Ιεραποστολικά

Χρονικό 10ήμερης Ιεραποστολικής Εξόρμησης στην Γκάνα

Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ, Θεοδώρου Β’ φτάσαμε στην Γκάνα μαζί με ομάδα προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, όλοι φίλοι της Ιεραποστολής. Το ταξίδι μεγάλο, διήρκησε περίπου 18 ώρες. Από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε την αλλαγή του κλίματος. Αφήσαμε στην πατρίδα τον χειμώνα και μας υποδέχτηκε η ζέστη, η υγρασία και η σκόνη από την Σαχάρα. Μας υποδέχτηκαν επίσης οι ιθαγενείς κληρικοί, ο Πρόξενος της Ολλανδίας που είναι Ορθόδοξος και η Κύπρια επιχειρηματίας Άντρη Μαραγκού που ζει στην Άκκρα τα τελευταία 17 χρόνια. Για να φτάσουμε στον Καθεδρικό Ναό, χρειάστηκε να διανύσουμε απόσταση 15 χλμ, όμως η διαδρομή λόγω των δημόσιων έργων, των χιλιάδων αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μηχανών και ανθρώπων, διήρκησε γύρω στα 90 λεπτά. Αφού πήραμε την πρώτη εμπειρία της τρομακτικής κίνησης στους δρόμους της πρωτεύουσας, φτάσαμε στον προορισμό μας. Ο Καθεδρικός Ναός, αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κτίστηκε με φροντίδα Αμερικανών Ορθοδόξων πριν από 20 χρόνια. Το Επισκοπείο λιτό και απέριττο, πίσω από το Ιερό του Καθεδρικού, κτίστηκε με φροντίδα του Επισκόπου Γκάνας κ. Παντελεήμονος και εγκαινιάστηκε το 2002. Παραπλεύρως, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός έκτισε διώροφο κτίριο με 5 δωμάτια φιλοξενίας εθελοντών Ιεραποστόλων, 3 αίθουσες διδασκαλίας, κουζίνα και γραφείο. Στις αίθουσες γίνονται τα σεμινάρια των κληρικών, των κατηχητών και των υποψηφίων προς ιεροσύνη. Η νύκτα δύσκολη. Παντού κουνούπια, ορατός κίνδυνος για ελονοσία. Η ελονοσία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στην Γκάνα.

Ημέρα 2η, Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011: Αφίχθηκαν οι Αρχιερείς. Ο Σεβ. Νιγηρίας Αλέξανδρος, ο Σεβ. Ειρηνουπόλεως & Σεϋχελλών Δημήτριος, ο Σεβ. Ζάμπιας & Μαλάουι Ιωακείμ, και ο Θεοφιλ. Μοζαμβίκης Ιωάννης. Το απόγευμα τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις στο Βαπτιστήριο του Καθεδρικού Ναού. Ακολούθησε ο Εσπερινός. Η χορωδία του Καθεδρικού έψαλε όμορφα και ενθουσίασε όλους τους προσκυνητές. Το απόγευμα διακόπηκε απροειδοποίητα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αναστάτωσε τις προετοιμασίες της ενθρoνίσεως. Ζέστη και υγρασία. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες χωρίς ανεμιστήρες. Η διακοπή διήρκησε 3 μέρες.

Ημέρα 3η, Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011: Και πάλι χωρίς ηλεκτρισμό. Στον Καθεδρικό Ναό δεν είχαμε ούτε φώτα, ούτε ανεμιστήρες. Ανοίξαμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Η Θεία Λειτουργία με την χάρη του Θεού έγινε χωρίς άλλα τεχνικά προβλήματα. Ακολούθησε η τελετή της ενθρόνισης. Στην συνέχεια τράπεζα αγάπης, χοροί και τραγούδια στην αυλή του Καθεδρικού.

Ημέρα 4η, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011: Οι προσκυνητές ταξίδεψαν στην πόλη Ίνια όπου και το ομώνυμο φρούριο που γινόταν το σκλαβοπάζαρο. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο της γης (όπου τέμνεται ο ισημερινός με τον μεσημβρινό). Στην μεγάλη αίθουσα των κατηχητικών έγινε η πρώτη σύναξη του Ιερού κλήρου, συζητήσαμε τα προβλήματα και δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές. Ακολούθησε γεύμα με όλους τους κληρικούς και τις πρεσβυτέρες τους.

Ημέρα 5η, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην πόλη Λάρτε, εκεί που ξεκίνησαν οι κατηχήσεις και έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις. Οι παλαιοί κληρικοί μας είπαν πως ο Μητροπολίτης Ειρηναίος πήγαινε εκεί με ταξί για να τους κατηχήσει και βαπτίσει. Πρώτος σταθμός ο Ιερός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Δοξολογία και ομιλία. Επίσκεψη στην Τεχνική Σχολή Άγιος Πέτρος, συνάντηση με την μαθητιώσα νεολαία και τον σύλλογο καθηγητών, ξενάγηση στους χώρους της σχολής, ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της και τις άμεσες ανάγκες, που είναι η ανέγερση οικοτροφείου, αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγορά μικρού λεωφορείου για τις μετακινήσεις των μαθητών. Στην συνέχεια επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην παραθαλάσσια πόλη Τέμα. Ο Ναός κτίστηκε από τον Καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο και εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη μας το 2008. Τελέσαμε και επιμνημόσυνο δέηση προς ανάπαυση της ψυχής της θυγατέρας του κ. Τσάκου, της αγαπημένης του Μαρίας. Οι συνεργάτες του Καπετάνιου μας φιλοξένησαν στο σπίτι τους, όπου και γευματίσαμε.

Ημέρα 6η, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην πόλη Μπρεμάς. Προσκύνημα και δέηση στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Εν πομπή με ψαλμωδίες οδεύσαμε προς τις όχθες του ποταμού Βόλτα και τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων. Πνευματική ανάταση, κατάνυξη, συγκίνηση. Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Πολλοί νέοι βούτηξαν στο νερό. Ένας ο τυχερός. Επιστροφή στον Ναό, λιτό γεύμα με εξωτικά φρούτα από τα δέντρα της παρακείμενης ζούγκλας, χοροί και τραγούδια. Συνάντηση με τους αρχηγούς των φυλών, γενικό αίτημα η ανέγερση σχολείου για τις ανάγκες της κοινότητας και ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό.

Ημέρα 7η, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011: Συνάντηση με την νεολαία, τους κατηχητές και τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Αναχώρησε ο π. Νεκτάριος για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Παρέμεινε στην Άκκρα για δέκα μέρες και οργάνωσε σεμινάρια για τους ιερείς και τους κατηχητές. Φεύγοντας μας άφησε 5 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 2 εκτυπωτές που έφερε μαζί του από την Αμερική, δωρεά των ενοριτών του.

Ημέρα 8η, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011: Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με τους συνεργάτες και με τους λιγοστούς Έλληνες που ζουν στην Γκάνα. Δέκα τον αριθμό.

Ημέρα 9η, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην Κεντρική Γκάνα. Υποδοχή στην είσοδο της πόλης Γκομόα από τους πιστούς και τους αρχηγούς των φυλών. Εν πομπή υπό τον ήχο των τυμπάνων φτάσαμε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και πάλι εν πομπή διασχίσαμε το δάσος και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή φτάσαμε στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Τελέσαμε τα θυρανοίξια του νεόδμητου Παρεκκλησίου και στην συνέχεια την Θεία Λειτουργία. Παρά την ζέστη και την υγρασία συγκεντρώθηκαν γύρω από το παρεκκλήσι εκατοντάδες πιστοί. Έφτασαν εκεί από όλες τις ενορίες για την ετήσια συνάντηση τους, που διαρκεί 3 ημέρες. Επιστροφή στον κυρίως Ναό. Προσφωνήσεις από τους τοπικούς άρχοντες. Και πάλι γενικό αίτημα η ανέγερση μικρού σχολείου και ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό. Στην συνέχεια η κάθε ενορία παρουσίασε το δικό της εορταστικό πρόγραμμα. Διανομή συσσιτίου σε όλους τους παρευρισκομένου, δώρα και γλυκά σε όλα τα παιδιά. Αργά το απόγευμα επιστροφή στην πρωτεύουσα. Και πάλι η κατάσταση στους δρόμους φρικτή.

Ημέρα 10η, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011: Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό. Αποχαιρετισμός και ανταλλαγή δώρων. Όλοι σκυθρωποί. Στο αεροδρόμιο συγκίνηση και δάκρυα και από τους προσκυνητές και από τους Αφρικανούς. Να μας ξανάρθετε σύντομα, φώναζαν οι Αφρικανοί, μην μας ξεχνάτε. Μα πώς να σας ξεχάσουμε απαντούσαν οι προσκυνητές, έχετε ήδη κατακτήσει ένα κομμάτι της καρδιάς μας.