Ιεραποστολικά

Ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Ουγκάντα

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005, και στις 8:45 το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Τσαβαρή, αφίχθηκε στο Entebe της Ουγκάντας προερχόμενος από Κάϊρο και Κένυα προκειμένου να πραγματοποιήσει Επίσημη Ποιμαντική Επίσκεψη.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο όλοι οι ιερείς της Μητροπόλεως με επικεφαλή τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά, επίσης τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πρέσβης της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης στην Ουγκάντα κ. Reda Babar, ο Γενικός Πρόξενος της Αιγύπτου Gamal Tawrik, ο Γενικός Γραμματέας Tamel Hammad, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νικόλαος Ρούσσος και πλήθος πιστών εκ μέρους των οποίων προσέφεραν ανθοδέσμες στον Μακαριώτατο μικρά κοριτσάκια.

Αμέσως μετά όλοι οι πιστοί έψαλαν στον Μακαριώτατο Αφρικανικά τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στην συνέχεια σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή η οποία κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας προσφωνώντας τον Μακαριώτατο τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Αφρικανική αυτή χώρα και υποσχέθηκε στον Αλεξανδρινό προκαθήμενο σκληρή δουλειά για την πρόοδο της Ιεραποστολής.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την υποδοχή, ευχαρίστησε τον Θεό για την επίσκεψη αυτή και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο των Μητροπόλεων του Θρόνου στην Αφρικανική Ήπειρο.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Πατριάρχη το πλήθος ενθουσιασμένο από την παρουσία του πνευματικού πατέρα της Αφρικής άρχισε να ψάλλει ύμνους ευχαριστώντας τον Θεό για την παρουσία του Πατριάρχη στην χώρα τους. Παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Αιγύπτου, ο Πρέσβης της Ερυθραίας, ο Πρόξενος της Κύπρου ο Δήμαρχος της περιοχής και άλλοι.

Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου όπου το Αφρικανικό ποίμνιο έψαλε ύμνους, τραγούδησε τοπικά τραγούδια και καλωσόρισε τον Μακαριώτατο με τοπικούς χορούς.

Στις 2:30 το μεσημέρι παρατέθηκε επίσημο γεύμα (Bebala) με νηστίσιμα εδέσματα από τον Μητροπολίτη προς τιμή του Πατριάρχου και της συνοδείας του και την συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του αναχώρησαν για την Μασουλίτα. Στην διαδρομή ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θαύμασε τους καταπράσινους κάμπους της Ουγκάντας, την λίμνη Βικτόρια και χωριά ιθαγενών με χορτάρινες καλύβες.

Εκεί ο Αντιπρόεδρος της Ουγκαντέζικης Κυβέρνησης Dr. Boykenia Kiripats υποδέχθηκε τον Πατριάρχη και ακολούθησε εγκάρδια συζήτηση κατά την οποία ο Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την προσφορά της Ιεραποστολής στην χώρα του.

Να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς είναι ιθαγενής και πρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών ολοκλήρου της περιοχής και καθημερινά με περισσή αφοσίωση καταναλώνεται στο να απαλύνει τον πόνο όλων ανεξαιρέτως των Αφρικανών.

Μετά από αρκετή ώρα ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του επέστρεψαν στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως όπου και κατέλυσαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 κατά την συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Αντιπρόεδρο της Ουγκάντας έγιναν τα εγκαίνια ενός σπουδαίου νοσοκομείου για του φτωχούς και για το οποίο βοήθησε πάρα πολύ ο Μητροπολίτης Ιωνάς ο οποίος εδώ και επτά χρόνια είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εκκλησιών Ορθοδόξων, Καθολικών και Προτεσταντών της Περιοχής.

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρακολούθησε την ακολουθία του Όρθρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά το πρωϊνό ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνάς ξενάγησε τον Μακαριώτατο στις εγκαταστάσεις της Ι. Μητροπόλεως και στα Ιδρύματα που υπάρχουν στους χώρους της τα οποία δεν είναι και λίγα.

Τα Ιδρύματα αυτά έχουν γίνει με προσφορές Ελλήνων και άλλων και επιτελούν το φιλανθρωπικό τους σκοπό στο ακέραιο.

Αρχικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισκέφτηκε το Νοσοκομείο όπου πολλοί ταλαιπωρημένοι δυστυχείς πτωχοί Αφρικανοί αδερφοί μας βρίσκουν ζεστασιά και γιατρειά στις ασθένειες που θεραπεύονται εντελών δωρεάν από γιατρούς που συνεργάζονται με τον Μητροπολίτη, επίσης υπάρχει φαρμακείο για τις πρώτες ανάγκες τους.

Ο Μακαριώτατος στάθηκε σε αρκετούς θαλάμους, μίλησε με τους ασθενείς και προσευχήθηκε γι’ αυτούς. Η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν αντίκρισε πολλά μικρά παιδιά και ιδίως εκείνα που πάσχουν από AIDS, όπου εκλιπαρούσαν για ζωή.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως όπου σπουδάζουν 700 παιδιά σε Δημοτικό Γυμνάσιο, Λύκειο. Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε το Ορφανοτροφείο Θηλέων και τους χώρους στους οποίους στεγάζονται 250 οικότροφοι των σχολών της Μητροπόλεως.

Στους χώρους αυτούς υπάρχει και χώρος για μάθηση χρήσης κομπιούτερ καθώς και μεγάλη βιβλιοθήκη με λιγοστά όμως βιβλία στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, έτσι τα παιδιά μπορούν και να διαβάζουν.

Γύρω από τα κτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως υπάρχουν πτωχές οικογένειες οι οποίες βρίσκουν εκεί ζεστό φαγητό και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη.

Ο Μακαριώτατος υποσχέθηκε πλήρη στήριξη στο μεγάλο έργο της Ιεραποστολικής αυτής Μητροπόλεως του Πατριαρχείου, διότι όπως ο Μακαριώτατος είπε, διαπιστώνει ότι η Μητρόπολη αυτή έχει ανάγκη από πολλά ακόμη.

Στις 11:30 το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους Ιερείς και τους υποψηφίους κληρικούς της Μητροπόλεως.

 Ο Σεβασμιώτατος αφού καλωσόρισε τον Μακαριώτατο στην συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο των Ουγκαντέζων κληρικών και στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στις ενορίες τους οι οποίες παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις.

Στην ερώτηση του Μακαριωτάτου σε δύο κληρικούς για το πώς εργάζονται στις ενορίες τους. η απάντηση ήταν ότι εργάζονται σκληρά με πόνο ψυχής με ιδρώτα και αίμα για να βοηθήσουν το ποίμνιό τους στον αγώνα του. Τα μεταφορικά μέσα λιγοστά έως ανύπαρκτα, οι αποστάσεις μεγάλες, η οικονομική βοήθεια λιγοστή, τη στιγμή που συμπάθεια και στήριξη περιμένουμε πολλοί. Άλλος τροφή, άλλος εργασία, άλλος ρουχισμό, άλλος φάρμακα και όλοι είδη πρώτης ανάγκης απαραίτητα για την ζωή τα οποία οι ιερείς με δυσκολία βρίσκουν και όχι πάντα γιατί είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν.

Οι γονείς φορείς του AIDS εμπιστεύονται πριν από τον Θάνατό τους τα παιδιά τους σους Ιερείς, οι οποίοι για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργήσει κέντρα υγείας τα οποία όμως αδυνατούν να τα λειτουργήσουν ελλείψει χρημάτων.

Οι κατηχητές αποχωρούν γιατί δεν έχουν χρόνο για την κατήχηση αφού ψάχνουν δουλειά για να ζήσουν, έτσι δημιουργείται πρόβλημα στο Ιεραποστολικό έργο και στον φωτισμό των Αφρικανών.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού θρόνου, αφού άκουσε όλα αυτά παρότρυνε τους Ιερείς να βρουν τρόπους για στήριξη εκ των ενόντων όπως την καλλιέργεια της γης, τυποποιήσεις διαφόρων προϊόντων, την πώληση αγαθών που θα παράγουν και γενικά στήριξη ενοριών από μεθοδευμένη εργασία.

