Ιεραποστολικά

Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας

Αγαπητοί μου,

Η ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας είναι μία από τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ιδρύθηκε πρόσφατα (Οκτώβριος 2010), με πρόταση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.

Πρόκειται για την πρώτη Ορθόδοξη Ιερά Επισκοπή στη χώρα αυτή και τον πρώτο Ορθόδοξο Επίσκοπο. Το έργο και η οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας, ξεκίνησαν στην κυριολεξία από το ΜΗΔΕΝ! Δεν υπήρχε απολύτως καμία υποδομή, κανένα Παρεκκλήσι, κανένας Ι.Ναός, ούτε καν ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο, ώστε να μπορεί να διαμείνει και να εργασθεί ο Επίσκοπος! Όμως η ευλογία του Θεού και η αγάπη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, άρχισαν να καρποφορούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Φρονούμε ότι η Ορθοδοξία, εδώ στην εξωτική και τόσο φιλόξενη αυτή χώρα, έχει μέλλον. Και εμείς, όλοι εδώ στην Ελληνορθόδοξη Επισκοπή Μποτσουάνας, με έδρα την πρωτεύουσά της το Καμπερόν, θα διακονήσουμε, (όση δύναμις…) την Εκκλησία του Αναστημένου Ιησού και τις πολλαπλές ανάγκες του Αφρικανού συνανθρώπου μας, με ανιδιοτελή αγάπη, με κατανόηση, με διάθεση αυτοθυσίας, φιλοτιμία και αξιοπρέπεια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία σ’αυτό το χώρο της Νοτιοτέρας Αφρικής (πολύ κοντά στη Νότιο Αφρική/Πρετόρια), αντιμετωπίζει μία αληθινή πρόκληση, καθώς εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της φιλοπροόδου χώρας και καλείται να συνυπάρξει μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης, συναλληλίας, αμοιβαιότητος, συνυπάρξεως, νομιμότητος, ελευθερίας και σοβαρότητος. Καλείται με απλά λόγια η Ορθοδοξία στη Μποτσουάνα, να εφαρμοσθεί ως τρόπος ζωής, αφού έτσι είναι στην αυθεντική της έκφραση. Ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνει, καθάρια, ανόθευτη, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι οι αλήθειες που πρεσβεύει και προτείνει στο σύγχρονο Αφρικανό άνθρωπο είναι αλήθειες ζωής, οι οποίες αφορούν το Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο.

 

Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μποτσουάνας κ.κ.Γενάδιος

 

Οι κίνδυνοι του συγκρητισμού, του παγανισμού, των νεοειδωλολατρικών τάσεων και πολλαπλών θρησκευτικών ιδεολογιών, των αιρέσων και κυρίως της θρησκοληψίας, η οποία εμποτίζεται από την ελλειπή μάθηση και παιδεία, η επικρατούσα κοσμοθεωρία και αντίληψη που είναι «τρόπος ζωής», ευρίσκονται προ των θυρών.

Με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης όλων μας, έναντι της ιστορίας, της πνευματικής παρακαταθήκης των Αγίων Πατέρων και της δισχιλιετούς Ορθοδόξου Παραδόσεως του Αποστολικού Θρόνου του Ευαγγελιστού Μάρκου, αλλά με αγάπη κυρίως, θα προχωρήσουμε στην καθημερινή μας πορεία.

Αγαπητοί μου, εδώ στην Μποτσουάνα, είναι καθημερινός ο αγώνας, επίπονος, δημιουργικός, ωραίος. Το Πατριαρχείο μας με την προσωπική μέριμνα του Μακαριωτάτου Προκαθημένου, απέκτησε πρόσφατα ένα σπίτι το οποίο διαμορφώθηκε σε ΕπισκοπείοΜητρόπολη, ώστε να είναι το κέντρο και το ορμητήριό μας, για την επιτέλεση του Πνευματικού και Ιεραποστολικού μας έργου. Περιλαμβάνει το Γραφείο του Επισκόπου, τη Γραμματεία (Γραφείο Τύπου, Ιεραποστολής/Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων, Ληξιαρχείο), όπου εργάζονται μέχρι στιγμής ένας Κληρικός και 2 εθελοντές καθημερινά.

Αυτές τις μέρες, ερευνούμε την πιθανότητα να ξεκινήσουμε επισκέψεις σε πτωχές συνοικίες για να διαπιστώσουμε τη δυνατότητα παροχής βοηθείας σε οικογένειες με μεγάλες και βασικές καθημερινές ανάγκες! Ήδη επισκεφθήκαμε την περιοχή OLDNALEDY και συγκλονισθήκαμε για τις άθλιες συνθήκες όπου ζούνε συνάνθρωποί μας.

Ήδη ξεκινήσαμε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της χώρας αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Συντονισμού Παιδείας του Ελληνικού Προξενείου Ν.Αφρικής, προκειμένου να ιδρύσουμε ένα Ιδιωτικό Ελληνοαγγλικό Σχολείο (ΝηπιαγωγείοΔημοτικόΓυμνάσιοΛύκειο), βάσει του επικρατούντος εδώ συστήματος εκπαιδεύσεως, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ορθοδόξου κατηχήσεως.

Νομίζω, είναι σημαντικό η Εκκλησία να προσφέρει στο λαό της, σ’αυτούς τους νευραλγικούς τομείς, Υγείας και Παιδείας!

Εύχομαι Έτη Πολλά με υγεία και ευτυχία με δύναμη στο έργο και τη ζωή σας. Σας περιμένουμε με αγάπη και χαρά να έλθετε στην όμορφη Μποτσουάνα και να βιώσετε εκ του σύνεγγυς την ευφροσύνη της δημιουργίας και της προσφοράς στον άνθρωπο.

 

Καμπερόν (Νοτιοτέρα Αφρική)

† Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος