Ιεραποστολικά

Εγκαίνια Σχολείου – Περιοδεία στα απομακρυσμένα χωριά της κεντρικής Γκάνα – Μεγάλη πρόοδος στην πορεία των επιτελούμενων έργων

Με την έναρξη της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς ο Θεοφιλέστατος και οι συνεργάτες του περιόδευσαν σε απομακρυσμένα χωριά της Επισκοπής, όπου προσέφεραν τη διακονία τους στο Λατρευτικό και Κηρυκτικό τομέα, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν από κοντά όλα τα νέα επιτελούμενα έργα, τα οποία με γοργό ρυθμό συνεχίζονται και συν Θεώ θα τελειώσουν προ των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 4η Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το μακρινό χωριό της κεντρικής Γκάνα Ανταντάν, όπου ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Πέτρου και το σχολείο της Επισκοπής.
Ο πατήρ Σαμουήλ μας υποδέχθηκε μαζί με όλους τους ενορίτες του και μετά από λίγο τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.
Όπου κι αν πας στην Γκάνα, βλέπεις τον ίδιο ενθουσιασμό και έρχεσαι αντιμέτωπος με την απέραντη αγάπη και καλοσύνη απλοϊκών πιστών ανθρώπων. Αντιμέτωπος που διερωτάσαι, τώρα τι να προσφέρω εγώ σαν αντίδωρο σ’ αυτή την αγάπη που με πολιορκεί;
Έτσι και εδώ και για άλλη μία φορά, το τι δεν έκαναν για να μας ευχαριστήσουν, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της κατηχήσεως από τους υποδιακόνους Δανιήλ και Εμμανουήλ!
Με τη συνοδεία τυμπάνων και άλλων μουσικών τοπικών οργάνων, χόρεψαν, τραγούδησαν μικροί και μεγάλοι. Προσέφεραν από το υστέρημά τους φρούτα για τον κόπο μας να πάμε…
– Κόπος; Μα αυτό είναι η διακονία του έργου μας, τους είπαμε.
– Τί άλλο θέλετε από εμάς;
– Να σας βλέπουμε τακτικά. Να μην μας ξεχνάτε.
– Σας το υποσχόμαστε.

Κατόπιν μαζί με τον π. Σαμουήλ επισκεφθήκαμε ένα άλλο χωριό, όπου προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες. Το χωριό Εντουοσία με τον τον ωραίο Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου.
Κι εκεί μας περιμένει άλλη έκπληξη.
Αν και δεν είχε Θ. Λειτουργία αυτήν την ημέρα, όλοι ήταν μαζεμένοι στον Ιερό Ναό, «άδοντες και ψάλλοντες» χριστιανικούς ύμνους. Και το σπουδαιότερο παιδιά, πολλά παιδιά! Σε κάποια στιγμή και με έκπληξη ρώτησε ο Θεοφιλέστατος, καλά, πόσα παιδιά έχει αυτό το χωριό;
-Πολλά, πάρα πολλά, απήντησε ο Ιερέας. Και να φανταστείτε ότι αυτά που βλέπετε είναι μόνο τα Ορθόδοξα της ενορίας μας!

Άλλη μία ανάγκη πρώτου βαθμού, να κτισθεί ένα σχολείο. Μέσα από το σχολείο μπορεί κανείς να γαλουχήσει καλύτερα αυτές τις αθώες ψυχές στα νάματα της Ορθοδόξου πίστεώς μας.
Υποσχεθήκαμε παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμα των επομένων ημερών μας, ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ημέρα Πέμπτη θα επισκεφθούμε ξανά το χωριό αυτό, που απέχει 4 ώρες από την πρωτεύουσα, για να βάλλουμε τον Θεμέλιο Λίθο στην υπό ανέγερσιν Αγία Τράπεζα και για να δώσουμε σωστές οδηγίες στον π. Σαμουήλ – ο οποίος είναι και οικοδόμος – για την κατασκευή τέμπλου στον Ιερό Ναό.
Έτσι κι έγινε. Μετά από την σχετική Τελετή είχαμε την ευκαιρία να κατηχήσουμε επί τρίωρο μικρούς και μεγάλους με την βοήθεια τριών εκ των υποδιακόνων μας.
Και να υποσχεθούμε την έναρξη προγράμματος κατηχητικών μαθημάτων για μικρούς και ενήλικες ανά δεκαπενθήμερο.
Το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς τους χριστιανούς με την ζωντανή πίστη στις καρδιές τους.
Το ελάχιστο, για το μέγιστο, αν και θέλουμε, αδυνατούμε λόγω των πολλών ελλείψεων σε δυναμικό.
«Ο θερισμός πολύς μα οι εργάτες λίγοι…»

-Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το χωριό Κουανσίμουα, όπου τελείωσε προ ολίγου η ανέγερση ενός επιπλέον σχολείου με την ονομασία «Η ΦΛΩΡΙΝΑ».
Το σχολείο αυτό είχε αρχίσει να κτίζεται το 2004 με την φροντίδα του τότε επισκόπου Γκάνας κ. Παντελεήμονος. Εφέτος και μετά από γενναία πρόσθετη εισφορά ευλαβών χριστιανών από την Φλώρινα, αποπερατώθηκε.
Έτσι τελέσθηκαν τα εγκαίνια με κάθε επισημότητα, παρουσία όλων των Ορθοδόξων χριστιανών του χωριού, του τσιφ της περιοχής και των γερόντων συμβούλων του, του εκπροσώπου εκπαιδεύσεως της κυβερνήσεως και άλλων προεστών της τοπικής κοινωνίας. Ο ιερέας μας π. Βασίλειος είχε διοργανώσει τα πάντα και όλοι χαρήκαμε αυτήν την ημέρα. Προ πάντων τα 127 παιδιά του χωριού, τα οποία τώρα πλέον έχουν σχολικές αίθουσες, όπου θα διδάσκονται τα μαθήματά τους.
Με επαινετικά λόγια στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι και ο επίσκοπος μεταφέροντας τις Σεπτές ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου μας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον Του για την εκπαίδευση στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, ευχήθηκε καλή πρόοδο σε μαθητές κα διδασκάλους και υποσχέθηκε, στην πρότασή τους να επεκταθεί το σχολείο και με άλλες τάξεις στο μέλλον, ότι θα κάμει τα πάντα με την Χάρη του Θεού και την αγάπη των δωρητών του μέλλοντος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το χωριό, ο Ιερός Ναός του οποίου είναι αφιερωμένος στον ιεραπόστολο Άγιο ΚΟΣΜΑ τον ΑΙΤΩΛΟ, είναι απομακρυσμένο και δύσβατο, έξι ώρες μακριά από την Πρωτεύουσα την Άκκρα.
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί μας εκεί με τη σωστή διακονία του ζηλωτή Λευίτη π. Βασιλείου είναι υπερήφανοι τόσο για την Πίστη τους, όσο και για το Σχολείο τους. Δεν ζητούν τίποτα περιττό, μόνο κι΄ άλλες ευκαιρίες στη γνώση, κι άλλες ευκαιρίες στη ζωή.
Αυτή θα τους δώσει ένα παράθυρο στον ήλιο της αυριανής ημέρας, μια πόρτα ανοικτή στο μέλλον της προσδοκίας τους…
Και πιστέψτε με, το αξίζουν.

-Άλλη μια ωραία ευκαιρία διακονίας είχαμε στο χωριό Αμπετσεκούα, όπου την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου εορτάσαμε στον ομώνυμο Ιερό Ναό τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανευφήμου Ευφημίας.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο επίσκοπος, ο εφημέριος πατήρ Ανδρόνικος και οι υποδιάκονοι Δανιήλ, Εμμανουήλ και Ευλόγιος επιδόθηκαν στο έργο της κατηχήσεως.
Ένα τμήμα ενηλίκων στον Ιερό Ναό και άλλο ένα με νέα παιδιά κάτω από το μεγάλο γέρικο δένδρο μάγκο στο προαύλιο χώρο. Τέσσερεις ώρες διδαχή και δεν έλεγε να τελειώσει. Απορίες, ερωτήσεις και δίψα για μάθηση περί την Ορθόδοξη Πίστη μας.
Υποσχεθήκαμε ότι, βάσει προγράμματος το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί, θα επισκεπτόμαστε ανά δεκαπενθήμερο την Ενορία και θα δίνουμε μαρτυρία Λατρευτικής και Κατηχητικής διακονίας στους πιστούς της.
Σίγουρα αυτή η δίψα της ψυχής θα βρει την λύση της για πάντα με το κρυστάλλινο νερό της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, που πηγάζει από τις δύο πηγές της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως. Και για την άλλη δίψα τους, για την οποία τόσο ταλαιπωρούνται για χρόνια μαζί με όλους τους κατοίκους του χωριού, σύντομα κάτι θα γίνει…
Ένα πηγάδι περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα ανοιχθεί, απ’ όπου όλο το χωριό θα προμηθεύεται νερό και θα πάψει η ταλαιπωρία να το μεταφέρουν μία ώρα δρόμο στα σπίτια τους.
Αφήσαμε όλους ικανοποιημένους. Μέσα μας όμως ξέραμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, να προσφέρουμε το είναι μας ολάκερο θυσία σ’ αυτό, που σήμερα και κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την ύπαιθρο, αντικρίζουμε:
Στην πίστη αυτών των ανθρώπων, που είναι η πρόσκληση και συνάμα πρόκληση στη διακονία της προσφοράς μας.
-Το τάλαντο έχει δοθεί σε μας από το Θεό δωρεάν. Στο χέρι μας είναι αν το πολλαπλασιάσουμε «εργαζόμενοι φιλοπόνως» ή θα προσπεράσουμε «ραθύμως τον καιρό =ευκαιρία της εργασίας, ρεμβόμενοι…».
Αυτά δίδασκε ο επίσκοπος στους συνεργάτες του καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρίωρου ταξιδιού της επιστροφής.
Κι αυτοί, εν ενί στόματι, ομολόγησαν για μια ακόμη φορά την υπόσχεση της προσφοράς τους, σαν Γκανέζοι, για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γκάνα.

