Εξορμήσεις

Ιεραποστολική Εξόρμηση στην Αλβανία

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο οδοιπορικό από την τελευταία μας εξόρμηση, στο Βεράτι της Αλβανίας.

Θεολογική Σχολή Δυρραχίου

Ιστορία της Ακαδημίας

Τη δεκαετία του ’40 στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας υπηρετούσαν πάνω από 440 ιερείς και διάκονοι. Από αυτούς, το 1991 ζούσαν 22, ενώ σήμερα βρίσκονται ακόμη εν ζωή μόνο τρεις.


Στις 07 Φεβρουαρίου 1992 ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος λειτούργησε θεολογικό σεμινάριο, το οποίο θα εκπαίδευε νέους και πιστούς εθελοντές στην τέλεση των εκκλησιαστικών ακολουθιών, προετοιμάζοντάς τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ιερούς ναούς. Με την πάροδο του χρόνου πολλοί από αυτούς χειροτονήθηκαν ιερείς. Η πρώτη τάξη, αποτελούμενη από 45 σπουδαστές, άρχισε τις σπουδές της σε ένα ξενοδοχείο στην παραλία του Δυρραχίου, σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση.

Το 1996 η Σχολή μεταφέρθηκε σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα γύρω από την Ιερά Μονή Αγ. Βλασίου, στο ομώνυμο χωριό κοντά στο Δυρράχιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διεύρυνε τους στόχους της Σχολής, η οποία μετετράπη από σεμινάριο για την κατάρτιση νέων κληρικών σε Θεολογική Ακαδημία για αγόρια και κορίτσια. Το 1997 άρχισαν να σπουδάζουν και κορίτσια, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες δραστηριότητες της Εκκλησίας. Η Θεολογική Ακαδημία στεγάζεται κοντά στην Ιερά Μονή Αγ. Βλασίου στο Δυρράχιο. Πρόκειται για πολυλειτουργικό συγκρότημα, το οποίο αποπερατώθηκε το 1996 και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αλβανία.

Τοποθεσία & Κτήρια

Η Θεολογική Ακαδημία στεγάζεται κοντά στην Ιερά Μονή Αγ. Βλασίου στο Δυρράχιο. Πρόκειται για πολυλειτουργικό συγκρότημα, το οποίο αποπερατώθηκε το 1996 και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αλβανία.


Το συγκρότημα περιλαμβάνει τον ιερό ναό της Σχολής, ο οποίος τιμάται στο όνομα της «Αναστάσεως του Χριστού» και όπου τελούνται οι καθημερινές ακολουθίες, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα υπολογιστών, αναγνωστήριο, αίθουσα υποδοχής, εντευκτήριο, τραπεζαρία, αίθουσα του πινγκ-πονγκ, γήπεδο ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ και τα οικοτροφεία αρρένων και θηλέων.  Η Ακαδημία διαθέτει επίσης πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί πάνω από 5 χιλιάδες τίτλους, θρησκευτικού, επιστημονικού, ιστορικού, λογοτεχνικού κτλ. περιεχομένου.

 

Σκοπός της Ακαδημίας

Σκοπός της Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάστασις του Χριστού» είναι να προσφέρει πνευματική και ακαδημαϊκή κατάρτιση στους νέους κληρικούς και ορθόδοξους πιστούς της Αλβανίας, μέσω των θεολογικών σπουδών, της λειτουργικής εμπειρίας και του κοινού βίου.

Στο πρόγραμμα της Σχολής περιλαμβάνεται και ο λειτουργικός βίος, η συμμετοχή στις ακολουθίες του όρθρου, του εσπερινού, του αποδείπνου, στις εβδομαδιαίες πνευματικές συζητήσεις και στα περιοδικά σεμινάρια.

Οι σπουδαστές συμμετέχουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε ευρύτερα προγράμματα χριστιανικής αγωγής. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η κατήχηση στις γύρω περιοχές, και επισκέψεις σε διάφορα ιδρύματα στις πόλεις Δυρράχιο, Καβάγια και Τίρανα: (δύο ιδρύματα για ανάπηρα παιδιά, ορφανοτροφεία, το σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες, ένα γηροκομείο, στις φυλακές ανηλίκων, στο νοσοκομείο κτλ).

 Διδακτικό & διοικητικό προσωπικό

Η Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις του Χριστού» τελεί υπό τη διοίκηση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, με πρόεδρο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από δεκαέξι καθηγητές, κληρικούς και λαϊκούς, άνδρες και γυναίκες από την Αλβανία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, έρχονται κατά καιρούς και έκτακτοι καθηγητές από την Ελλάδα, την Αγγλία και άλλες χώρες.

 

Πίσω στις εξορμήσεις