Ιεραποστολικά

Ο ΠΑΤΗΡ ΣΩΣΘΕΝΗΣ – ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο π. ΣΩΣΘΕΝΗΣ
«ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ»

ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΟΥΚΟΜΠΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 25-9-2005 ο π. Σωσθένης KIYONGA. Ήταν ο πρωτεργάτης της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και ο πρώτος ιερέας στην Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας. Για 22 περίπου χρόνια υπέφερε από σακχαρώδη διαβήτη. Έπαιρνε συνέχεια τα σχετικά φάρμακα και ακολουθούσε το κατάλληλο διαιτολόγιο. Τελευταία νοσηλευόταν τακτικά στα νοσοκομεία το Λουθηρανικό Νοσοκομείο – NDOLAGE και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο – BUKOBA. Τελικά μας έφυγε ενώ νοσηλευόταν στο Λουθηρανικό Νοσοκομείο – NDOLAGE. Ήταν πράγματι μια ιεραποστολική μορφή και γι’ αυτό έχουμε μεγάλη απώλεια τόσον η οικογένεια του όσο και η Επισκοπή Μπουκόμπας.

Γεννήθηκε το 1942 σε μια ειδωλολατρική και ταυτόχρονα αριστοκρατική οικογένεια, στο χωριό KATOKE-MULEBA. Πολύ νέος όμως εγκατέλειψε την ειδωλολατρεία των γονέων του και βαπτίσθηκε Λουθηρανός. Στις αρχές του 1970 ανακάλυψε την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να βαπτιστεί λόγω έλλειψης Ορθόδοξου ιερέα στη περιοχή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να μιλήσει για την Ορθόδοξη Εκκλησία στους αδελφούς του Αφρικανούς. Με μια ομάδα συνεργατών του περιόδεψε πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, χωριό σε χωριό, για να γνωστοποιήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αισθανόμενος το κενό που είχε σχετικά με την Ορθόδοξη πίστη και διδασκαλία, το 1979 επισκέφθηκε την Ουγκάντα και για οκτώ μήνες μαθήτευσε κοντά στον Επίσκοπο Θεόδωρο. Αργότερα φοίτησε στην Ιερατική Σχολή στο NAIROBI-KENYA. Το 1981 βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός από τον π. Μακάριο ΚΙ ΙΖΑ. Ιερολογήθηκε τότε και ο γάμος του. Συνέχιζε να παρακολουθεί μαθήματα στην Ιερατική Σχολή-NAIROBI. Ύστερα πήγε στην Ελλάδα και εκεί χειροτονήθηκε ιερέας από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο. Η παραμονή του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα οι επισκέψεις του σε μοναστήρια πότισαν την διψασμένη ψυχή του με τον πλούτο της πνευματικής και λειτουργικής ζωής της Ορθοδοξίας μας.

Γυρίζοντας στη Μπουκόμπα το 1983 ήταν πλέον όντως φορέας της Ορθοδοξίας και ανέπτυξε ένα αξιόλογο ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο. Ίδρυσε και οργάνωσε Ορθόδοξες κοινότητες πέρα από το MAKONGORA, που ήταν το Ιεραποστολικό του Κέντρο, και στα χωριά RUBALE, IZIMBYA και OMUKARAMA. Έπειτα πήγε και στη περιοχή KARAGWE και συγκεκριμένα στα χωριά BUSHANGARO, RUKURAIJO και KAKERERE. Ανέστησε ακόμα την Ορθοδοξία στη περιοχή GEITA, ιδιαίτερα στα χωριά GENGESABA και BUGOMA. Έκτισε ναούς στις κοινότητες KANYABUGURU, MAKONGORΑ και KAKABIRO. Ίδρυσε ακόμα «Ιερατική Σχολή» και «Ιατρείο» στο MAKONGORΑ και έστειλε πολλούς μαθητές στην Ιερατική Σχολή-NAIROBI.

Μετά από αντικειμενική αποτίμηση του ιεραποστολικού έργου του π. Σωσθένους διαπιστώνει κανείς ότι ήταν όντως ιεραπόστολος. Με πολύ ζήλο και αυτοθυσία αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση της Ορθοδοξίας. Ποθούσε κάθε Αφρικανός να γνωρίσει την Ορθοδοξία. Αξιοποίησε όλα τα χαρίσματα που είχε για τη μετάδοση της Ορθοδοξίας. Τις θεολογικές του γνώσεις, το μουσικό του τάλαντο, τις γεωπονικές του ικανότητες, τις νοσηλευτικές του δεξιότητες κ.τ.λ., όλα για τη διάδοση και ανάπτυξη της Ορθοδοξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και οικογενειάρχης. Μας άφησε πίσω του τη χήρα πρεσβυτέρα και 14 παιδιά. Πάνω απ’ όλα όμως μας άφησε πολλά πνευματικά του παιδιά. Αυτά τώρα λατρεύουν, ευλογούν, ευχαριστούν, δοξολογούν και υμνούν Ορθόδοξα τον αληθινό Θεό. Μεγάλη ήταν η προσφορά του. Ας είναι αιωνία αυτού η μνήμη.