να διαλέξει τον τομέα που του ταιριάζει. Για την εθελοντική προσφορά δεν υπάρχει περιορισμός σχετικά με την ηλικία, το φύλο, τις γνώσεις, την κοινωνική θέση. Στην ιεραποστολή υπάρχουν πολλοί τομείς και ο κάθε συνεργάτης μπορεί να προσφέρει ότι δύναται.
Δεν χρειάζεται να έχει Πανεπιστημιακά διπλώματα, ούτε άλλους επίσημους τίτλους και φανταχτερά εφόδια.

Όλοι είναι κατάλληλοι και μπορούν να διακονούν αυτούς που έχουν ανάγκη, αρκεί να διαθέτουν πίστη και αγάπη, προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και μάλιστα να έχουν μυστηριακή ζωή. Απαραίτητα όμως πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για την ιεραποστολή.

Αν κάποιος συνεργάτης, ή γνώστης επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του ομίλου μας, η ιεραποστολή θα αποδεχθεί ευχαρίστως την προσφορά του.

Στην ιεραποστολή δεν ομιλούμε για αξιώματα, αλλά για την διακονία. Το έργο που συντελείτε στον όμιλό μας, παρουσιάζουμε στο ευρύ κοινό με εορταστικές, ιεραποστολικές εκδηλώσεις, ομιλίες, – με το περιοδικό μας «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και με το διαδίκτυο (INTERNET).

Στον τομέα αυτό, μια ομάδα νέων πρωτοστατεί εθελοντικά και δραστήρια, προσφέρει τις σύγχρονες γνώσεις της τεχνολογίας, χειρίζοντας τα ηλεκτρονικά μέσα στο διαδίκτυο. Οι νέοι αυτοί προσέρχονται στην ιεραποστολή αθόρυβα, εκτελούν τις εργασίες τους και κινούνται σύμφωνα με το πνεύμα και το πρόγραμμα της ιεραποστολής. Όσοι νέοι επιθυμούν να βοηθήσουν στον τομέα αυτόν, η ιεραποστολή με χαρά τους περιμένει. Με τον τελευταίο αυτό τομέα που έχουμε αναπτύξει στοχεύουμε να έχουν οι φίλοι της εξωτερικής ιεραποστολής ευκολότερη πρόσβαση προς τον όμιλό μας μέσω του διαδικτύου. Πολλοί βρίσκονται ακόμα και στα πέρατα της γης και ανυπομονούν να ενημερωθούν. Με αυτήν την προσπάθεια δίνουμε την δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν την ιεραποστολή. Οι επισκέπτες στην ιεραποστολική αυτή διεύθυνση του internet, www.ierapostoli.gr , έχουν την δυνατότητα πέρα από την ενημέρωση, να επικοινωνούν μαζί μας, να προσφέρουν και να γίνονται κοινωνοί αυτής της ιεραποστολικής προσπάθειας του ομίλου μας.

Για να πραγματοποιηθούν όμως όλα όσα αναφέραμε, χρειάζεται να διατίθεται αρκετός χρόνος για την ιεραποστολή, για τον συνάνθρωπό μας, προς Δόξα Θεού.

Είναι βέβαιο ότι ο καθένας με τον τρόπο του και την ζωντανή του παρουσία, ενισχύει την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Για να λάβουν οι συνάνθρωποί μας σαφή εικόνα των όλων των δραστηριοτήτων της ιεραποστολής, τους καλούμε εις τους κόλπους του ομίλου μας, με το «έρχου και ίδε». Είναι μία πρόσκληση ορθή και πολύ πειστική, για όποιον αμφιβάλλει, προς την απίστευτη προσφορά του Κυρίου στον καθένα μας. Ο Χριστός επιθυμεί «σφόδρα» να χαρίσει σε κάθε άνθρωπο εσωτερική ειρήνη, ψυχική ανασυγκρότηση, δύναμη στον αγώνα της ζωής, λύση στα αδιέξοδα, χαρά μόνιμη και αληθινή.

Χ.Ι.