Επίσης ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι θα δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας για στήριξη και συμπαράσταση όλου αυτού του κουρασμένου κόσμου από τις κακουχίες και τις ανάγκες.

Τελειώνοντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Μητροπολίτη από βάθους καρδίας και όλοι μαζί έψαλαν δοξάζοντας τον Θεό ενώ παρότρυνε όλους να μην ξεχνούν την δύναμη της προσευχής.

Στην συνέχεια ακολούθησε γεύμα το οποίο προσέφερε ο Μητροπολίτης προς τιμή του Μακαριωτάτου.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουγκόμπα Ιερώνυμο.

Το απόγευμα έγινε εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν του ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουγκάντα κ. Reda Badars.

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2005 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Όρθρο της εορτής του Αγίου Ελευθερίου και στην συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπάλα της Ουγκάντας. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πλήθος πιστών.

Μετά το πρωινό ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η συνοδεία του συνοδευόμενοι από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά, περιόδευσαν στην Βόρεια Ουγκάντα στα σύνορα με το Σουδάν.

Στην κωμόπολη Λουέρο ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Λαυρεντίου προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, εκεί τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχτηκαν ο Εφημέριος με τις αρχές του τόπου και πολλούς πιστούς Αφρικανούς, άνθρωποι φτωχοί μα γεμάτοι καλοσύνη και χαρά.

Εψάλλει Δοξολογία και στην συνέχεια στο προαύλιο του ναού τραγούδησαν και χόρεψαν τα μικρά παιδιά.

Σπίτια τους οι χορτοκαλύβες. Κάτω από υπόστεγο κατασκευασμένο από πασσάλους και σκέπη από ναύλον στάθηκε ο Μακαριώτατος και άκουσε τα προβλήματά τους. Ζητούν σχολείο και νοσοκομείο.

Το όνειρο τους θα γίνει πραγματικότητα.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ο οποίος είναι ασκεπής και μόνο με τούβλα χωρίς σοβάδες και ασβέστες.

Η ζωντάνια των ιθαγενών κατοίκων όμως είναι πολύ μεγάλη.. Χάρηκαν με την παρουσία του Πατριάρχη τους, έψαλλαν και χόρεψαν αρκετά και στο τέλος ζήτησαν και αυτοί την βοήθεια του Πνευματικού τους Πατέρα.

Είναι πάρα πολύ φτωχοί, είναι πρόσφυγες που ο πόλεμος τους έριξε στον τόπο εκεί και προσπαθούν να επιβιώσουν. Χρειάζονται Νοσοκομείο γιατί οι αρρώστιες είναι πολλές, Σχολείο για να μπορούν τα παιδιά τους να μαθαίνουν γράμματα, τροφή, ρούχα, παπούτσια αφού στερούνται και τα βασικά για την διαβίωσή τους.

Αυτοί οι Αφρικανοί αδελφοί μας περιμένουν πολλά από την αγάπη των ανθρώπων της Ιεραποστολής, αυτών που νιώθουν τον πόνο της φτώχειας και της δυστυχίας, την προσφυγιά.

Με αγάπη ο Μακαριώτατος προσέφερε διακόσιες κουβέρτες για να ζεσταίνονται τα γυμνά κορμιά τους κρύες και υγρές αφρικανικές νύκτες και τους υποσχέθηκε ότι μόλις γυρίσει στην Αλεξάνδρεια θα ενδιαφερθεί αμέσως να στείλει αρκετά πράγματα για να απαλύνει τον πόνο του και να μπορέσουν και αυτοί να εορτάσουν ζεστά και όμορφα Χριστούγεννα.

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 στις 5:30 το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ παρακολούθησε τον Όρθρο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καμπάλα της Ουγκάντας.

Στην συνέχεια δόθηκε πρωινό στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Εκεί ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει δέκα υποψήφιες Μοναχές και να μιλήσει μαζί τους, η συνάντηση αυτή είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, διότι η δημιουργία Μοναστηριού στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας θα αποτελέσει το πρώτο γυναικείο φυτώριο εργατών της Ιεραποστολής και μάλιστα ιθαγενών.

