Ιεραποστολικά

Θυρανοιξία σε δύο Ιερούς Ναούς και θεμέλιος λίθος σε ανεγειρομένο Ι.Ναό στο Μαλάουι

Αγαπημένοι εν Χριστώ αδελφοί στην Ελλάδα, χαίρετε εν Κυρίω.
Σας γράφουμε από το κέντρο της Αφρικής για να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στο Μαλάουι.

Σε μια δύσκολη και φορτισμένη στιγμή για τους ορθόδοξους αδελφούς μας στην Ελλάδα, όπου οι ειδήσεις και τα νέα συχνά φέρνουν ανησυχία, αγωνία και θλίψη στις ορθόδοξες καρδιές, τα νέα από το Ιεραποστολικό μας κλιμάκιο στο Μαλάουι, έρχονται να τονώσουν με χαρά, πίστη και ελπίδα τους ευλαβείς και ορθόδοξους πόθους όλων μας.

Στις μέρες μας που η λεγόμενη οικονομική κρίση, ακυρώνει σχέδια περικόβει την ελεημοσύνη και στενοχωρεί τους ανθρώπους, η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαλάουι, χαίρεται και καμαρώνει, γιατί αξιώνεται να εορτάζει τα θυρανοίξια σε δύο ωραίους, μεγάλους, επιβλητικούς, πέτρινους και καλοχτισμένους Ιερούς Ναούς:

Α. ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥΛΑΝΖΙ
Την Δευτέρα, 14 Ιουνίου, στην περιοχή Μουλάνζι, κάτω από το ομώνυμο και ψηλότερο βουνό του Μαλάουι, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωακείμ, τέλεσε τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας της Θεοπρομήτορος. Το Σεβ/το συνόδευαν και αρκετοί ιθαγενείς ιερείς, δηλαδή ο ιερέας Νεκτάριος, ο ιερέας Νικόδημος, ο οποίος θα υπηρετήσει στον ναό αυτό και είναι και ο πρώτος εργάτης για τον ευαγγελισμό των ιθαγενών σ’ αυτήν την περιοχή και ο διάκονος Σωφρόνιος.

Μέσα σ’ ένα κλίμα μεγάλης χαράς και συγκίνησης, οι γηγενείς της περιοχής, επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον Επίσκοπό τους.

Επειδή αναγνωρίζουν την γνησιότητα της Ορθοδοξίας και ζουν την παρουσία του Επισκόπου τους, σαν αληθινή ευλογία για τον τόπο τους, τραγούδησαν, χόρεψαν, επευφήμησαν, υποδέχθηκαν το Σεβ/το και στη συνέχεια συμμετείχαν με κατάνυξη στον αγιασμό και την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, την πρώτη που τέλεσε στον ιερό αυτό χώρο.

Στο λόγο που απηύθυνε ο Σεβ/τος, σαν αληθινός ποιμένας και πατέρας προς τους ιθαγενείς καθοδήγησε στο σωστό ξεκίνημα της ενοριακής ζωής και υποσχέθηκε τη συχνή παρουσία του ανάμεσα στους νεοφώτιστους.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση εορταστικών δρώμενων από τους ενορίτες και τα παιδιά του νηπιαγωγείου, που η εκκλησία μας απασχολεί και σιτίζει καθημερινά.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με προσφορά δώρων στους αρχηγούς της περιοχής και στα παιδιά της ενορίας και ακολούθησε γεύμα για όλους, φτιαγμένο σε μεγάλα καζάνια…

Βεβαίως ο Σεβ/τος ξεναγήθηκε σε όλα τα νεόχτιστα κτίρια του ιεραποστολικού κέντρου γύρω από τον Ιερό Ναό και είχε τη χαρά να δει το νηπιαγωγείο με αποθήκη και μαγειρείο, την αίθουσα αναγνωστήριο, και βιβλιοθήκη, την αίθουσα εργαστήρι ραπτικής και σχολής γυναικών, τη γεώτρηση, τη διαμόρφωση χώρου με κιόσκι και παιδική χαρά και φυσικά το μικρό πρεσβυτέρειο (σπίτι του ιερέως).

