Ιεραποστολικά

Συνάντηση με τον π. Μώκιο – Ινδία

«Τέθεικά σε εις φως εθνών του είναι σε εις Σωτηρίαν…» Πραξ. 13,47

Καλκούτα, πρωϊνό συσσίτιο.

Ο π. Μώκιος μένει κοντά στο χωριό Μπακεσουάρ στα νότια προάστια της Καλκούτας στην Ινδία. Ζει με την Πρεσβυτέρα και τα δυό του παιδιά. Είναι ο Ιερέας που, εκτός των άλλων, εξυπηρετεί και το Ορφανοτροφείο Θηλέων της Ορθοδόξου Ιεραποστολής. Ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Μεδνιπούρ της Δ. Βεγγάλης, πέντε ώρες περίπου μακρυά από την Καλκούτα εκεί όπου και παραμένουν οι υπόλοιποι συγγενείς του. Πριν ασπασθεί την Ορθοδοξία και γίνει Ιερεύς το 2004, ο π. Μώκιος ήταν Ινδουιστής, μια πολυθεϊστική θρησκεία στην οποία πιστεύει το 80% του Λαού της Ινδίας.

Δυστυχώς, σήμερα ο π. Μώκιος δεν μπορεί πλέον να επισκεφθεί το χωριό και το πατρικό του σπίτι, γιατί ο π. Μώκιος, πριν γίνει Ορθόδοξος, ήταν όχι απλά μόνο Ινδουιστής αλλά Βραχμάνος, Ιερέας των ειδώλων του Ινδουισμού. Ήταν νεαρός Βραχμάνος, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Π. Ιγνάτιο Σεννήνυν Επίσκοπο Μαδαγασκάρη κατά την επίσκεψη του στο χωριό Μονσουκά. Για πρώτη φορά άκουσε από τον π. Ιγνάτιο το μήνυμα της εν Χριστώ Σωτηρίας. Άρχησε να ρωτά πολλές ερωτήσεις για το Χριστό και προ παντός για την μετά θάνατο ζωή. Όπως μας διηγείται, η ψυχή του γέμισε από χαρά και ελπίδα, από την ελπίδα της ζωής μετά θάνατο εις την Βασιλεία του Θεού που προσφέρεται σε όσους πιστεύουν στο Χριστό. Συνέκρινε το Σωτήριο Μήνυμα του Χριστού με τη θεωρία της μετενσάρκωσης του Ινδουισμού, την πίστη ότι μετά το θάνατο η ψυχή επιστρέφει με άλλο σώμα στη γη πολλές φορές μέχρι να καθαρθεί και να ενωθεί με το θεό. Πολλοί θάνατοι και κύκλοι ζωής με άλλη μορφή και σώμα!… Όσο μεγάλωνε ο π. Μώκιος έχανε την πίστη σε αυτή την Ινδουιστική θεωρία της μετενσάρκωσης και ένα μεγάλο κενό υπήρχε στη ψυχή του που έψαχνε να το καλύψει. Το Πανάγιο Πνεύμα, μέσω της διδασκαλίας του π. Ιγνατίου, εκάλυψε αυτό το κενό με το μήνυμα του Ιησού Χριστού και της ελπίδας της Σωτηρίας εν Αυτώ.

Ο π. Μώκιος κοινωνεί τους πιστούς στην Καλκούτα.

Το να γίνει Ορθόδοξος Χριστιανός, και στη συνέχεια Ορθόδοξος Ιερέας, δεν ήταν εύκολος δρόμος για τον π. Μώκιο. Στο πατρικό του χωριό η κοινότητα ένοιωσε προσβεβλημένη, ντροπιασμένη και ακάθαρτη στο άκουσμα ότι ο Ιερέας τους αλλαξοπίστησε και έγινε Χριστιανός. Πίστευσαν ότι ερύπανε και βεβήλωσε με την αλλαξοπιστία και προδοσία του το Ιερό τους Τέμπλο (ινδουιστικό ναό τους) στο χωριό στο οποίο πριν υπηρετούσε. Απειλήθηκε η ίδια η ζωή αυτού και της οικογένειας του. Αναγκάσθηκε να φύγει από το χωριό με τη σύζυγο και τις δύο μικρές του κόρες.

Καλκούτα, ένα πιάτο ζεστό φαγητό κάθε μέρα στους πτωχότερους των πτωχών!

Οι συγχωριανοί του για να επανορθώσουν το τρομερό αυτό κακό υποχρέωσαν τους συγγενείς του π. Μωκίου, γονείς, αδέλφια και ξαδέλφια να καταστρέψουν παντελώς τον βεβηλωμένο κατ’ αυτούς ναό και όλα τα είδωλα που περιείχε και να τον ξανακτίσουν και εξοπλίσουν δι’ ιδίων εξόδων εφ’ όσον βεβηλώθηκε από μέλος της οικογένειάς τους. Στη συνέχεια, να τον εξαγνίσουν κατά τα δικά τους τελετουργικά τυπικά, ώστε να ξαναλειτουργίσει. Σήμερα, ο αδελφός του π. Μωκίου υπηρετεί ως ινδουιστής ιερέας στο χωριό ενώ ο π. Μώκιος δεν μπορεί να επιστρέψει εκεί χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Εν τούτοις ο π. Μώκιος δεν κρατά πικρία στη καρδιά του για κανένα και όπως λέει, προσεύχεται καθημερινά ώστε κάποια μέρα οι συγγενείς και οι φίλοι του να ανακαλύψουν την Αλήθεια, την Ελπίδα και το Φως που βρήκε ο ίδιος κοντά στο Χριστό.

Από το οδοιπορικό μου στην Ινδία.