Ιεραποστολικά

Νέα από την Ιερά Μητρόπολη Κένυας

Έναρξη νέου Ακαδημαϊκού έτους στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τους φοιτητές-φοιτήτριες και καθηγητές στον ιερό χώρο του Πανεπιστημιακού ναού της Αγ. Σοφίας. Στην ίδια συνάντηση ήσαν παρόντες τα παιδιά νηπιαγωγείου και του Δημοτικού όπως και οι φοιτητές των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ραπτικής μετά των καθηγητών τους.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του γιατί ύστερα από τόσα χρόνια εκπληρώνεται ένα μεγάλο όνειρο: η λειτουργία της Παιδαγωγικής Σχολής. Χαιρέτησε τους νέους φοιτητές εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου του Β’. Τόνισε δε την σημασία που η Ιερά Μητρόπολη Κένυας δίδει στον τομέα της Παιδείας. Ευχήθηκε σε όλους καλή και καρποφόρα νέα χρονιά.

Αποφοίτηση Κατηχητών – Κατηχητριών της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας.

Το πρωί του Σαββάτου της 3ης Μαρτίου 2006 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος τέλεσε την θεία λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον ιερό ναό της Πατριαρχικής Σχολής. Μίλησε λαμβάνοντας αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα της μέρας εκείνης.
Στη συνέχεια έγινε συγκέντρωση στον ιερό ναό της Πατριαρχικής Σχολής. Κατηχητές και κατηχήτριες των περιοχών Ναϊρόμπης και Κιαμνούν με τους γονείς και φίλους τους συγκεντρώθηκαν για το ιστορικό γεγονός της ημέρας. Οι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής ήσαν επίσης παρόντες. Οι ιερείς με τις πρεσβυτέρες τους. Οι σύνδεσμοι νέων και μητέρων των περιοχών. Η όλη τελετή άρχισε με προσευχή. Ανάμεσα στους επισήμους ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Πολ. Κοκόναζ και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος αφού μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου του Β’ εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την ιστορική Β’ αποφοίτηση των κατηχητών και κατηχητριών της Ι. Μητροπόλεως Κένυας. Κάλεσε τους νέους κατηχητές – κατηχήτριες να ζούν κατά Χριστόν και να τηρούν την πίστη των Ορθοδόξων να είναι πάντοτε σεμνοί και ευσεβείς, ενάρετοι και να έχουν μέσα τους φόβο Θεού για να μπορέσουν έτσι να βοηθήσουν τα παιδιά στην προσπάθεια τους να καλλιεργήσουν μέσα τους τα βιώματα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.
Οι νέοι κατηχητές έψαλλαν μελωδικότατα εκκλησιαστικούς ύμνους και χριστιανικά τραγούδια.
Η αριστεύσασα κατηχήτρια από την ενορία του Αγίου Ιωάννη Καμπίρια ευχαρίστησε τον Θεό και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας για το εξαίρετο αυτό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες ώστε να εμβαθύνουν βαθειά στην πνευματική ζωή και να πλησιάσουν τον Χριστό μέσα από την διδασκαλία της ορθόδοξης παράδοσης.
Παρετέθη πλούσιο γεύμα σε όλους.

Την επομένη ο Σεβασμιώτατος μετέβη συνοδευόμενος από τους ιεροσπουδαστές στην ενορία του Ευαγγελισμού στο χωρίο Ντέκα όπου λειτούργησε και κήρυξε επικαίρως.
Το βράδυ της ίδιας μέρας προέστη του κατανυκτικού εσπερινού στον ιερό ναό της Πατριαρχικής Σχολής όπου έψαλλε η χορωδία της ίδιας Σχολής.
Στο τέλος έγινε η καθιερωμένη τελετή της ευχής της συγχώρησης όπου ο Σεβασμιώτατος μίλησε στον κατάμεστο ιερό ναό στους νέους και νέες της Παιδαγωγικής Σχολής και της Πατριαρχικής.
Έτσι άρχισαν καθημερινά να τελούνται οι ιερές ακολουθίες στον παρακείμενο ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου με την συμμετοχή όλων των διδασκομένων και διδασκόντων στις διάφορες σχολές της Μητροπόλεως Κένυας.
Επίσκεψη στο ορφανοτροφείο της περιοχής Οναϊ δάκα και διανομή παιχνιδιών και γλυκών. Μίλησε στα 300 περίπου ορφανά ο Σεβασμιώτατος και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίζει να προσφέρει η Μητρόπολη Κένυας φαγητό και στήριξη στα παιδάκια αυτά.
Στις 10 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος συνοδευόμενος από τους ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής ανέγνωσε στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Ναϊρόμπης ομιλήσας καταλλήλως.
Στις 11 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την θεία λειτουργία και κήρυξε στον ιερό ναό της Πατριαρχικής Σχολής. Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτόνησε σε διάκονο τον αναγνώστη Μιχαήλ από το Μέρου ονομάσας αυτόν Βενέδικτο.
Γύρω στο μεσημέρι μετέβη στη Ναϊρόμπη όπου Πανεπιστήμια και Κολλέγια απ’όλο τον κόσμο σε ειδικό χώρο έκαναν έκθεση για τις προσπάθειες τους να μορφώσουν τους νέους. Ανάμεσα σε αυτά η Παιδαγωγική Σχολή και η Πατριαρχική Σχολή. Ο Σεβασμιώτατος σε δημοσιογραφική διάσκεψη μίλησε για τις προσπάθειες της ιεράς Μητροπόλεως Κένυας για αναβάθμιση της παιδείας σε ανώτατο πεδίο. Μαζί του και ο Ρώσσος πρέσβης ο οποίος μίλησε για την χώρα του.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος λειτούργησε και κήρυξε στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων όπου στο τέλος προεστή στην λιτάνευση των Αγίων Εικόνων σύμφωνα με το Αλεξανδρινό τυπικό.