Είναι μεγάλη ευλογία για τον τόπο και οι ιθαγενείς το αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη ότι γύρω από τον Ιερό Ναό ανεγέρθηκαν όλα αυτά τα κτίρια που θα βοηθήσουν στην λειτουργία της ενορίας και στην πρόοδο γενικά της περιοχής.

Θεία Λειτουργία σε νεόδμητο ναό της Ι. Μητροπόλεως ΖΑΜΠΙΑΣ

Β. ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ (περιοχή Παλόμπε)
Την Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μαζί με σύσσωμο τον κλήρο των ιθαγενών και τον Έλληνα ιερέα, τέλεσαν τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στην περιοχή Παλόμπε, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.

Και εδώ η υποδοχή ήταν θερμότατη. Σε μεγάλη απόσταση από τον Ιερό Ναό, οι ιθαγενείς υποδέχθηκαν με τραγούδια, χορούς και κλαδιά δένδρων τον Αρχιεπίσκοπό τους.

Στην τελετή Αγιασμού στην είσοδο του Ιερού Ναού και την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, ελάμπρυνε ο τόπος με την μεγαλοπρέπεια της Ορθόδοξης λατρείας μας που αγγίζει κάθε καλοπροαίρετη ψυχή.

Ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις με καλοσώρισμα από τους αρχηγούς των περιοχών, απαγγελία ποιημάτων και τραγούδια από ενορίτισσες και από παιδιά του νηπιαγωγείου που η εκκλησία μας συντηρεί και σιτίζει καθημερινά. Κατόπιν όλων, ο Σεβ/τος πρόσφερε δώρα σε όλη την ενορία.

Ο ιερός Ναός των Ταξιαρχών είναι, όπως και της Αγίας Άννας, μεγαλοπρεπέστατος, πανέμορφος και γερός. Τον στολίζουν όμορφες αψίδες και ωραίο καμπαναριό. (Ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε και τις καμπάνες!) Είναι ευγενική προσφορά δωρητή μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και οι ιθαγενείς στέλνουν με κάθε ειλικρίνεια την ευγνωμοσύνη τους. Κατηχητής αυτής της ενορίας είναι ο ώριμος εκπαιδευτικός Αντώνιος. Έχει οικογένεια με πέντε παιδιά και ακόμη άλλα μέλη υπό την προστασία του.

Μέχρι τώρα είναι άψογη και ευλογημένη η συμπεριφορά του. Ευχόμαστε να συνεχιστεί και ακόμη ελπίζουμε να αξιωθεί και το μεγάλο δώρο της ιερωσύνης, ώστε να μπορεί να υπηρετεί τους ενορίτες της ενορίας των Αρχαγγέλων και σε όλες τις λατρευτικές τους ανάγκες.

Όσοι παρευρεθήκαμε αυτήν την ημέρα στο Παλόμπε, ευχηθήκαμε η ενορία των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, με τις μεσιτείες και την προστασία τους, να ανθίσει• και από το νεόφτιαχτο θυσιαστήριο του Ιερού Ναού να αξιωθούν οι ιθαγενείς αδελφοί μας να προσφέρουν καθαρές και ευάρεστες λατρείες στον Τριαδικό Θεό μας.

Γ. ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ BLANTYRE.
Την Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νέου, Ιερού Ναού της Αναστάσεως, του Σωτήρος στην πόλη του Blantyre.

Το έργο ξεκίνησε προ ολίγων μηνών και με την Χάρη του Θεού προχωράει γρηγορώτατα. Μία ωραία και γερή περίφραξη, προφυλάσει ήδη τα χτισίματα. Ο Ιερός Ναός προβλέπεται ότι θα είναι μεγάλος και όμορφος. Τα χτίσματα του ναού, έφτασαν μέχρι το ύψος των παραθύρων, ωστόσο στον χώρο που προορίζεται να γίνει το «Ιερό», το χτίσιμο δεν προχώρησε ανάλογα. Έτσι ο Σεβ/τος κ. Ιωακείμ έθεσε με τα χέρια του τον θεμέλιο Λίθο στο κατάλληλο μέρος, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Όλοι ψάλαμε το «Χριστός Ανέστη» σε 3 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Τσιτσέουα και νοιώσαμε το «φως» της Αναστάσεως να αποκτά μόνιμηγερή βάση στο Μαλάουι. Πανηγυρίσαμε μαζί με τους ιθαγενείς που τραγουδούσαν ασταμάτητα σε ένδειξη χαράς και ευγνωμοσύνης για το μεγάλο αυτό δώρο στον τόπο τους…

