Ιεραποστολικά

Τα φτωχά παιδιά του Μαλάουι

Αδελφοί μου, χαίρετε εν Kυρίω. Σας γράφω από την ορθόδοξη ιεραποστολή του Μαλάουι. Με την ευλογία του επισκόπου μου κ. Ιωάννου σας γράφω λίγα λόγια για τα φτωχά παιδιά του Μαλάουι. Το Μαλάουι είναι μια χώρα στην κεντρική Αφρική. Έχει περίπου 16 εκ. κατοίκους. Είναι τριτοκοσμική χώρα, από τις 10 φτωχότερες του κόσμου. Παντού πείνα και δυστυχία. Η μοναδική τους τροφή είναι το καλαμπόκι. Αυτό τρώνε καθημερινά. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Τα παιδάκια, μα και οι μεγάλοι υποφέρουν, γιατί συχνά δεν έχουν ούτε καλαμπόκι να φάνε. Ο κόσμος πεθαίνει από ελονοσία. Έχει πολύ ελονοσία η χώρα. Η ιεραποστολή μας προσπαθεί να τους βοηθήσει όπως μπορεί. Κάνουμε ότι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο τους.

Πηγαίνουμε στις φυλακές, στα νοσοκομεία, στους άστεγους και στα χωριά που έχει πείνα. Δυστυχώς όμως, η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα μας έχει γονατίσει οικονομικά. Πονάει η καρδιά μας, που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όσο παλιά. Συγχρόνως με την φιλανθρωπία, χτίζουμε και εκκλησίες. Έχουμε βαπτίσει έως τώρα αρκετές χιλιάδες, και οι καημένοι χρειάζονται εκκλησίες και σχολεία. Αδελφοί μου, θα ήθελα να σας ζητήσω το εξής. Βοηθήστε μας να ταΐζουμε όσο πιο πολλά φτωχά παιδάκια γίνεται. Λυπούμαστε που βλέπουμε τα παιδάκια στους δρόμους, να πεινάνε και να είναι γυμνά. Συχνά είναι ορφανά γιατί εδώ ο θάνατος είναι εύκολος, και κάποιες φορές πεθαίνουν και οι δύο γονείς μαζί. Τα παιδάκια μένουν μέσα σε λασποκαλύβες με σκεπή από χόρτα. Στην περίοδο των βροχών γκρεμίζονται οι καλύβες και τα πλακώνουν με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να χάνουν την ζωή τους. Είναι τραγικό να βλέπεις τα παιδάκια να υποφέρουν. Όταν αρρωσταίνουν από ελονοσία οι γονείς τους δεν έχουν τα 15$ που κάνει το φάρμακο, και το μικρόβιο πηγαίνει στον εγκέφαλο τους. Άλλα παιδιά επειδή δεν έχουν να φάνε στο σπίτι τους, το εγκαταλείπουν και γίνονται αλητάκια, παιδιά του δρόμου και ζητιανεύουν. Σε κάποιες περιοχές έχουν ακόμα και χολέρα. Μα η μεγάλη μας έκπληξη είναι όταν πηγαίνουμε στις φυλακές. Ακόμα και εκεί βλέπουμε παιδιά. Είναι εύκολο να παρασυρθούν στον κακό δρόμο και να γίνουν κλέφτες και κακοποιοί. Δεν έχουν κανέναν να τα καθοδηγήσει και να τα βοηθήσει. Στον τομέα της μόρφωσης τους, επίσης τα πράγματα είναι χάλια. Τα κρατικά σχολεία είναι λίγα. Τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση. Θρανία δεν υπάρχουν. Οι μαθητές κάθονται κάτω στην υγρασία. Κάθε τάξη μπορεί να έχει και 150 μαθητές. Οι καημένοι οι δάσκαλοι, δεν μπορούν να διδάξουν τόσα παιδιά και έτσι υπάρχει μεγάλος αναλφαβητισμός. Το κόστος ζωής εδώ στο Μαλάουι, είναι πολύ ακριβό, ίσο με της Ελλάδος. Το μεροκάματο είναι ένα με δύο ευρώ τη μέρα. Γι’ αυτό τρώνε μόνο καλαμπόκι καθημερινά. Τα παιδιά έτσι είναι υποσιτισμένα και τους λείπουν βιταμίνες.

