Ιεραποστολικά

Πάσχα στο Ορφανοτροφείο «Θεοτόκος» στην Ινδία

Χριστός Ανέστη !

Το µήνυµα της Αναστάσεως του Χριστού αντηχεί σε όλον τον κόσµο! Είναι συγκινητικό σε µια τόσο µακρινή χώρα, όπου βασιλεύει η ειδωλολατρεία, να ακούς τους πιστούς µε πίστη και θέρµη να αναφωνούν στη γλώσσα τους (τα µπεγκόλι) στη λαµπρότερη µέρα της Ορθοδοξίας το «Χριστός Ανέστη»! Μέσα στις εκκλησίες µας, οι πιστοί συνέρρευσαν αυτές τις Άγιες Μέρες για να προσευχηθούν και να λειτουργηθούν.

 Οι πιστοί εδώ, έχοντας ζήσει -ο καθένας τους ξεχωριστά, µέσα από τη δική του προσωπική ιστορία- το πέρασµα από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας στο Φως της Ορθοδοξίας, βιώνουν το Πάσχα µέσα από την αλλαγή στη ζωή τους. Συµµετέχουν ολόψυχα στην πορεία της Μεγάλης Εβδοµάδας: το Θείο Δράµα, την Κορύφωσή του και την Χαρά της Ανάστασης. Η συµµετοχή τους πολύπλευρη: προσεύχονται, νηστεύουν, ψάλλουν, κοινωνούν. Στο ορφανοτροφείο Θηλέων ο Ναός, που ως χώρος αγκαλιάζει τα θρησκευτικά βιώµατα των κοριτσιών µας, δέχεται κάθε χρόνο το σεβασµό, τη φροντίδα και την ευχαριστία τους. Ευχαριστία που εκφράζεται και µέσα από τον στολισµό που µε τόση προθυµία, χαρά και πνεύµα συνεργασίας κάνουν.

Τα ορφανά µας αναπτύσσονται µέσα από τη Χάρη του Θεού. Τα 100 κοριτσάκια µας –ανάµεσα σε αυτά και τα τελευταία 38, που έχουν εγκλιµατιστεί πλέον για τα καλά- σφύζουν από ζωή και προοδεύουν. Μαζί µε τον αριθµό των παιδιών όµως αυξάνονται και οι ανάγκες και το κόστος λειτουργίας του ορφανοτροφείου Θηλέων. Πρόσφατα, µια παλαιότερη γεώτρηση στέρεψε και το αναπόφευκτο κόστος της νέας γεώτρησης, ανέβασε τα έξοδά µας κατά 7.000 ευρώ.

Μια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις που καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε είναι η συνέχιση των σπουδών των παιδιών σε πανεπιστηµιακό επίπεδο, έχοντας πίστη στην Πρόνοια του Θεού για την εύρεση των αντίστοιχων πόρων. Τα µεγαλύτερα κορίτσια µας αποτελούν πρότυπο για τα µικρότερα, όχι µόνο για το ήθος τους αλλά και για τις διακρίσεις τους στη µάθηση. Ήδη κοπέλες φοιτούν σε κολλέγια, ενώ τα άλλα µας κορίτσια διακρίνονται στα µαθήµατά τους, κερδίζοντας µετάλλια και επαίνους για τις σχολικές τους επιδόσεις.

Το νέο ορφανοτροφείο αρρένων «Άγιος Ιγνάτιος» έχει ανοίξει τις πόρτες του πριν λίγους µόλις µήνες. Ήδη τα ορφανά αγοράκια µας (από 3 έως 8 ετών) φτάνουν τα 21. Η Χάρη του Θεού τα βοήθησε να βγουν από την εξαθλίωση, που είχαν περιέλθει. Από τα παραπήγµατα σε κανονικό κτίριο, από την παραµέληση και την κακοποίηση στη φροντίδα και την αγάπη. Από τον αναλφαβητισµό και την επαιτεία, στην εκπαίδευση και τη χαρά.

Στο νέο µας αυτό ορφανοτροφείο προχωρήσαµε και στις απαραίτητες ενέργειες για την σωστή του λειτουργία: εγκαταστήσαµε γεννήτρια ρεύµατος και φίλτρο για καθαρό πόσιµο νερό. Η προσεγµένη πλήρης διατροφή, που είναι θεµέλιο για τη σωστή βιολογική τους ανάπτυξη, αποτελεί –παράλληλα µε τη µαθησιακή και πνευµατική τους εξέλιξη- βασική προτεραιότητα. Μια µικρή παιδική χαρά προσφέρει στα µικρότερα αγοράκια στιγµές ξεγνοιασιάς, που τόσο ανάγκη την έχουν. Το κτίριο, άδειο πριν λίγους µήνες, έχει πληµµυρίσει από τις χαρωπές φωνές τους!

Τα µικρά µας µαθαίνουν τα πρώτα τους γράµµατα στο σχολείο «Άγιος Ιγνάτιος». Τον Απρίλιο το σχολείο άνοιξε τις πύλες του για τη νέα σχολική χρονιά (2011-2012). Τα µικρούλια µε χαρά συµµετείχαν στον εορτασµό, λαµβάνοντας µέρος στις εκδηλώσεις, ενώ τα µεγαλύτερα βοήθησαν στη διοργάνωση της τελετής και τον στολισµό της αίθουσας µε τις δηµιουργίες τους. Στη γιορτή που κάναµε, καλωσορίσαµε και περίπου 70 άλλα παιδάκια φτωχών οικογενειών από την ευρύτερη περιοχή, που έγιναν δεκτά µε µια µικρή συνδροµή. Έτσι, κι άλλα παιδιά θα έχουν την ευλογία να λάβουν χριστιανική αγωγή και την κατάλληλη εκπαίδευση, για να ανθίσουν στη µετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

  

Χάρη σε βοήθεια από την Ελλάδα έγινε η επιχωµάτωση του προαύλιου χώρου του σχολείου και µε δωρεά της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης τελειώνει σύντοµα και ο µαντρότοιχος.

Η δραµατική µείωση των δωρεών από τον Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση των προγραµµάτων µας. Το πρωινό συσσίτιο για τα άστεγα παιδιά, που διανέµεται κάθε µέρα στην αυλή του Ι.Ν. Μεταµορφώσεως του Σωτήρος συνεχίζεται κανονικά, όπως και το µεσηµεριανό γεύµα για τους φτωχότερους των φτωχών, αλλά αναγκαστήκαµε να µειώσουµε κατά το ήµισυ τον αριθµό των προσφεροµένων γευµάτων. Τα 9 µας ιατρεία (στην Καλκούτα, στον χώρο του Ορφανοτροφείου Θηλέων και στα αποµακρυσµένα χωριά της Δυτικής Βεγγάλης) λειτουργούν κανονικά. Παράλληλα µε το σχολείο «Άγιος Ιγνάτιος», συνεχίζεται η διδασκαλία σε δηµοτικά µας σχολεία στις ενορίες των εκκλησιών µας στα χωριά.

Για να αντιµετωπίσουµε το κόστος λειτουργίας σε όλες αυτές τις δοµές, έχουµε προβεί σε περικοπές προσωπικού, παρόλα αυτά το κόστος παραµένει υψηλό, καθώς κάθε µήνα καλούµαστε να καλύπτουµε µισθούς 130 ατόµων.

Με µια συγκεκριµένη για το σκοπό αυτό δωρεά από τον Καναδά, κάναµε γεώτρηση σε καταυλισµό του Καλιγκάτ, όπου µένουν 20.000 άνθρωποι. Δεν υπήρχε καθόλου νερό και έπρεπε να το κουβαλούν από µακριά.

Στο Καλιγκάτ, στο Ναό και το Πρεσβυτέριο, γίνεται ανά 20ήµερο ειδικός ψεκασµός για τους τερµίτες, που εµφανίστηκαν και πάλι µετά από χρόνια. Επίσης, επιδιορθώνουµε την οροφή του Πρεσβυτερίου µε µόνωση (κόστος εργασίας περίπου 5.000 €), γεγονός που δεν έπαιρνε άλλη αναβολή, καθώς µε τη πρώτη ψιχάλα το νερό έτρεχε και πότιζαν όλοι οι τοίχοι.

Επίσης, έγιναν επισκευές στο Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Νοϊχατί: αλλαγή κουφωµάτων, δηµιουργία υπόστεγου για να προφυλάσσει το κτίριο και τα νέα κουφώµατα από τη βροχή.

Τρέχουσες ανάγκες
Το έργο αυτό, παρά τις απροσµέτρητες δυσκολίες, µε τη δική σας βοήθειά και τη δύναµη του Θεού αντέχει και συνεχίζει µέσα στο χρόνο. Στις δύσκολες οικονοµικά συνθήκες που βιώνουµε, η στήριξή σας είναι απαραίτητη όσο ποτέ, για τη συντήρηση και τη συνέχεια όλων µας των προγραµµάτων, καθώς επίσης και για την αντιµετώπιση και κάλυψη των παρακάτω αναγκών:

• Βασικός µας στόχος για την µείωση των εξόδων συντήρησης των ορφανοτροφείων είναι η δηµιουργία µιας φάρµας. Απαιτείται όµως η ολοκλήρωση της περίφραξης του χώρου και η επιχωµάτωσή του, διαδικασία που ενώ είχε ξεκινήσει, διεκόπη λόγω της δραµατικής µείωσης των δωρεών.
• Σε όλα τα χωριά τα κτίρια µας χρήζουν άµεσα επισκευών και συντήρησης, εξαιτίας των µουσώνων.
• Απαραίτητη είναι και η δηµιουργία χώρου στο Ορφανοτροφείο αρρένων για το πλύσιµο των ρούχων -που δεν είχε, δυστυχώς, προβλεφθεί- και η αγορά ενός επαγγελµατικού πλυντηρίου που θα αγορασθεί, αν και εφόσον γίνει για αυτό κάποια δωρεά.
• Η συνέχιση του προγράµµατος σίτισης των αστέγων στην Καλκούτα εξαρτάται πλήρως από τη δική σας βοήθεια.

Εκ µέρους όλων των εδώ Πιστών,εκφράζω τη βαθειά µας ευγνωµοσύνη για την αγάπη και τη βοήθειά σας και εύχοµαι Το Άγιος Φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις ζωές σας!

Ζητώ τις προσευχές σας.
Με εκτίµηση και αγάπη Χριστού

Μοναχή Νεκταρία

Μια νέα ιστοσελίδα φτιάχνεται χάρη σε προσπάθειες εθελοντών µας: http://thepsoc.org/

Για περισσότερες φωτογραφίες του χώρου των Ορφανοτροφείων και του σχολείου «Άγιος Ιγνάτιος» πατήστε εδώ.

(1η) Σκηνές από τη θρησκευτική ζωή στον Ιερό Ναό «Εισόδια της Θεοτόκου», όπου εκκλησιάζονται τα ορφανά αγοράκια και κοριτσάκια µας.

(2η έως 6η) Από πάνω μέση προς κάτω δεξιά: Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Κυριακή των Βαΐων, Στολισµός Επιταφίου,
µοίρασµα αντιδώρου και κόκκινων αυγών την Κυριακή της Ανάστασης.