Ο Μακαριώτατος έκανε αναλυτική αναφορά στην σημασία του Μοναχισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και κατόπιν αναφέρθηκε στον Μοναχισμό της Αιγύπτου, συνεχάρη τον Μητροπολίτη για αυτή του την προσπάθεια διότι είχε μεγάλη σημασία για την Ιεραποστολή.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που προσέφερε προς τιμή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

Το απόγευμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έψαλλε με τα παιδιά της σχολής την ακολουθία του Εσπερινού για την εορτή του Αγίου Διονυσίου..

Το απόγευμα ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στην Ουγκάντα κ. Νικόλαος Ρούσσος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην Προξενική κατοικία.

Στο δείπνο παρακάθεσαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπουκόμπα Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας Αρχηγός Στρατού στρατηγός Nyaka Hirima, ο Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Reda Bobars, οι Πρεσβευτές της Ρωσίας, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κο Ρούσσο για την φιλοξενία και ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους. Ακολούθως μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλας.

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.

ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ συναντήθηκε με τον μοναδικό Ορθόδοξο Βουλευτή της Χώρας και την σύζυγό του κ. Wemiyaga Coynty, ο Μακαριώτατος έιχε σύντομη συνομιλία μαζί τους, τέλος τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους και ευλογία στην Οικογένειά τους.

Στην συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η συνοδεία του αναχώρησαν για τον Άγιο Αντώνιο Μοντέ της Ουγκάντας όπου ο μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος ξεκίνησε την πρώτη Ιεραποστολή.

Κατά την διαδρομή συνάντησαν πλήθος κόσμου όπου έπαιρναν μέρος σε «απολυσιές» κάτι που μοιάζει με το δικό μας μνημόσυνο και στο οποίο γίνεται γεύμα με όλη την οικογένεια.
Η εξουσία είναι κληρονομική.

Στιν Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μοντέ ο Πατριάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος σπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά και τον Θεοφ. Επισκοπο Μπουκόμπα Ιερώνυμο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος τους πιστούς αναφέρθηκε στον αναχωρητή Άγιο Αντώνιο και στον εορταζόμενο Άγιο Διονύσιο.

Ευχαρίστησε εμφανώς συγκινημένος τον Μηροπολίτη Καμπάλας κ. Ιωνά για το δύσκολο έργο το οποίο επιτελεί κάτω από αντίξοες συνθήκες και του προσέφερε εικόνα του Αγίου Αθανασίου. Στην Θεία Λειτουργία έψαλαν 30 παιδιά και παραβρέθηκε και ο Ρωμαιοκαθολικός Ιερέας της Περιοχής.

Ο ναός του Αγίου Αντωνίου είναι λυόμενος και δίπλα βρίσκονται τα υλικά για την ανοικοδόμηση του νέου.

Θλίψη φέρνει το γεγονός ότι δίπλα στον Ναό τα θρανία του σχολείου βρίσκονται στο χώμα κάτω από πλαστικούς μουσαμάδες.

Στερεωμένους σε ξύλινα καδρόνια, εκεί διδάσκονται τα παιδιά περιμένοντας καρτερικά κάποιο θαύμα που θα ευλογήσει και την δική τους περιοχή για να κτιστεί ένα σχολείο.

Τους λείπει και το Ιατρείο αναγκάζοντας τους όταν αρρωστήσουν να πηγαίνουν πολύ μακριά.

Ο Μακαριώτατος φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο μάνγκο, ώστε οι προσδοκίες τους να καρποφορήσουν όπως το δέντρο αυτό και διάβασε μία ευχή σταυρώνοντας το έδαφος με μία τσάπα για να γίνει γεώτρηση, κάποιοι από την Ελλάδα προσέφεραν κάποια χρήματα για το ξεκίνημα αυτού του έργου ώστε να ξεδιψούν τα χείλη των ανθρώπων που ζουν εκεί

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας αυτής ήταν η Ενορία του Αγίου Σήλα ο Ναός του οποίου είναι κτισμένος σε οικόπεδο το οποίο δώρισε ο Π. Πέτρος που υπηρετεί στην Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας, άνθρωπος αξιόλογος, καθηγητής Πανεπιστημίου, φιλοξενεί στο σπίτι του 18 ορφανά παιδιά που οι γονείς τους πέθαναν από AIDS.
Ο ναός κτίστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου.
Ο Μακαριώτατος ευχαριστεί και τους δύο από τα βάθη της καρδιάς του.

