Συλλόγου

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Σύλλογο μας

Ο Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος, όπως εδώ και 31 χρόνια, έτσι και εφέτος την 28η Οκτωβρίου 2005 γιόρτασε με εξαιρετική λαμπρότητα την επέτειο του ΟΧΙ του 1940 στην κεντρική αίθουσα της Ιεραποστολής του Π.Χ.Ο. στην Κυψέλη, στην οδό Τρυγόνος 3, καθώς και στα παραρτήματα της Λειβαδειάς και της Θήβας.


Στην Αθήνα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αγιορείτης Μοναχός Νικόδημος Μπιλάλης, αριστούχος, πτυχιούχος Θεολογίας – Φιλολογίας, Συγγραφέας και πασίγνωστος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο σε πολλούς τομείς και ιδίως στην Π.Ε.ΦΙ.Π (Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων)

 

Το πολυπληθές ακροατήριο με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το θέμα που ανέπτυξε ο ομιλητής για τον «Πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό» με μεγάλη ζωντάνια και γλαφυρότητα.
Ο ομιλητής, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον Πατρο-Κοσμά, μεταξύ των άλλων τόνισε: «Θεόκλητος όντως καλεσμένος απ΄ το Θεό, αλλά και Θεόσταλτος, Θεοφώτιστος και Θεοφόρος, ασκητής και καλόγερος μέχρι το κόκκαλο, ιερεύς εννομώτατος – σε νόμιμη ηλικία – και με υπακοή, όχι αυτοπροβολή, πιστός και Ορθοδοξότατος, Ιεραπόστολος – Εθναπόστολος – Ισαπόστολος από αυταπάρνηση και με αυτοθυσία, αλλά και με υπακοή στους γεροντάδες και Αρχιερείς, απλός και ειρηνικός και πράος, σεμνός και ταπεινός, αφιλάργυρος και ανάργυρος, Διδάσκαλος του Γέννους και της Εκκλησίας, προφήτης και θαυματουργός ζων και θανών, Ιερομάρτυς και ΑΓΙΟΣ, μοναδικός, πρωτότυπος, ανεπανάληπτος και πάντοτε σύγχρονος και επίκαιρος αλλά και λείπων – απών και γι΄ αυτό αναμενόμενος!
Κι αν όλα αυτά φανούν σε κάποιους πολλά ή υπερβολικά, αρκεί μόνο τούτο: ότι μόνο ένας Άγιος του είδους και του ύψους του Πατρο-Κοσμά μπορούσε και μπόρεσε να «επιχειρήσει» και να φέρει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο έργο στην πιο δύσκολη φάση της Ιστορίας του Ελληνορθόδοξου Γέννους και όχι μόνο για να προλάβει τον αφανισμό του από την βαρβαρότητα των τιράννων του και τους εξισλαμισμούς ή τους εκφραγγισμούς, αλλά και να προετοιμάσει και να φέρει την πνευματική και εθνική του αναγέννηση και ελευθερία, που προέλεγε και προφήτευε ως «ποθούμενο», τόσο γενικά, όσο και ειδικά και συγκεκριμένα για ορισμένες περιοχές και σε ορισμένο χρόνο!»
Εκτός του κύριου ομιλητή έλαβαν τον λόγο ο ιθαγενής ιεραπόστολος στην Ουγκάντα της Αφρικής, π. Ιωάννης Κιμπούκα, ο οποίος παρουσίασε μερικές πτυχές του έργου του στον τομέα δράσεώς του.
Την εορταστική ατμόσφαιρα λάμπρυνε με την παρουσία της η εξαίρετη χορωδία των νεανίδων της Στέγης «Αγία Ταβιθά», υπό την διεύθυνση της Ελένης Κακοσέου.

Οι συνεργάτες και φίλοι της ιεραποστολής ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο κ. Ιωάννου Χαρίλαο για την επιτυχή ιεραποστολική εξόρμηση που έγινε τον Αύγουστο στην Ουκρανία. Το ποσό των χρημάτων και του τόνους των αγαθών που προσφέρθηκαν στους έχοντας ανάγκη ομόδοξους αδελφούς της Ουκρανίας.

Στην Θήβα η επέτειος του ΟΧΙ του 1940 εορτάσθηκε με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια. Οι αδελφοί του παραρτήματος της ιεραποστολής οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τις εορταστικές εκδηλώσεις. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Λυκειάρχης – Φιλόλογος κ. Δημήτριος Γεωργούλας, ο οποίος ενημέρωσε τους Θηβαίους και για την Ιεραποστολική εξόρμηση στην Ουκρανία. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εορτή καθώς και η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου.

Εφάμιλλη σε λαμπρότητα ήταν και η γιορταστική εκδήλωση στο παράρτημα του Π.Χ.Ο. της Λειβαδιάς. Το θέμα της ομιλήτριας «28η Οκτωβρίου και Ιεραποστολή», παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι ακροατές φίλοι της ιεραποστολής. Η εορτή πλαισιώθηκε από την εξαιρετική χορωδία της Ι.Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας, η οποία με το ρεπερτόριό της ενθουσίασε τους ακροατές.

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις έγιναν υπό τις ευλογίες και την καθοδήγηση του πνευματικού πατρός του Π.Χ.Ο.