Ιεραποστολικά

Νέα από τα Ιεραποστολικά κλιμάκια της Αφρικής

1) Ομαδικές βαπτίσεις στην Ανατολική Γκάνα

Περί τα τέλη Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος επισκέφθηκε ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ανατολικής Γκάνας. Μετά από πολύωρο ταξίδι μέσα στην ζούγκλα της τροπικής χώρας αφίχθηκε στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του που ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Στην συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίας Μακρίνας και Αποστόλου Ανδρέα, τον Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Πέτρου. Λίγο πριν το μεσημέρι αφίχθηκε στον τελικό προορισμό που ήταν ο Ι.Ν. Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού στο χωριό Dwaha. Σε όλους τους ναούς οι πιστοί ανέμεναν τον ποιμενάρχη του στην είσοδο του χωριού και του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ακολουθώντας την Αφρικανική παράδοση. Στον Ιερό Ναό Γεννήσεως ο Σεβασμιότατος τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων και απηύθυνε χαιρετισμό στο πυκνό εκκλησίασμα μεταφέροντας μεταξύ άλλων τις ευχές, τις ευλογίες και την πατρική αγάπη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β’. Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον βασιλιά και τους άρχοντες της τοπικής φυλής και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την περιοχή και ιδιαίτερα την ανάγκη ανέγερσης σχολείου και κλινικής. Ο Σεβασμιότατος άκουσε με προσοχή τα αιτήματα τους και υποσχέθηκε να κάνει το καλύτερο δυνατόν έτσι ώστε δίπλα από τον Ιερό Ναό που ανεγέρθη σε γη που πρόσφερε ο βασιλιάς να ανεγερθεί το συντομότερο δυνατό Ορθόδοξο σχολείο και κλινική. Πριν την αναχώρησή του διένειμε γλυκά στις εκατοντάδες παιδιά που είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του ναού και επισκέφθηκε το υποτυπώδες σχολείο που λειτουργεί στο χωριό κάτω από αιωνόβια δέντρα και υποτυπώδη παραπήγματα που για σκεπή έχουν φύλλα φοινίκων και συζήτησε με τους δασκάλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα την περίοδο βροχών.

 

2) Χειροτονία Διάκονου από την Σιέρα Λεόνε στην Γκάνα

Την Κυριακή 8η Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος με την άδεια και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και την συμμαρτυρία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Σιέρα Λεόνε, χειροτόνησε εις Διάκονο τον Θεόδωρο Sho Sawyer από την Σιέρα Λεόνε, στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Άκκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνα. Ο νέος Διάκονος, έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών, παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Λειτουργικής και Δογματικής στο Σεμινάριο του Αγίου Βασιλείου που λειτουργεί σε κτίριο εντός του προαύλιου χώρου του Καθεδρικου Ναού και που διευθύνει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γκάνας π. Ιωσήφ Kwame Lambi. Ο Σεβασμιότατος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ζωή του Χριστιανού πρέπει να είναι λιτή και απέριττη, όπως ακριβώς ήταν και του Χριστού και καλώντας τον νέο Διάκονο να ακολουθήσει πιστά το παράδειγμα του Κυρίου, των μαθητών Του και των Αγίων της Εκκλησίας, να είναι ταπεινός και απλός και ως αφοσιωμένος στρατιώτης του Χριστού να αγωνιστεί σκληρά για να μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου και την φλόγα της Ορθοδοξίας στην Σιέρα Λεόνε.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιότατος έψαλε τον Παρακλητικό Κανόνα στην Παναγία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην παραλιακή πόλη Τέμα. Στην ακολουθία μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο κυβερνήτης κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος και το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου C/V Irenes Ra inbow της ναυτιλιακής εταιρίας Τσάκος Α.Ε. Μετά το πέρας της ακολουθίας εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της αείμνηστης Μαρίας Τσάκου. Τέλος ο κυβερνήτης δώρισε στον Ναό ξυλόγλυπτες εικόνες του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίνας καθώς και το χρηματικό ποσόν για να προσφέρει συσσίτιο στα φτωχά παιδιά της περιοχής. Ο Ναός ανεγέρθη με φροντίδα του Καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου και εγκαινιάσθηκε το 2008 από τον Μακαριότατο.