Τρίτος σταθμός ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σε ένα καταπράσινο λόφο γεμάτο με έργα Θεού απόδειξη της αγάπης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο.

Κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες έγιναν με έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελήνου που φιλοξενούν 250 κορίτσια και 300 αγόρια, μένουν εκεί σιτίζονται και μαθαίνουν τέχνες, ζουν με την αγάπη του Μητροπολίτη και το βλέμμα των πιστών.

Ο Μακαριώτατος βλέποντας τον κόπο 10 υποψηφίων μοναχών, την έλλειψη σε σχολεία, Ιατρεία, νοσοκομεία ειδικά για τους ασθενείς του AIDS, αλλά και την έλλειψη των απαραιτήτων για την διαβίωση των ιθαγενών άφησε στον Σεβασμιώτατο μικρό χρηματικό ποσό για να απαλύνει τον πόνο των δικών του παιδιών.

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.

ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2005, η Α. Θ. Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αναχώρησε νωρίς το πρωί για Τζίτζα μια περιοχή 2 ώρες μακριά από την πρωτεύουσα της Ουγκάντας. Εκεί είναι η ενορία της Αναστάσεως, τον Ναό της οποίας θεμελίωσε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, και που σήμερα θα εγκαινιαστεί από τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο.

Ο Εφημέριος του Ναού με τους ιθαγενείς είχαν ετοιμάσει μεγάλη υποδοχή για τον Πατριάρχη.

Ο Ναός είναι ένα από τα ωραιότερα κτήρια της περιοχής και είναι ο πρώτος Ναός τον οποίο ο Μακαριώτατος εγκαινιάζει σαν Πατριάρχης.

Στην ακολουθία εγκαινίων και την Θεία Λειτουργία τον Πατριάρχη πλαισίωναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνάς και ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπουκόμπα Ιερώνυμος, ενώ στην ακολουθία ήταν παρόντες ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου κος Νικόλαος Ρούσσος και οι τοπικοί άρχοντες.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς επαίνεσε τον Μητροπολίτη για το μεγάλο έργο που επιτελεί και αφιέρωσε στον Ναό εικόνα του Αγίου Αθανασίου ως ευλογία του Πατριάρχου προς τον Ναό.

Αξίζει να μνημονευθούν εδώ τα ονόματα του Μακαριστού Οβαδία που ξεκίνησε στην Ιεραποστολή στον τόπο αυτό και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας που εργάστηκε ψυχή και σώμα στην Ιεραποστολή.

Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Ναού προσφέρθηκαν αναψυκτικά και έγιναν ομιλίες των αρχόντων της περιοχής. Ανέφεραν την συγκίνησή τους για την παρουσία του Μακαριωτάτου στην περιοχή τους, αλλά και τα προβλήματα που τους απασχολούν ζητώντας από τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο να σταθεί στο πλευρό τους.

Ο Μακαριώτατος τους διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό τους αναφέροντας την φράση του Νelson Madela «Λίγα λόγια να λέμε και πολλά έργα να κάνουμε».

Υποσχέθηκε με την βοήθεια της Ελλάδας και των Ιεραποστολικών συλλόγων να γίνει και εκεί σχολείο για τα μικρά παιδιά και νοσοκομείο.

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.

ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ

ΤΗΝ Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2005, το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ με την συνοδεία του αναχώρησαν συνοδευόμενοι από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά, για την Ανατολική Ουγκάντα.

Εκεί ο Μακαριώτατος συνάντησε μία από τις 52 φυλές της Ουγκάντας την φυλή Πασόγκα που αποτελεί και την ενορία του Ιερού Ναού του Αγίου Ιακώβου του 1ου που έκτισε ο Σεβ. Μητροπολίτης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο Μόνομο, χωριό του Αγίου Ιακώβου γίνεται Ευαγγελισμός αρκετών ψυχών. Στους χώρους του Ναού λειτουργεί σχολείο και Νοσοκομείο, όπου βρίσκουν παρηγοριά χιλιάδες πονεμένοι Αφρικανοί αδερφοί μας από όλες τις κοντινές περιοχές.

