Εξορμήσεις

Ιεραποστολική Εξόρμηση: Αλβανία

Φωτορεπορτάζ Ιεραποστολικού Οδοιπορικού στην Ιερά Μητρόπολη Βερατίου Αλβανίας 8,9 και 10 Νοεμβρίου 2003

Πενήντα δύο (52) συνεργάτες της Εξωτερικής Ιεραποστολής του Π.Χ.Ο. από την Αθήνα, τη λοιπή Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία συνόδευσαν νταλίκες με ποικίλα δώρα 150 κυβικών για τη μητροπολιτική περιφέρεια Βερατίου Αλβανίας.
Ο Μητροπολίτης Βερατίου κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ φιλοξένησε και ξενάγησε πατρικά τους συνεργάτες της Ιεραποστολής όπου και έστειλε ευχαριστήρια επιστολή:

Προς
το Διοικητικόν Συμβούλιον του Π.Χ.Ο. Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής μετά των Παραρτημάτων Θηβών, Λεβαδείας, Χρισσού, Ιτέας, Αγρινίου και Ιεραπ. Καρδίτσης.
Εις Αθήνας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμε κυρία Γραμματεύς, αξιότιμα μέλη και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.
Με πολλή εν Κυρίω χαρά και ιερά νοσταλγία αναπολούμε τις ημέρες της πρόσφατης και αλησμονήτου Ιεραποστολικής επίσκεψης σας εις την Ιερά Μητροπολιτική παροικία μας. Ο ερχομός σας κοντά μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για μας και αποτελεί γεγονός στον ιστορικό μας αυτό χώρο.
Ήρθατε προετοιμασμένοι και κατάφορτοι σαν τη μέλισσα, κατά την δημώδη έκφραση, με ποικίλα αγαθά και πλούσια δώρα, περίσευμα της αγαπώσης καρδίας σας, καθώς και των λοιπών συνδρομητών, επώνυμων και ανώνυμων, αγαπητών αδελφών που εκπροσωπείτε.

Δείπνο αγάπης και συνεργασίας στο Βεράτιον Αλβανίας

Ομολογώ ότι, η επίσκεψη και η παρουσία σας μας εξέπληξε και μας οικοδόμησε πνευματικά. Μας εγέμισε ψυχικά με τον ενθουσιασμό σας και τον ζήλο και κυρίως με την αυταπάρνηση και θυσιαστική αγάπη σας. Δεν εστείλατε απλά την πλούσια χριστιανική «λογία σας», αλλά, σαν τον Καλό Σαμαρείτη, προσωπικά την εσυνοδεύσατε, διανύσαντες, στο πολύωρο και κοπιαστικό ταξίδι, πολλά χιλιόμετρα σε δρόμους μάλιστα δύσκολους… Η κραταιά όμως αγάπη σας, η χριστιανική εγκαρτέρηση και προπαντός οι υψηλοί Ιεραποστολικοί σας στόχοι ξεπέρασαν τα εμπόδια και ευώδωσαν, με την χάριν και την ευλογίαν του Κυρίου, την Ιεραποστολική σας προσπάθεια και το ιερό σας προσκύνημα.

Τα κουρασμένα πόδια σας περπάτησαν σε χώρους και δρόμους που αγίασαν οι ασκητικοί ιδρώτες και το αίμα του Αγίου Κοσμά, του πανένδοξου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου και του Αγίου Οσιομάρτυρος Νικοδήμου από το Βυθκούκι της Κορυτσάς, που μαρτύρησε στο Βεράτιον.

Ο Σ/τος κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ εν μέσω συνεργατών της Ιερ/λής στο Δείπνο

…Τα δώρα της αγάπης, που με τόσην γενναιοδωρίαν, ως άλλοι Μάγοι εκ Περσίδος, εσπεύσατε να προσκομίσετε προς τους ελαχίστους αδελφούς του ενανθρωπήσαντος φιλανθρώπου Σωτήρος και Λυτρωτού, θα χορτάσουν πεινώντας, θα ντύσουν και «θα περιβάλλουν την γυμνότητα του Κυρίου» στο πρόσωπον των φτωχών και αναπήρων, των γερόντων και φυλακισμένων, των αιμοδοτών και των προσώπων με ειδικές ανάγκες των ασθενών ως μέσα και όργανα παιδείας και μορφώσεως, θα καλλιεργήσουν πνευματικά την μαθητιώσαν και σπουδάζουσαν νεολαίαν και θα ψυχαγωγήσουν τα νήπια και τα παιδιά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ευλογεί τους Άρτους κατά τη θεία λειτουργία

