Ιεραποστολικά Συλλόγου

10ο Ιεραποστολικό Συνέδριο στην Αράχωβα Παρνασσού

Στις 26-28 Αυγούστου 2005 στην κατασκήνωση της Αγίας Ταβιθάς, στον Παρνασσό, πραγματοποιήθηκε το 10ο Ετήσιο Ιεραποστολικό Συνέδριο του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Συμμετείχαν Συνεργάτες του ΠΧΟ από την Αθήνα και τα παραρτήματα του Ομίλου Λειβαδιάς, Θηβών, Χρισσού, Ιτέας ως και μέλη της Ιεραποστολής Καρδίτσας.

Η προσέλευση των Σύνεδρων υπήρξε αθρόα, από το πρωί της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2005 μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Η υποδοχή τους γίνονταν με συνθήματα και τραγούδια, τα οποία ακούγονταν έντονα από τα μεγάφωνα της Κατασκήνωσης.

Προεδρεύων του συμβουλίου ορίστηκε ο Υποστράτηγος ε.α Κος Στυλιανός Κουργιαντάκης και την υψηλή επιμέλεια και εποπτεία είχε ο Πνευματικός της Ιεραποστολής, Σεβασμιώτατος Κος Κωνσταντίνος.

Όλοι παρέλαβαν τον ατομικό τους φάκελο με Ιεραποστολικό Υλικό, που με επιμέλεια είχε ετοιμάσει η Οργανωτική Επιτροπή.

1η Ημέρα Συνεδρίου, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005

Περί την 11η Ώρα, όλοι οι Σύνεδροι συγκεντρώθηκαν στην μεγάλη αίθουσα διαλέξεως της κατασκηνώσεως.

Το πρόγραμμα άρχισε με προσευχή και στην συνέχεια με την εισήγηση του προέδρου του Π.Χ.Ο.Ο.Ι. Κου ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ – «Νοικοκύρεμα – Οργάνωση και – Δραστηριότητα » που πρέπει να αναπτύξουμε γενικά στον Όμιλό μας για την πρόοδο της Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Το μεσημέρι, και κατά την διάρκεια του γεύματος παρουσίασε την εισήγησή της, η Θεολόγος και Φιλόλογος, Κα ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ με θέμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Π.Χ.Ο.Ο.Ι.».

Το απόγευμα ακούσαμε με ενδιαφέρον τον θεολόγο Κο ΕΥΑΓ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, που παρουσίασε το Θέμα «Εξωτερική Ιεραποστολή Αγίων της Εκκλησίας μας».

2η Ημέρα Συνεδρίου, Σάββατο 27 Αυγούστου 2005

Κατά την διάρκεια του Όρθρου ο προεδρεύων υποστράτηγος ε.α. Κος ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΡΙΑΝΤΑΚΗΣ, απηύθυνε χαιρετισμό εις τους συνέδρους.

Αργότερα παρακολουθήσαμε τον θεολόγο Κο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ που ανέπτυξε το θέμα «Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»,

και στο γεύμα την λογιωτάτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Βοιωτίας Γερόντισσα ΑΓΑΠΗ που μίλησε εμπεριστατωμένα για τις «Μεθοδείες του πονηρού στην Εξωτερική Ιεραποστολή».

 

Το απόγευμα ο Βαλκανιολόγος και Ρωμανιστής καθηγητής Κος ΑΧΙΛ. ΛΑΖΑΡΟΥ ανέπτυξε το θέμα «Η εδαφική συρρίκνωση της Ελλάδος»

3η Ημέρα Συνεδρίου, Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

Όλοι παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Αναλήψεως που βρίσκεται στον χώρο της Κατασκηνώσεως.

Οι σύνεδροι άκουσαν με ευχαρίστηση το Θείο Κήρυγμα από τον Συνταξιούχο Διδάσκαλο Κο Π. ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ. Η πρόθυμη συμμετοχή όλων εις το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αναζωογόνησε και ανέβασε πνευματικά όλους.

Στις 11:30 ο Κος ΠΑΝΑΓ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, νομικός, παρουσίασε το Θέμα «Οι πληγές της Εκκλησιαστικής Διοίκησης».

Στο αποχαιρετιστήριο γεύμα που επακολούθησε ο Φιλόλογος Κος ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ παρουσίασε με γλαφυρότητα σύντομο οδοιπορικό στην Ουκρανία από την πρόσφατη Ιεραποστολική Εξόρμησή μας.

Το πρόγραμμα έκλεισαν οι κατασκηνώτριες που παρουσίασαν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και μια ειδική παράσταση με θέμα «Το περιβόλι του Θεού». Το διδακτικό περιεχόμενό του αναφέρεται στις αρετές που πρέπει να στολίζουν κάθε άνθρωπο όπως και τις ευεργετικές επιδράσεις εξ αυτών στο περιβάλλον του και στην κοινωνία γενικότερα.

Ακολούθησε η υποστολή της σημαίας με τον Εθνικό Ύμνο και η αναχώρηση από την Κατασκήνωση για τον τόπο του προορισμού του καθ’ενός.

Σε όλο το πρόγραμμα θα πρέπει να τονίσουμε την ευρεία συμμετοχή:

1ον
Του πνευματικού της Ιεραποστολής Σεβασμιωτάτου κ.κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, που με τις ορθές παρεμβάσεις του και τις διευκρινήσεις του, διευκόλυνε τους συνέδρους σε πολλές περιπτώσεις. Με τον κατάλληλο χειρισμό του φρόντισε παράλληλα για τον εμπλουτισμό του προγράμματος με ύμνους και δεήσεις όπως επίσης και με Χριστιανικά τραγούδια.

2ον
Του προεδρεύοντος του συνεδρίου Κου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΟΥΡΙΑΝΤΑΚΗ υποστράτηγου ε.α. που με άψογο τρόπο και πρωτοβουλία συνετέλεσε εις την επιτυχή και ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων.

Η επικοινωνία, η γνωριμία μεταξύ των συνεργατών, η συναναστροφή τους, το πλήθος των εντυπώσεων από τις εισηγήσεις, τα διδάγματα και τις προτροπές γέμισαν τις «πνευματικές μπαταρίες» των συνέδρων και ανανέωσαν την σκέψη για μελλοντικές Ιεραποστολικές δραστηριότητες.

Φωτογραφίες από την Κατασκήνωση, Μουσείο, Βιβλιοθήκη και Ομιλητές