Στην χώρα υπάρχουν και τα ιδιωτικά σχολεία. Μα εκεί υπάρχουν δίδακτρα. Πως να στείλει ο γονιός το παιδί του σε καλό, ιδιωτικό σχολείο, όταν ο μισθός του είναι 40 ευρώ το μήνα περίπου; Και το μόνο που μπορεί να αγοράσει με αυτά τα χρήματα είναι καλαμπόκι για να φάει η οικογένεια του και τίποτα παραπάνω. Τρέμει ο γονιός από φόβο, μην αρρωστήσουν τα παιδιά του. Γιατί και στον τομέα της υγείας, ισχύει το ίδιο όπως και στην εκπαίδευση. Υπάρχουν τα κρατικά νοσοκομεία αλλά συχνά δεν έχουν φάρμακα και δίνουν μόνο ασπιρίνες στους ασθενείς. Ασπιρίνες για κάθε ασθένεια. Γι’ αυτό ο θάνατος είναι τόσο συχνός στο Μαλάουι. Υπάρχουν όμως και ιδιωτικές μικρές κλινικές. Και εδώ όμως για να πας να γιατρευτείς χρειάζονται χρήματα. Αν δεν έχεις, σε διώχνουν. Και ο γονιός εδώ ζει σε μια μόνιμη αγωνία, μην αρρωστήσουν τα παιδιά του γιατί είναι πολύ δύσκολο να γιατρευτούν. Τι να πρωτοπεί κανείς για τα παιδάκια του Μαλάουι. Η ορθόδοξη ιεραποστολή μας είναι πολύ ευαίσθητη στον τομέα αυτό. Προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε. Με πολύ κόπο κάθε μέρα ταΐζουμε 300 παιδάκια. Τους δίνουμε δύο γεύματα, πρωινό και μεσημεριανό. Η ηλικία τους είναι από 3 έως 6 χρονών. Ζούμε την αγωνία κάθε μέρα που θα βρούμε το φαγητό να τα ταΐσουμε. Η κρίση μας έχει γονατίσει. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει. Αναρωτιόμαστε πως θα εξασφαλίσουμε τον επόμενο μήνα το φαγητό τους. Με πολύ δυσκολία χτίσαμε για αυτά τα παιδιά σε 3 διαφορετικές περιοχές, 3 κτίρια και τα περιθάλπουμε εκεί. Έρχονται από πολύ πρωί έως το απόγευμα. Έχουμε και δύο δασκάλους για να τους βοηθάνε, να τα παίζουν παιχνίδια, να τα ταΐζουν και λιγάκι να τα διδάσκουν λίγα πράγματα και ορθόδοξες προσευχούλες. Μην ξεχνάμε τα παιδιά αυτά είναι από 3 έως 6 ετών. Έρχονται στο σπίτι που τους χτίσαμε με μεγάλη λαχτάρα και μένουν όλη μέρα, έρχονται να φάνε και να παίξουν στον χώρο της ιεραποστολής. Αν καμιά φορά τους δώσουμε κανένα παιχνίδι, όπως ένα αυτοκινητάκι ή μια κούκλα, κάνουν σαν τρελά από την χαρά τους. Αν τους δώσουμε ένα μπαλόνι, νιώθουν τόσο ευτυχισμένα. Το απόγευμα όμως πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον έχουν χορτασμένες τις κοιλίτσες τους, αλλά εμείς συνεχίζουμε να προσευχόμαστε και να αγωνιούμε για αυτά, διότι ξέρουμε ότι τα σπίτια τους είναι λασποκαλύβες και μπορεί να γκρεμιστούν αυτό το βράδυ και τα παιδάκια να πλακωθούν και να χάσουν την ζωή τους. Και έτσι να μην μπορέσουν να έρθουν ξανά στον αγαπημένο χώρο της ιεραποστολής μας, που είχαν την ξενοιασιά, τη χαρά, το φαΐ και το παιχνίδι. Είχαμε τέτοια συμβάντα και καταλαβαίνετε την στεναχώρια μας όταν δεν μπορούσαμε να δούμε πάλι ένα από τα αγαπημένα μας παιδιά.

Γι’ αυτό το λόγο σας γράφω σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί. Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας. Βοηθήστε τα παιδιά του Μαλάουι. Όποια θυσία και αν χρειαστεί, πρέπει να την κάνουμε για αυτά. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, έλεγε: «αν έχεις δύο ρούχα για το παιδί σου, το ένα να το δώσεις σε ένα φτωχό παιδάκι και το άλλο να το κρατήσεις για το παιδί σου». Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας αγαπητοί μου αδελφοί σε αυτή την δυστυχία. Πάνω από όλα ζητάμε την προσευχή σας. Από σήμερα βάλτε μας στην προσευχή σας, και μαζί με τα άλλα αιτήματά σας, στον γλυκύτατο Χριστό μας να παρακαλέσετε και για την ιεραποστολή του Μαλάουι. Να παρακαλέσετε όλοι να γνωρίσουν την ορθοδοξία. Μικροί και μεγάλοι. Να παρακαλέσετε να μπορούμε να τους βοηθάμε, και να απαλύνουμε έτσι τον μεγάλο τους πόνο. Επίσης, σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε μας οικονομικά για τα παιδάκια του Μαλάουι. Έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να ταΐζουμε τα 300 παιδάκια μας, μα ακόμα και να αυξήσουμε τον αριθμό, και να υιοθετήσουμε περισσότερα παιδάκια να τα ταΐζουμε, να τα περιθάλπουμε, να τα γιατρεύουμε όταν αρρωσταίνουν, να τα δίνουμε χαρά και αγάπη. Αγάπη και φροντίδα θέλουν τα παιδιά. Βοηθήστε μας να τους δείξουμε, σε όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται, αγάπη και φροντίδα. Βοηθήστε μας να συντηρούμε τα 3 κτίρια που χτίσαμε και είναι αφιερωμένα σε αυτά τα παιδιά. Μακάρι μια μέρα να μπορούσατε να ερχόσασταν στο Μαλάουι, και να δείτε με τα μάτια σας πόσο πολύ τόπο πιάνει η βοήθεια σας. Βοηθήστε μας ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε λίγα παιδάκια, τα πιο τυχερά, και να τα στείλουμε σε ιδιωτικά σχολεία για να μορφωθούν. Βοηθήστε μας ώστε να μπορούμε να πηγαίνουμε στα μακρινά χωριά που μένουν τα φτωχά παιδάκια, για να διδάσκουμε σε όλο το χωριό την ορθόδοξη Πίστη, και να τους βαπτίσουμε όλους, μικρούς και μεγάλους στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Αδελφοί μου, ζητάμε την βοήθεια σας και προπαντός την προσευχή σας για όλα τα παιδιά του Μαλάουι και για όλα τα παιδιά του κόσμου. Μην μας ξεχνάτε.

Με αγάπη Χριστού

από την Iεραποστολή του Μαλάουι

Ιερέας Ερμόλαος Ιατρού

Greek Orthodox Church

«ST. Nektarios»

Blantyre-MalawiCentral Africa