Αμέσως μόλις έφτασε εκεί ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος έτρεξαν πάρα πολλοί για να τον καλωσορίσουν και να πάρουν την ευχή του, από τους πρώτους ήταν ο Νομάρχης της Περιοχής, ο φύλαρχος, και πλήθος κόσμου μεγάλοι και μικροί.

Καλωσόρισαν τον Πατριάρχη, τον ευχαρίστησαν για όλα αλλά και του είπαν και τα συνεχόμενα προβλήματά τους, όπως η έλλειψη νερού, η νοσηλεία στα Νοσοκομεία τα φάρμακα, και οι Ιατροί.

Έχουν όμως εμπιστοσύνη στον Θεό και περιμένουν καρτερικά να δοθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Δοξάζουν τον Θεό για την συχνή παρουσία εκεί του Επισκόπου τους και τη ανέλπιστη ξαφνική παρουσία του Πατριάρχη τους.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και όλοι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Δοξάζουν οι Αφρικανοί αδερφοί μα της περιοχής αυτής τον Θεό για την δωρεά ενός τρακτέρ, που τους βοηθά να οργώνουν την γη, προσφορά της Κας Γεωργίας Γεωργιάδου από την Νίκαια της Αττικής, Προέδρου του Ιεραποστολικού Συλλόγου Ιερός Χρυσόστομος.

Ο π. Ι. Τσιαμούλης, από τον Πειραιά, στέκει και αυτός στο πλευρό της Ιεραποστολής της περιοχής, επίσης μεγάλη είναι και η προσφορά της Κας Ελένης Μαλατζη, επίσης από τον Πειραιά.

Στην ενορία αυτή φιλοξενούνται εβδομήντα οκτώ ορφανά τα οποία μαζί με όλα τα άλλα παιδιά υψώνουν τα χέρια τους δείχνοντας ότι υπάρχουν, και υπάρχουν χάρη στο φιλότιμο και την αγάπη του Ιερέα της Ενορίας και των συνεργατών του.

Στην Εκκλησία βρίσκουν καθημερινά θαλπωρή και αγάπη, ζεστό φαγητό και λίγα ρουχαλάκια.

Όλα μαζί τραγούδησαν καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη τους. Στο τέλος ο Μακαριώτατος, μοίρασε σε όλα τετράδια, μολύβια και παιχνίδια που τους έστειλαν τα παιδιά των Ελληνικών σχολείων Αλεξάνδρειας και Καΐρου.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος χαιρέτισε όλους, αφού είναι η τελευταία μέρα της πνευματικής του περιοδείας στην Ουγκάντα, μεταξύ άλλων είπε: «Είναι η τελευταία ημέρα που βρίσκομαι κοντά σας, στην αληθινή Ιεραποστολή, στην Ουγκάντα και φεύγω με τα μάτια της ψυχής μου στραμμένα πάντα σε σας. Θα είμαι έτοιμος να επιστρέψω όταν με χρειαστείτε».

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω στον Σεβ. Μητροπολίτη σας κ.κ. Ιωνά και τους εκλεκτούς κληρικούς μας που κοπιάζουν για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.

Τους συνεργάτες, τον περιούσιο λαό του Θεού, ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τους κοντινούς και τους μακρινούς φίλους της Ιεραποστολής που πρόθυμα προσφέρουν λίγη ζεστασιά πάντα στην φάτνη του φτωχού Χριστού στης Ουγκάντας, στο Θείο Βρέφος που εδώ είναι ιθαγενής, μικρός φτωχός πεινασμένος και χωρίς ρουχαλάκια.

Ευχαριστώ όλους κι ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της χώρας αυτής που με δέχθηκε με καλοσύνη και όλες αυτές τις μέρες που παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια για την πραγματοποίηση του προγράμματός μου.

Εύχομαι ο Θεός να τον ευλογεί και όλοι μαζί να καμαρώνουμε την πρόοδο και την ευημερία της Ουγκάντας και ολόκληρης της Αφρικής.

Από το Πατριαρχικό γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια.