Οι δύο μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν την Ν.Α.Τουρκία και τη Β.Δ.Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, επηρέασαν τη ζωή 15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) δηλώνει επισήμως ότι οι νεκροί είναι 44.374 αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος. Οι νομοί που επλήγησαν παραδοσιακά κατοικούνται από Κούρδους, Αλεβίτες, Τούρκους (όχι τουρκομάνους), άραβες και ρωμιούς χριστιανούς.
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας
πριν τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023
Αμέτρητα ανθρώπινα δράματα εκτυλίχτηκαν κάτω από τα ερείπια και συνεχίζουν να βιώνονται από αυτούς που παραμένουν στην περιοχή. Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν σε άλλους νομούς ή και στο εξωτερικό καθιότι οι πόλεις πλέον είναι μη κατοικίσιμες.
Μέσα στα σύνορα του σημερινού τουρκικού κράτους, στη Νότιο Τουρκία, από την Μερσίνα μέχρι την Αντιόχεια υπάρχουν διάσπαρτες Χριστιανικές ορθόδοξες κοινότητες που υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Τα μέλη αυτών των κοινοτήτων αυτοπροσδιορίζονται ως rum ortodoks, δηλαδή ορθόδοξοι Ρωμιοί, έχουν ρωμαίικη συνείδηση και αυτόν τον προσδιορισμό τους έχει αποδώσει σήμερα και το Τουρκικό κράτος αναγνωρίζοντάς τους ως Ρωμαίικες Ορθόδοξες κοινότητες – Rum Ortodoks Vakıfları.
Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι για τους οποίους αραβοφώνησαν οι ρωμιοί της περιοχής αυτής αλλά η νέα γενιά μιλάει πλέον μόνον τουρκικά και για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να κατανοήσει την εκκλησιαστική γλώσσα που είναι τα αραβικά (λίγοι ύμνοι λέγονται στα ελληνικά).
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πολλοί Ορθόδοξοι Ναοί
στην ευρύτερη περιοχή μετατράπηκαν σε σωρούς από χαλάσματα
Στην Αντιόχεια, στην Αλεξανδρέττα και τα ορθόδοξα χωριά και κωμοπόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας οι κοινότητες ήταν δραστήριες μέχρι τον τελευταίο σεισμό. Γίνονταν προσπάθειες να διατηρηθούν τα ορθόδοξα ήθη κι έθιμα και να συσφίξουν οι ενορίτες τις σχέσεις τους.
Και μετά την 6η Φεβρουαρίου; Ερείμωση κι αφανισμός! Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πια! Ο πανέμορφος ιστορικός ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η παλιά έδρα του Πατριαρχείου, με ιερείς τους πατέρες Ιωάννη Delüler, Δημήτριο Doğum και Παύλο Orduluoğlu, με ποίμνιο 1023 άτομα από τους οποίους οι 38 χάθηκαν στο σεισμό, μετετράπη σε σωρούς από χαλάσματα. Οι περισσότεροι κάτοικοι μεκοίκησαν στη Μερσίνη.
Στην Αλεξανδρέττα υπήρχε ο Ναός του Αγίου Νικολάου και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Ιερείς είναι ο π. Δημήτριος Yıldırım και ο π. Νικόλαος Παπάζογλου. Ποίμνιο 2.000 άτομα, χάθηκαν 10 στους σεισμούς. Οι εκκλησίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η κυβέρνηση αποφάσισε την ολοσχερή κατεδάφισή τους.
Στο Σαμάνταγ ο ναός της Αγίας Θέκλας
παραμένει ανέπαφος και εξακολουθούν
να γίνονται ακολουθίες
Στο Σαμάνταγ οι ναοί του Προφήτη Ηλία και της Κοίμησης Θεοτόκου έχουν σχεδόν γκρεμιστεί ενώ ο ναός του Αγίου Γεωργίου έχει αρκετές ζημιές. Σχεδόν ανέπαφος παραμένει ο ναός της Αγίας Θέκλας στον οποίον εξακολουθούν να γίνονται ακολουθίες. Εκεί έχουμε τον π. Δαμιανό Γιακούπογλου και τον π. Τρύφωνα Γιουμουρτά. Ποίμνιο 1520 άτομα. Κεκοιμημένοι από το σεισμό 7 άτομα. Παραμένει άγνωστη η κατάσταση της Μονής του Αγίου Συμεών του Θαυματορείτη (Αρχαιολογικός χώρος).
Στην Αρσούζ, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, με ιερείς τους π. Δημήτριο Yıldırım και τον Νικόλαο Papazoğlu, και ποίμνιο 103 άτομα, καταστράφηκε εντελώς.
Στο Τόκατσλι ο ναός Κοίμησης Θεοτόκου κατεστράφη ολοσχερώς.
Στο Σαριλάρ υπήρχε ο Ναός Αγίου Γεωργίου και Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, ιερείς ο Μπούλος Bahçecioğlu και Γαβριήλ Kuşoğlu και Ιωάννης Παπάζογλου και 1900 πιστοί. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου άντεξε στους σεισμούς.
Η Κοινότητα της Μερσίνης αριθμούσε 800 άτομα πριν τους σεισμούς με ιερέα τον π. Σπυρίδωνα. Η κοινότητα δεν υπέστη ζημιές γι’ αυτό και άνοιξε την αγκαλιά της σε όλους τους σεισμοπαθείς. Νοικιάστηκαν 2 ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται οι πιστοί.
Στην Αλεξανδρέττα ο Ναός του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές
Πολλοί σεισμόπληκτοι χριστιανοί μας βρήκαν καταφύγιο κοντά σε συγγενείς τους στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην Κωνσταντινούπολη, η διαποίμανσή τους γίνεται παράλληλα με τους λιγοστούς Κωνσταντινουπολίτες που έμειναν μετά από τους αλλεπάλληλους διωγμούς.
Ας ευχηθούμε ο καλός Θεός και η αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη, των ιερέων και των απλών πιστών να επουλώσει τις πληγές τους.
Αναστασία Αρπατζή
Εκπαιδευτικός-Μεταφράστρια
* Τα στοιχεία εληφθησαν από τον Οργανισμό Nehna.
Ο Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής στηρίζει τις σεισμόπληκτες χριστιανικές κοινότητες και ενορίες με τις συνεισφορές των μελών και συνεργατών του.