-Την Τετάρτη 21η Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε για πολλοστή φορά τα χωριά Ντομεάμπρα και Τήτσερ – Μαντέ της Ανατολικής Γκάνα, όπου εδώ και ενάμιση μήνα ξεκίνησαν δύο έργα, ένα σχολείο και ένας Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα.
Και στα δύο οι οικοδομικές εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με την υπόσχεση του εργολάβου τα έργα θα παραδοθούν προ των Χριστουγέννων.

– Την Πέμπτη 22η Σεπτεμβρίου επιθεωρήσαμε άλλον ένα έργο στην πόλη της Τέμα, όπου και το εμπορικό λιμάνι της χώρας της Γκάνα, κοντά στα σύνορα με το Τόγκο.
Τον Ιερό Ναό του προστάτου των θαλασσινών Αγίου Νικολάου.
Οι εργασίες έχουν προχωρήσει και το κτίριο ήδη έχει κτισθεί κατά το ήμιση. Ο εργολάβος και εκεί υποσχέθηκε να κάμει το καλύτερο και σε συντομότερο χρόνο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πόλη αυτή, που απέχει περίπου μία ώρα από την πρωτεύουσα Άκκρα, διαμένουν ελάχιστοι Έλληνες, αλλά πάρα πολλοί Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι ορθόδοξοι αδελφοί μας. Επομένως οι λατρευτικές τους ανάγκες θα θεραπευθούν συν Θεώ σύντομα με την σύσταση μίας επιπλέον Ενορίας.
Η υπόσχεση των δωρητών του Ιερού Ναού και του οικοπέδου, το οποίο, βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, είναι δεδομένη: Θα κτισθεί ένα σχολείο και ένα μικρό ιατρικό κέντρο για τις ανάγκες των Γκανέζων της περιοχής.
Δοξάζουμε τον Κύριό μας και ευχαριστούμε τους ευλαβείς αδελφούς μας, ευχόμενοι κάθε αγαθοδωρία από Εκείνον.

-Τέλος την Κυριακή 25η Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το κεφαλοχώρι της κεντρικής Γκάνα Αμποντόμ και συνεορτάσαμε στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Ο Ελληνομαθής ιερέας και αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής πατήρ Ιάκωβος Sey, είχε διοργανώσει με τη συνεργασία της νεολαίας και των Ορθοδόξων γυναικών της ενορίας εορταστικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πιστοί με ενθουσιασμό.
Για μία ακόμη φορά μας εξέφρασαν το αίτημά τους για ένα Ορθόδοξο Σχολείο και ένα Ιεραποστολικό κέντρο. Και πράγματι το αίτημά τους είναι λογικό, γιατί πολλά μπορούν να προσφέρουν τα δύο τούτα κτίρια στη διακονία του έργου της Εκκλησίας μας στη μεγάλη αυτή περιοχή της κεντρικής Γκάνα.
Ο ζήλος και ο ενθουσιασμός για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ζητά μία στέγη!
Όσοι πιστοί ευηκόων ώτων προσέλθετε αρωγοί σ’ αυτήν την ανάγκη.
Ο Κύριος μας γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις κάθε προσφοράς και τους φορείς και ανταμείβει εκατονταπλάσια αυτούς.

Το χέρι του Θεού ευλογεί την χώρα αυτή για άλλη μία φορά και χαρίζει στους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ελπίδα και δύναμη για το μέλλον.
Όλοι εμείς εδώ γινόμαστε τα όργανά Του στη διακονία ενός μεγάλου Έργου, που λέγεται Ιεραποστολή, κατ’ εξοχήν έργου της Εκκλησίας μας.
Δοξασμένο το Όνομά Του!

Εκ του Γραφείου τύπου
της Ιεράς Επισκοπής Γκάνας