Αλλά από αυτά θα στολίσουν τα ιερά θυσιαστήρια, θα εξωραΐσουν τους Ιερούς Ναούς, θα ντύσουν τους ευλαβείς ιερείς και λειτουργούς του Υψίστου. Τα ιερά σκεύη που με τόση ευλάβεια προσεφέρατε θα μεταδώσουν τα Άχραντα Μυστήρια στον πεινασμένο και διψασμένο πνευματικά λαό του Θεού. Οι ιερές εικόνες θα χρησιμεύσουν, ως ιερά βιβλία για την διάδοσι των αληθειών της ευσεβούς ημών πίστεως. Αι ιεραί Κολυμβήθραι θα αναγεννήσουν δια του λουτρού της παλιγγενεσίας «λαόν ητοιμασμένον» και θα τον πολιτογραφήσουν εις την βασιλείαν των Ουρανών. Αι ιεραί κανδήλαι με το ιλαρό και κατανυκτικό φως θα τους φωτίσουν και με τις θείες αλήθειες θα διαλύσουν τα σκότη της άγνοιας. Οι Ιεροί Επιτάφιοι με την μυσταγωγίαν της εκκλησιαστικής υμνολογίας θα τους βοηθήσουν αναγωγικά να νοιώσουν την χάριν που πηγάζει από τον Πανάγιον Τάφον του παθόντος και ταφέντος και αναστάντος Σωτήρος και Λητρωτού. Τα ιερά Λάβαρα και τα εξαπτέρυγα θα προπορεύονται στις λησμονημένες ιερές λιτανείες και θα δορυφορούν τον θρίαμβον της δόξης του Κυρίου «συν πάσι τοις αγίοις Αυτού». Οι ιερές λαμπάδες θα μεταλαμπαδεύσουν το φως της Ορθοδόξου πίστεως και λογικής λατρείας στις εσβεσμένες λυχνίες από τον παγερόν άνεμον της αθεΐας. Το Ιερόν θυμίαμα καιόμενον θα ανέλθη εις το επουράνιον Θυσιαστήριον εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Οι Τίμιοι Σταυροί θα θυμίζουν την Μεγάλην Θυσίαν του Γολγοθά, θα αγιάζουν «τον τετραπέρατον κόσμον» και θα μεταδίδουν την χάριν του Εσταυρωμένου. Τα στρωσίδια και οι τάπητες, σύμβολα της ταπείνωσης, θα ευτρεπίσουν και θα ζεστάνουν το περιβάλλον του Ιερού Ναού, για να αγιάζη ο Κύριος τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου Του και τον τόπον του σκηνώματος της δόξης του.

Όλα αυτά τα δώρα της αγάπης σας θα πλημμυρίζουν πάντοτε τις καρδίες του ποιμένος και του ποιμνίου από αισθήματα βαθύτατης ευγνωμοσύνης δια να ανακαλούν και αναπολούν εις την μνήμην των τα προσφιλή πρόσωπα των ευεργετών, δωρητών και αφιερωτών, που είσθε σεις, οι έμψυχοι ναοί του Θεού, στους οποίους ευαρεστείται να ενοική και να εμπεριπατή και να μας υπενθυμίζετε τους λόγους του Πέμπτου Ευαγγελιστού Προφήτου, ο οποίος με το προφητικό του βλέμμα οκτακόσια χρόνια πριν είδε και περιέγραψε την εποχήν του Μεσίου και το έργον των Αποστόλων και Ιεραποστόλων γράφων: «Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην των ευαγγελιζομένων τα αγαθά» (Ησ. 52.7. πρβλ. Ρωμ. 10, 15).

Καθολική συμμετοχή στο ποτήριον της ζωής

Ο Κύριος να ευλογή το Ιεραποστολικόν σας έργον, «ΐνα ο λόγος του Θεού τρέχη» και να δοξάζεται το Πανάγιον Όνομα Του. Οι καρδιές σας είθε να είναι πάντοτε ντυμένες «σπλάγχνα οικτιρμών». Τα χέρια σας ας είναι «ευμετάδοτα» κατά το αποστολικόν παράγγελμα. Ο ιερός Χρυσόστομος στην προκειμένη περίπτωση εύστοχα παρατηρεί: «Ουδέν ούτως σώζειν ψυχήν ως η ελεημοσύνη και η μετάδοσις των επιδεομένων». Ο Κύριος να αγιάζη τις ψυχές και τα σώματά σας «αγιασμώ αναφαιρέτω»
«Τι ανταποδώσομεν τω Κυρίω περί πάντων ων ανταπέδωκεν ημίν». (Ψαλμ. 115, 3).
«Ευλογεί η ψυχή μου τον Κύριον και πάντα τα εντός μου το όνομα το άγιον αυτού. Ευλογεί η ψυχή μου τον Κύριον και μη επιλανθάνου πάσας τας ανταποδόσεις αυτού»
«Χάρισαι αυτοίς αντί των επίγειων τα ουράνια, αντί των φθαρτών τα άφθαρτα, αντί των προσκαίρων τα αιώνια».
(Ευχή αναφοράς Αγίου και Μ.Βασιλείου)
Διατελώ με πολλήν αγάπην εν Κυρίω, άπειρον ευγνωμοσύνην και ευχαριστίες προς όλους σας.

† Ο Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης
Ιγνάτιος

Πίσω στις εξορμήσεις