(Αύγουστος 2005)
Η Χριστιανική αγάπη δεν είναι απλώς συναισθηματισμός και ωραία λόγια, αλλά θυσία και πράξη. Με αυτή την πίστη οι συνεργάτες του Π.Χ.Ο. έσπευσαν και ανταποκρίθηκαν προσφέροντας τα πλούσια δώρα τους, δώρα αγάπης και καλοσύνης, τα οποία έφθασαν στα χέρια των αρμοδίων στη Μητρόπολη της Κριμαίας & Συμφερουπόλεως της Ουκρανίας μετά από επίμονη προσπάθεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης των αγαθών, αλληλογραφίας και καθημερινής αγωνίας για το πως θα φθάσουν με ασφάλεια τα αγαθά.
Τα δύο «containers» των αγαθών, (τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, ιερά άμφια κ.τ.λ.) φορτώθηκαν σε πλοίο και, όταν έφθασαν, ένα κλιμάκιο της Ιεραποστολής που έφθασε αεροπορικά στη Συμφερούπολη την 7η Αυγούστου, τα παρέδωσε στους αρμοδίους της Μητρόπολης.
Το Ιεραποστολικό κλιμάκιο που παρέμεινε στη Συμφερούπολη τρεις ημέρες, εκτός από την παράδοση των υλικών πραγματοποίησε και στην ευρύτερη περιοχή πολλές δραστηριότητες: Προσέφερε δώρα και χρήματα στους κατοίκους του Ελληνικού χωριού Τσερνοπόλ, που βρίσκεται 45 χλμ ΒΑ της Συμφερούπολης και άκουσε με μεγάλη προσοχή και συγκίνηση τις περιπέτειές τους και τα προβλήματά τους. Στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται επίσης στα ΒΑ της Συμφερούπολης σε ορεινή περιοχή προσφέρθηκαν ομοίως δώρα και χρήματα και γνωρίσαμε τη λιτότητα, αλλά και την ολόθερμη φιλοξενία τους. Στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης σε έναν ωραίο χώρο κοντά σε εκκλησία μιλήσαμε στα παιδιά για την αγάπη μας, τη φιλία των δύο λαών, τους προσφέραμε δώρα και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ελλάδα. Στη γυναικεία ιερά μονή στο κέντρο της Συμφερούπολης, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Λουκά του Ιατρού και Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, και όπου μας φιλοξένησαν, προσφέραμε επίσης δώρα, φάρμακα, θυμίαμα και χρήματα, και στους δύο ιερείς που μας συνόδευαν τους προσφέραμε ιερά άμφια. Παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των θερινών ανακτόρων του Τσάρου στη Λεβάδεια, παραλιακή πόλη που έκτισε ο Λάμπρος Κατσώνης κοντά στη Γιάλτα σε ανάμνηση της πατρίδος του, και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του παλατιού και στην αίθουσα όπου υπογράφτηκε η συνθήκη της Γιάλτας. Προχωρήσαμε παραλιακά και Δυτικά προς την Σεβαστούπολη και πατήσαμε τα ιερά εκείνα χώματα, όπου οι Έλληνες από την αρχαιότητα προσέφεραν πολιτισμό στους ντόπιους βαρβάρους λαούς και αργότερα ο Απ. Ανδρέας πρώτος δίδαξε εκεί τον χριστιανισμό στους Έλληνες και σε άλλους λαούς και κυρίως στους Σκύθες. Στα ερείπια αποικίας προσκυνήσαμε το ναό, όπου βαπτίστηκε ο ισαπόστολος Βλαδίμηρος, σταθήκαμε στη σκιά του χάλκινου ανδριάντα του Απ. Ανδρέα, περιπλανηθήκαμε λίγο στο χώρο των αρχαιοτήτων της αποικίας, θυμηθήκαμε την υπόθεση της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», που η υπόθεσή της εξελίσσεται στο χώρο της Κριμαίας και τέλος καταλήξαμε στο Μοναστηριακό συγκρότημα της περιοχής των σπηλαίων, που έχει τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της βρεφοκρατούσας, Ελληνικής προέλευσης του 13ου αι. Προσκυνήσαμε την Αγία εικόνα, προσφέραμε τη βοήθειά μας που πολύ την περίμεναν και επιστρέψαμε στον καταυλισμό μας.
