Ιεραποστολικά

Το υπέρτατο δώρο

Εδώ και αρκετό καιρό δεν τολμάμε να ανοίξουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και κατακλυζόμαστε από δυσάρεστες ειδήσεις σχετικά με την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο όμορφος πλανήτης μας. Ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ. έχουν γίνει πλέον σύνηθες άκουσμα και για όλα αυτά, όπως καταλήγουν οι επιστήμονες, ευθύνονται οι άνθρωποι και ο μεγάλος τους αριθμός. Προκειμένου να σωθούμε, η μείωση του πληθυσμού φαντάζει, γι’ αυτούς, μονόδρομος.

«Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο πρώτο σας παιδί είναι να μην αποκτήσετε άλλο»

 

Πάνω σε αυτή την αντίληψη έχει συσταθεί ένας διεθνής οργανισμός με ονομασία «World Population Balance», σε ελεύθερη μετάφραση «Παγκόσμια Πληθυσμιακή Ισορροπία». Ο εν λόγω οργανισμός έχει ξεκινήσει μία καμπάνια στον Καναδά και σε ορισμένες περιοχές των Η.Π.Α. με σύνθημα « Ένας πλανήτης, Ένα παιδί». Σκοπός της εκστρατείας είναι να πείσει τα νέα ζευγάρια, είτε να μην αποκτήσουν καθόλου παιδιά είτε να μείνουν μόνο στο ένα. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν, μειώνουν τους μελλοντικούς καταναλωτές και καθυστερούν την καταστροφή του πλανήτη μας.

Κλιματική κρίση; Επιλέγουμε χωρίς παιδί. Επιλέγουμε ένα (παιδί).

 

Η δημιουργία ενός οργανισμού σαν αυτόν είναι πρωτίστως τρομακτική, σίγουρα αντιχριστιανική και πέρα ως πέρα λάθος. Πώς είναι δυνατόν να λογίζεται η καινούρια ζωή ως «ληστής» του μέλλοντος; Σε τι μέτρα έχει φτάσει η αλαζονεία τους, που πιστεύουν πως γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για εμάς από Εκείνον που μας δημιούργησε; Πώς μπορούν να προβλέπουν το μέλλον της ανθρωπότητας όταν δεν γνωρίζουν ούτε το δικό τους αύριο; Γιατί η καμπάνια αυτή δε στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος που είναι οι καταναλωτικές μας συνήθειες και ο λανθασμένος τρόπος ζωής μας; Δεν ξέρω αν την θεωρούν ως την ευκολότερη λύση, πάντως δεν μπορεί να είναι η σωστή. Αυτό που πραγματικά πρέπει να μάθουμε είναι το πώς να ζούμε με λιγότερα, πιο κοντά στη φύση και πώς, αντί να καταστρέφουμε, να δημιουργούμε και να προστατεύουμε.
Όλοι όσοι πρεσβεύουν τη στρεβλή αυτή πραγματικότητα δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στην Αφρική για να παραδειγματιστούν. Εκεί, αν και καμία συνθήκη δεν είναι ευνοϊκή (εμφύλιοι πόλεμοι, θανατηφόρες αρρώστιες, λιμοί, κ.λπ), εντούτοις το θαύμα της ζωής δε σταματά. Επειδή εκεί ο θάνατος είναι παρών, ξέρουν καλύτερα απ’ όλους την αξία της ζωής. Αν και οι πόροι τους είναι ελάχιστοι δε διστάζουν να κάνουν μέλος της οικογένειας τους ένα παιδί που ορφάνεψε. Ακόμη και όταν η μικρή μερίδα φαγητού, που με το ζόρι χωριζόταν στα τέσσερα, τώρα χωρίζεται στα πέντε, δεν τους αποθαρρύνει, γιατί έχουν μάθει να μοιράζονται, τόσο τα καλά όσο και τα άσχημα. Είναι, λοιπόν, εκείνοι που οι άλλοι τους αποκαλούν «απολίτιστους», να δίνουν μαθήματα «πολιτισμού» στον υπόλοιπο κόσμο και πάνω απ’ όλα ένα μάθημα ανθρωπιάς.

Η ζωή των συνανθρώπων μας στην Αφρική μας παραδειγματίζει:

είναι εκείνοι που οι άλλοι τους αποκαλούν «απολίτιστους», όμως δίνουν μαθήματα «πολιτισμού» στον υπόλοιπο κόσμο και πάνω απ’ όλα δίνουν ένα μάθημα ανθρωπιάς


Κάθε ζωή που έρχεται πάνω στη γη είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο και μόνο έτσι πρέπει να τη βλέπουμε. Είναι ευλογία, είναι χαρά, είναι ελπίδα, είναι ένα μέσο για τη σωτηρία μας. Πάντοτε η ανθρωπότητα πέρναγε από κρίσεις, και θα περάσει σίγουρα και στο μέλλον. Ακόμη όμως και όταν το μέλλον φαντάζει ζοφερό, η ελπίδα δε σταματά. Η ελπίδα αυτή είναι η νέα γενιά. Μπορεί να είναι οι επιστήμονες που θα λύσουν το πρόβλημα της ενέργειας ή οι γιατροί που θα θεραπεύσουν τις ασθένειες ή απλά μπορεί να είναι καθημερινοί άνθρωποι που με την ύπαρξή τους και μόνο κάνουν αυτόν τον κόσμο ομορφότερο, όπως οι Άγιοι μας. Στερώντας τους λοιπόν το δικαίωμα να ζήσουν, στερούμε την ελπίδα από το μέλλον μας.
Η αλήθεια είναι ότι μόνο ο Θεός γνωρίζει πότε, πώς και αν θα λυθούν τα προβλήματα αυτά ή θα επιτρέψει την καταστροφή μας. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε στην Πρόνοιά του, να τηρούμε τις εντολές Του προστατεύοντας την Κτήση που μας εμπιστεύθηκε και να προσευχόμαστε: «Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, σῶσον τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κ λ η ρ ο ν ο μ ί α ν σου».

 

Μόνικα Παππά

Μέλος Π.Χ.Ο.Ο.Ι.