Ιεραποστολικά

Έργο Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας

PATRIARCAT GREC ORTHODOXE D’ALEXANDRIE   ET DE TOUTE AFRIQU

EVECHE BURUNDI ET RWANDA

ΕΡΓΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Αγαπητοί αδελφοί, φίλοι και συνεργάτες της Ιεραποστολής,

Σας χαιρετώ από την νεοσύστατη Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας.

Η Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας περιλαμβάνει τα κράτη του Μπουρούντι της Ρουάντας και μεγάλο μέρος του Ανατολικού Κονγκό.

Είμαστε ακόμα στην αρχή, ο δρόμος είναι μεγάλος όμως η ηθική και υλική σας συμπαράσταση μας δίνει κουράγιο για να αγωνιστούμε στην δύσκολες αλλά γεμάτες ελπίδα χώρες όπου ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου μας ανέθεσε.

Η κατάσταση ίσως είναι από τις πιο δύσκολες εάν όχι η πιο δύσκολη στην Αφρική.

Τα σημάδια του εμφυλίου και της γενοκτονίας είναι νωπά, χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ ζωής και θανάτου, πείνα, αρρώστιες και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Το Μπουρούντι είναι μία μικρή και ακριβή χώρα διότι δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή, αυτό συμβάλει στην μεγάλη φτώχεια. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να αγοράσουν τα λίγα προϊόντα ενώ η έλλειψη βασικών αγαθών είναι εμφανής.

Δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύστημα υγείας δεν υπάρχει, τα πολύ σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στην Κένυα ή στην Νότιο Αφρική με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να παράσχει εκπαίδευση λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης και η αμάθεια βρίσκετε στον υψηλότερο δείκτη, όλοι περιμένουν από την ιεραποστολή και εμείς με την βοήθειά σας προσπαθούμε.

Όσον αφορά την Ρουάντα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, δεν είναι εύκολο να περιγραφούν με λόγια.

Η Κατάσταση στο Ανατολικό Κονγκό είναι ιδιάζουσα και πολύ ρευστή γιατί ο ανταρτοπόλεμος είναι ακόμα σε εξέλιξη και η κατάσταση επικίνδυνη κάθε επίσκεψή μας εκεί γίνεται συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών. Το ανατολικό Κονγκό είναι γεμάτο ανάγκες, είναι το πάντα φτωχό και ταλαιπωρημένο Κονγκό.

Η Επισκοπή αναπτύσσει σημαντικό Ιεραποστολικό Έργο το οποίο σας παρουσιάσω:

  • Λειτουργία Σχολείων στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Ουβίρας-Ανατολικό Κονγκό φοιτούν 450 μαθητές στα Δημοτικά και 150 στα Νηπιαγωγεία.
  • Διανομή φαγητού  στην προσφυγική περιοχή Γκαγκάρας στο Μπουρούντι.
  • Διανομή φαγητού στις Αστυνομικές και Δικαστικές Φυλακές του Μπουρούντι, στις οποίες οι συνθήκες είναι αθλιότατες και απάνθρωπές .
  • Συντήρηση αγάμων μητέρων τις οποίες είτε έχουν εγκαταλείψει  οι σύζυγοι τους είτε έχουν πεθάνει.
  • Υποτροφίες σε 30 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
  • Περίθαλψης απόρων.
  • Παροχή Φάρμακων κυρίως για μαλάρια, τυφοειδή πυρετό, κίτρινο πυρετό, εμβόλια κατά της χολέρας και εμβόλια κατά του μινιγγόκοκκου.
  • Διανομή τροφίμων σε 250 άτομα.
  • Διανομή τετραδίων και γραφικής ύλης σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Στο Ιεραποστολικό Κέντρο Uviras- Est Congo λειτουργούν Ενορία, Κατηχητικά Σχολεία, 2 Νηπιαγωγεία με 150 μαθητές και 2 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με 400 μαθητές

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:

  • Ιεραποστολικό Κέντρο στην Γκαγκάρα-Μπουρούντι με Ναό, Συσσίτιο, Νοσοκομείο. Εργασίες σε εξέλιξη.
  • Ιεραποστολικό Κέντρο στη Κινάμα-Μπουρούντι με Ναό, Συσσίτιο, Ιατρείο, Σχολεία. Εργασίες σε εξέλιξη.
  • Συσσίτιο και λειτουργιά Ιατρείου στην προσφυγική περιοχή Μπουραμάτας-Μπουρούντι όπου διαβιούν και οι από όλους παραμελημένοι Πυγμαίοι.
  • Ανοικοδομούνται σχολεία στο Ιεραποστολικό Κέντρο Καμανιόλας-Ανατολικό Κονγκό σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό IRC

 

Στο Ιεραποστολικό Κέντρο Gagaras-Burundi λειτουργεί ενορία ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες για Σχολή Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, Εξωτερικά Ιατρεία και Νοσοκομείο

Όλα αυτά πραγματοποιούνται με την βοήθεια των Ορθοδόξων Χριστιανών όλου του κόσμου, χωρίς την δική σας συμπαράσταση το Ιεραποστολικό Έργο θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί για αυτό ζητώ την στήριξη, την αγάπη σας και την συμβολή σας στον ιεραποστολικό-κοινωνικό-ανθρωπιστικό αγώνα.

Το έργο το οποίο μας περιμένει είναι μεγάλο και οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη πολλοί.

 

Μετά θερμών ευχαριστιών-ευλογημένα Χριστούγεννα.

Ο Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κονγκό Σάββας.

 

Μπουζουμπούρα, 9 Δεκεμβρίου 2010