Ιεραποστολικά

Νέοι επίσκοποι στην Εκκλησία της Αλβανίας

Τον Ιανουάριο του 2012 εξελέγησαν δύο νέοι επίσκοποι από την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Βύλιδος Άστειος. Προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου και συλλειτουργούντων όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκαν οι χειροτονίες τους, στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων.

Ο ελληνικής καταγωγής Αμαντίας Ναθαναήλ Λαυριώτης ήταν ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και είχε διατελέσει μοναχός στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους επί σειρά ετών. Γνωρίζοντας την αλβανική γλώσσα, έχει κατηχήσει πολλούς Αλβανούς στην Ορθοδοξία και χάρη στην απλότητά του και στην προθυμία του έχει κερδίσει την εκτίμηση των χριστιανών, άλλα και όλων των κατοίκων των πόλεων Αργυροκάστρου, Δερόπολης και Πρεμετής που υπηρετούσε.

 

Ο Βύλιδος Άστειος Μπακελμπάση κατάγεται από το Δυρράχιο Αλβανίας και είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Σπούδασε με υποτροφία της Αρχιεπισκοπής στη Θεολογική Ακαδημία του Δυρραχίου και συνέχισε στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου περατώνει και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.Έχει αναλάβει τη διδασκαλία μαθημάτων Πρακτικής Θεολογίας στη Θεολογική Ακαδημία του Δυρραχίου.

 

Ο Σύλλογος του Π.Χ.Ο.Ο.Ι. εύχεται στους νέοχειροτονηθέντες επισκόπους υγεία, δύναμη και κάθε θεϊκή ευλογία για πνευματικές κατακτήσεις και ευδοκίμηση στη διάδοση της Ορθοδόξου Πίστεως στην Αλβανία.

 

 

Η συντακτική επιτροπή