Τελευταίος μας σταθμός μετά την ξενάγησή στο μουσείο του Αγίου Λουκά του Ιατρού και το προσκύνημα στον τάφο του, στο παλαιό νεκροταφείο της Συμφερούπολης, η Ελληνική παροικία στην πόλη Ευπατόρια στα ΒΔ παράλια της Κριμαίας. Η ιστορία τους φθάνει σε βάθος 2.500 χρόνων και οι περιπέτειες και ο ξεριζωμός ο ίδιος, όπως και των άλλων Ελλήνων της περιοχής. Ενισχύσαμε οικονομικά το Σύλλογο τους και την Εκκλησία του. Αργά το βράδυ μας επισκέφθηκε στον καταυλισμό μας ο Μητροπολίτης Κριμαίας και Συμφερουπόλεως κ.κ. Λάζαρος, που απουσίαζε τις προηγούμενες ημέρες και δειπνήσαμε μαζί του. Είναι εξαίρετος άνθρωπος και καλός ποιμενάρχης. Για πρώτη φορά έφθαναν από την Ελλάδα εδώ ανθρωπιστική βοήθεια και οι ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Κωνσταντίνου ήταν άπειρες καθώς και προς όλα τα μέλη και τους συνεργάτες της Ιεραποστολής.
Από τα αξιοθέατα της παλαιάς πόλης του Κιέβου, όπου επισκεφθήκαμε την επόμενη ημέρα, την πρώτη θέση κατέχει το μοναστηριακό συγκρότημα της Μεγίστης Λαύρας με τα υπόγεια σπήλαια, όπου υπάρχουν πάρα πολλά λείψανα αγίων μοναχών. Προσκυνήσαμε στους ναούς και δώσαμε την βοήθειά μας όπως και σε πολλά άλλα μοναστήρια της πόλης. Εδώ υπάρχουν ιερατικές και Θεολογικές σχολές με σπουδαστές από πολλές χώρες. Πολυτελή κτίρια της Μητρόπολης του Κιέβου, πανέμορφοι και μεγαλοπρεπείς ναοί σε ένα καταπράσινο χώρο. Κοντά στο ποτάμι, στο σημείο που βαπτίστηκαν Χριστιανοί όλοι οι Ρώσοι, υπάρχει ένα σπάνιο μνημείο με ένα τεράστιο Σταυρό. Τεράστιος και περικαλλής ο ναός του Απ. Ανδρέα, τα πάμπολα μοναστήρια και οι Εκκλησίες με τους χρυσούς τρούλους και τους μεγάλους σταυρούς, τα νεοκλασικά κτίρια, οι όμορφες πλατείες με τα αγάλματα και τις προτομές των Αγίων, Τσάρων, ανθρώπων των γραμμάτων και καλλιτεχνών, τα ωραία πάρκα, ο τεράστιος Βοτανικός κήπος, το πανεπιστημιακό συγκρότημα, οι εξέδρες με τις σπάνιες ομορφιές και τη θέα προς το ποτάμι, τα πανέμορφα και καταπράσινα νησάκια μέσα στο απέραντο ποτάμι, το Δνείπερο που το Χειμώνα παγώνει, οι οκτώ τεράστιες γέφυρες που ενώνουν την παλαιά πόλη με τη νέα, δίνουν στον επισκέπτη μια αίσθηση ανείπωτης ομορφιάς και πλούτου.
Το ταξίδι της επιστροφής την Παρασκευή 12η Αυγούστου ήταν κουραστικό.