3) Ιερατική σύναξη στην Γκάνα

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος προήδρευσε της Ιερατικής σύναξης του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως από την οποία απουσίαζαν οι κληρικοί που υπηρετούν στην Βόρεια Γκάνα και στην Ακτή Ελεφαντοστούν. Της συνάξεως προηγήθηκε η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος που εψάλη στον Καθεδρικό Ναό. Κατά την διάρκεια της σύναξης ο Σεβασμιότατος μεταξύ άλλων μετέφερε στους ιερείς τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και απηύθυνε πατρικές νουθεσίες. Ακολούθησε μακροσκελής συζήτηση γύρω από λειτουργικά θέματα. Στην συνέχεια ο Σεβασμιότατος συναντήθηκε με τις πρεσβυτέρες, που κατά την διάρκεια της ιερατικής σύναξης είχαν την δική τους ετήσια συνάντηση. Στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της πρεσβυτέρας στην ενοριακή ζωή και πως πρέπει πάντα να είναι φωτεινό παράδειγμα για τις υπόλοιπες γυναίκες.

4) Κατάθεση θεμέλιου λίθου

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου ε.ε., ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σουέντρου Αφράνσι και κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού του Φιλάνθρωπου Χριστού στο χωριό Γκομόα Αφράνσι. Στην είσοδο του χωριού τον υποδέχτηκαν θερμά οι φύλαρχοι και πλήθος πιστών. Μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του π. Κυριακού, του πρώτου Ορθόδοξου ιερέως που χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Άκκρας Ειρηναίο (μετέπειτα Πηλουσίου) το 1976 και στην συνέχεια επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τους φύλαρχους. Το απόγευμα υποδέχτηκε στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Άκκρα, ομάδα εθελοντών Ιεραποστόλων από τις Η.Π.Α.

5) Η Γκάνα γιόρτασε την Παναγία

Όπως όλη η Ορθοδοξία, έτσι τίμησε και την Παναγία μας η Ορθόδοξος Εκκλησία της Γκάνας. Στον Καθεδρικό Ναό στην Άκκρα , την Κυριακή 14 Αυγούστου ε.ε. τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ιωσήφ Kwame Labi, τον π. Δανιήλ Abonsah, τους Διακόνους Βασίλειο Labi και Θεόδωρο Sho-Sawyer από την Σιέρα Λεόνε και τον εξ Αμερικής ιερέα π. Νεκτάριο Trevino. Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρτοκλασία και ο Σεβασμιότατος μίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα αναφερόμενος λεπτομερώς στο πρόσωπο της Παναγίας. Στην συνέχεια τέλεσε αγιασμό για την έναρξη της λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων, ευλόγησε τους κατηχητές, τις κατηχήτριες και τα παιδιά και αφού διένειμε το αντίδωρο επισκέφθηκε τις αίθουσες των κατηχητικών και ενημερώθηκε για την διδακτική ύλη. Το απόγευμα ο Σεβασμιότατος προεξήρχε του Μεγάλου Εσπερινού στον Καθεδρικό ναό ενώ σήμερα της εορτής ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κασόε. Ο ιερός Ναός κτίστηκε από την Παναγιώτα και την Μαρία Τσογκαρή, μέλη του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Θεσσαλονίκης) επί Αρχιερατείας του Γκάνας Παντελεήμονος (νυν Μητροπολίτη Αντινόης). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος συναντήθηκε με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ακολούθως διένειμε συσσίτιο σε όλο το εκκλησίασμα και γλυκά στα μικρά παιδιά. Το συσσίτιο πρόσφερε η κα. Άντρη Μαραγκού, που εργάζεται στην Γκάνα για μεγάλη Βελγική εταιρία που κατασκευάζει το δίκτυο ύδρευσης της χώρας. Το απόγευμα ο Σεβασμιότατος με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ αναχώρησε για την Βόρεια Γκάνα προκειμένου να επισκεφθεί τις ενορίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.