Ιεραποστολικά

Ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών Νήσων (ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ)

Μία μικρή όαση ζωής για τους πάμφτωχους της Τανζανίας αποτελεί το Ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών Νήσων, με έδρα την πρωτεύουσα Νταρ Ελ Σαλάαμ, που σημαίνει πόλη της ειρήνης. Αδιανόητες για τους κατοίκους του πολιτισμένου κόσμου οι πολλαπλές ανάγκες στην Τανζανία, μία χώρα της Ανατολικής Αφρικής, οκτώ φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, με σαράντα εκατομμύρια κατοίκους, όπου δύο στα δέκα παιδιά πεθαίνουν από τη μάστιγα του έιτζ. Άλλα πεθαίνουν από ασιτία, αβιταμίνωση, τροπικές ασθένειες. Οι γυναίκες κατά μέσο όρο ζουν περίπου 45 χρόνια.

Στην ανακούφιση αυτών των αναγκών στοχεύει με το ανθρωπιστικό της έργο η Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως και Σεϋχέλλων Νήσων, υπό τον Μητροπολίτη Δημήτριο, ο οποίος κάνει «μικρά επίγεια θαύματα» στον ένα χρόνο που διακονεί στην Τανζανία. Το ομολογούν οι ιθαγενείς, που συρρέουν στη Μητρόπολη και ασπάζονται οικειοθελώς την Ορθόδοξη πίστη, όπως και οι ξένοι υπήκοοι, ενώ οι περίπου 150 οικογένειες ελλήνων που ζουν στην Τανζανία, άτομα καταξιωμένα στην τοπική κοινωνία, συστρατεύονται στο έργο του που τιμά την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

«Με τη βοήθεια του Θεού και με τις ευχές και ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β’ επιτελούμε εδώ στην όμορφη, αλλά και γεμάτη προβλήματα πόνο και αγωνία Τανζανία, το Ιεραποστολικό μας έργο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεννημένος στο Σοχό Θεσσαλονίκης Μητροπολίτης Δημήτριος. «Το έργο μας προχωρά με γοργά βήματα σε μία χώρα με άπειρο φυσικό κάλλος, αλλά και το θάνατο να καραδοκεί στην ανάσα του κάθε παιδιού που ζει εδώ».

Τρία ευρώ στοιχίζει ένα εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, δέκα ευρώ ο ορός για την ελονοσία, 100 ευρώ μια χημειοθεραπεία, ενώ 1500 ευρώ είναι αρκετά για τη διάνοιξη ενός πηγαδιού που μπορεί να αποβεί σωτήριο για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αφού το καθαρό πόσιμο νερό αποτελεί πολυτέλεια. Η Μητρόπολη έχει ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα αγοράς αναπηρικών αμαξιδίων, τόσο απαραίτητα για χιλιάδες παιδιά με πολυομελήτιδα, που «σέρνονται» κυριολεκτικά στους δρόμους.

«Πεθαίνουν τα παιδιά για 10 euro. Το λέω πάντα αν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική ή την Αυστραλία κοιτάξει κανείς το δοχείο απορριμμάτων με τα τρόφιμα που δεν μας αρέσουνε ή που λήξανε κάθε μέρα στο δοχείο απορριμμάτων μας είναι πεταμένη η ζωή ενός παιδιού.

Σύντομα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα εγκαινιάσει την πρώτη ορθόδοξη φιλανθρωπική κλινική στην Ιρίγκα, σε μια περιοχή με 9 χωριά και χιλιάδες κατοίκους, όπου δυστυχώς τα παιδιά καθημερινά πεθαίνουν. Η κλινική είναι προσφορά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης Θεοδώρου και Μελπομένης Γεράκη.

Βοήθεια στο έργο προσφέρουν επίσης η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που στηρίζει ολόπλευρα το ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, ομάδες ορθοδόξων εξωτερικής ιεραποστολής και ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός της Θεσσαλονίκης, ιεραποστολικοί σύλλογοι από την Αθήνα, την Πάτρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο Δήμος Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει και φέτος φιλανθρωπικό παζάρι για τη στήριξη του έργου της Μητρόπολης.

Ανέγερσις Κωδωνοστασίου Ενορίας Αγίας Αθανασίας Ειρηνουπόλεως Τανζανίας

Ιατροί της Θεσσαλονίκης θα εμβολιάσουν 3.000 παιδιά στην Τανζανία

Το περασμένο καλοκαίρι μία ομάδα γιατρών από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Οφθαλμιατρικής του ΑΠΘ κ. Βασίλειο Καραμπατάκη, επισκέφθηκε την περιοχή και κατάρτισε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού 3.000 παιδιών με το πολυδύναμο εμβόλιο (πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Β΄, κοκίτη, ανεμοβλογιάς), που αναμένεται να υλοποιηθεί φέτος. Ο Μητροπολίτης Δημήτριος κάνει ένα αγώνα δρόμου ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο για το πρόγραμμα ποσό.

Ήδη 18 ιατροί από τη Θεσσαλονίκη έχουν δηλώσει εθελοντές στο πρόγραμμα και θα επισκεφθούν την Τανζανία το Μάιο, τον Ιούλιο και στο τέλος του χρόνου για τις ανάγκες του προγράμματος, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και ιατροί από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η Μητρόπολη Τανζανίας αναλαμβάνει επίσης τα έξοδα χημειοθεραπείας παιδιών στο Ocean Cancer Hospital ανεξαρτήτου θρησκεύματος, φυλής και εθνικότητας και εκπονεί ένα πρόγραμμα σε σχολείο με 400 παιδιά, εκ των οποίων τα 70 είναι φορείς του AIDS. Επίσης ετοιμάζει να κυκλοφορήσει στα σουαχίλι ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για προληπτική ιατρική και κανόνες υγιεινής.

Στο πρώτο νηπιαγωγείο της Παναγίας Σουμελά, σε 120 παιδιά δίνεται ημερησίως γάλα και βιταμινούχα μπισκότα, κάτι που έχουν αναλάβει μαθητές από την Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ενώ στην Ιρίγκα το καθημερινό συσσίτιο έχει αποβεί σωτήριο για δεκάδες παιδιά της περιοχής.

Εν τω μεταξύ το ΣΑΕ, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή προέδρου Στέφανου Ταμβάκη και με την αρωγή του Ωνασείου Ιδρύματος, προχωράει στην ανέγερση του 1ου σχολείου ελληνομάθειας της Τανζανίας, όχι μόνον για τους έλληνες, αλλά και για όσους αφρικανούς θέλουν να μάθουν τη γλώσσα.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Δημήτριος κάνει αναφορά στα λόγια του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του Κάλλιστου Γουέαρ, επισκόπου Διοκλείας, λόγια που αντανακλούν με τον καλύτερο ίσως τρόπο τη φιλοσοφία όσων ασχολούνται με το Ιεραποστολικό έργο:

«Ίσως στην δευτέρα παρουσία ο Χριστός να μην μας ρωτήσει πόσες νηστείες κάναμε, πόσα κομποσκοίνια ή πόσες μετάνοιες φτιάξαμε. Σίγουρα θα μας ρωτήσει όμως αν δώσαμε νερό στον διψασμένο, φαγητό στον πεινασμένο, φάρμακο στον άρρωστο, στέγη στο ορφανό».

Αναμνηστική φωτογραφία από την κατάθεση θεμελίου λίθου Ι. Ν. Αγ. Σοφίας εις Ειρηνούπολιν Τανζανίας