Ο Σεβ/τος ΖΑΜΠΙΑΣ κ. ΙΩΑΚΕΙΜ τελεί αγιασμό

Δ. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τα κορυφαία θυρανοιξία και της θεμελιώσεως, που λάβανε χώρα κατά την εξαήμερη επίσκεψη του Σεβ/του μας στο Μαλάουι, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες στην ιεραποστολή μας:

Το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2010, οι ιθαγενείς της πόλεως του Μπλαντάΐρ είχαν την χαρά να συμμετέχουν στην Θ. Λειτουργία με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου τους για πρώτη φορά ανάμεσά τους στον ενοικιαζόμενο χώρο, όπου τελούνται οι συνάξεις και οι ακολουθίες μας.

Ήταν μεγάλη η χαρά επίσης των ιθαγενών μικρών μαθητών του κατηχητικού σχολείου αυτής της ενορίας καθώς παρουσιάσανε την γιορτή που ετοιμάσανε για την λήξη των μαθημάτων μπροστά σε κοινό παρουσία του Σεβ/του μας, ο οποίος με την απλότητα του χαρακτήρα του, την ιδιαίτερή του αγάπη στα παιδιά και το ζεστό του χαμόγελό τους ενθάρρυνε και τους συμβούλεψε για την ορθόδοξη πίστη και ζωή.

Στην ίδια εκδήλωση ιδιαίτερη χαρά είχαν και οι ιθαγενείς γυναίκες της ενορίας. Παρουσίασαν μικρό δείγμα της προσπάθειάς τους της νεοσύστατης χορωδίας τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβ/τος μοίρασε δώρα σ’ όλα τα παιδιά που λάμπανε από χαρά.

Στη συνέχεια ο Σεβ/τος επισκέφτηκε το μεταφραστικό κέντρο και ορθόδοξο τυπογραφείο και ενημερώθηκε για την πρόοδο στο μεταφραστικό έργο.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Σεβ/του στην εβδομαδιαία συνάντηση των ιθαγενών κληρικών και κατηχητών. Ο Σεβ/τος με πατρική αγάπη χαιρέτησε τις εργασίες των συναντήσεων και συμβούλεψε τον κλήρο και τους κατηχητές για το ορθόδοξο φρόνημα που οφείλουν να έχουν και με αυτό να ενεργούν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Γενικά η παρουσία του Σεβ/του μας στο Μαλάουι γέμισε με ευλογίες κάθε τόπο και πρόσωπο και σύναξη χριστιανών, όπου παρευρέθηκε και όπου τον υποδέχθηκαν με αληθινά ορθόδοξο φρόνημα.

Τόσο οι Έλληνες κάτοικοι του Μαλάουι, όσο και οι γηγενείς, νεοφώτιστοι αδελφοί μας, χαιρετήσαμε με σεβασμό τον Αρχιεπίσκοπό μας, κρατώντας με συναίσθηση τις ευλογίες που μας μοίρασε, αφού γνωρίζουμε και ζούμε ότι ευλογία Επισκόπου, είναι ευλογία Χριστού!

Μέσα στις λέξεις αυτού του άρθρου, είναι αδύνατο να χωρέσουν η συγκίνηση, η αγαλλίαση, η χαρά και η ευλογία που συνόδευε αυτά τα γεγονότα.

Κλείνοντας στέλνουμε την αγάπη και τις ευχές μας, ο Θεός ευλογεί όλους τους αδελφούς μας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τους δωρητές και κτήτορες των νέων ναών και τις οικογένειές του.

Παρακαλούμε τον Θεό να πληροφορεί τους κατάλληλους αδελφούς μας στην Ελλάδα για τις ανάγκες και τις δυσκολίες της νεοΐδρυτης Εκκλησίας μας, ώστε να μας συνδράμουν, ανακουφίζουν και να συμμετέχουν καθοριστικά στο σχέδιο και την επιθυμία του Θεού για το Μαλάουι.

Με αγάπη Χριστού π. Ερμόλαος από Μαλάουι