Εξορμήσεις

Ιεραποστολική Εξόρμηση: Βουλγαρία

(Σάββατο, 24 Μαϊου 2003)
Ημέρα μεγάλη για την Εξωτερική Ιεραποστολή του Π.Χ.Ο. Μια διπλή νταλίκα έχει φορτωθεί με 21 τόνους αγαθών. Δώρα φίλων, γνωστών, αγνώστων, από την Αθήνα, τα Παραρτήματα, με προορισμό το «Άνω Νευροκόπιο Βουλγαρίας.

Παράλληλα ένα πούλμαν με 33 συνεργάτες αναχωρεί για Ιεραποστολική εξόρμηση. Οποία ευλογία Θεού! Οποία πλούσια δωρεά του Αγίου Πνεύματος!…


( Κυριακή πρωί, 25/5/03, στα σύνορα)
Περάσαμε αστραπή! Φτάσαμε γύρω στις 9:00 π.μ. στο Άνω Νευροκόπι. Στη Μητρόπολη μας περίμενε ο Μητροπολίτης κ.ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ταπεινότατος Ιεράρχης, δραστήριος, με πλούσια φιλανθρωπική, χριστιανική και κατηχητική δράση. Όλοι θαυμάσαμε την ασκητική αυτή μορφή και είπαμε μέσα μας: «Μακάρι και στην Ελλάδα μας να είχαμε πολλούς παρόμοιους Αρχιερείς!»


Παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία στη Βουλγαρική γλώσσα, αλλά με υπέροχη βυζαντινή μουσική. Όλοι συλλογιστήκαμε:
«Αχ Βυζάντιο! Βυζάντιο! Πλούσια σκόρπισες στο Βαλκανικό χώρο, στη Ρωσία και την Ευρώπη τη μουσική, τα γράμματα, τον χριστιανισμό! Αγκάλιασες όλον τον κόσμο!»
Τα περισσότερα μέλη κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Έγινε κήρυγμα αναστάσιμο που μετέφραζε στα Βουλγαρικά ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ.
Επισκεφθήκαμε στη συνέχεια το ανδρικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με ξεναγό τον ίδιο τον Μητροπολίτη. Πρόθυμος, χαμογελαστός, σε άπταιστα Ελληνικά, μας εξηγούσε τόπους, δρόμους, Ιεραποστολικές προσπάθειες. Στο Μοναστήρι θαυμάσαμε τη λιτότητα αλλά και την ολόθερμη φιλοξενία…
Στο γεύμα έφθασε και ο Δήμαρχος Άνω Νευροκοπίου ο οποίος μόλις είχε κατευοδώσει στα σύνορα το Δήμαρχο Καβάλας. Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ συνεργάζεται αρμονικότατα με την πολιτική ηγεσία για το καλό της Εκκλησίας.
Αναχωρήσαμε υπερευχαριστημένοι από το Άνω Νευροκόπι, γιατί η διπλή νταλίκα με τα τρόφιμα και τα άλλα αγαθά είχε φθάσει «σώα και ασφαλής» στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Εδώ ξεφορτώθηκαν όλα τα αγαθά και κατά τη δήλωση του ταπεινού Ιεράρχου, θα χρησιμοποιηθούν πρώτα για τις ανάγκες της θερινής Κατασκηνώσεως.
Η προσφορά μας νομίζουμε ότι έπιασε τόπο, γιατί θα βοηθηθούν πρώτα-πρώτα φτωχά παιδάκια…
Κατά τις 10:00 π.μ. φτάσαμε στη μεγάλη Ιεραποστολική μονάδα «Μέλισσα», στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.
(Σ.Σ.: Πρόκειται περί της Γυναικείας Ιεραποστολικής Αδελφότητος «ΛΥΔΙΑ». Συμφέρει στην Ορθόδοξο Εκκλησία μας και μάλιστα στην Εξωτερική Ιεραποστολή να γίνει σε καιρό εμπεριστατωμένη παρουσίαση του αξιοσπούδαστου εκκλησιαστικού έργου που διακονεί τόσο συστηματικά και αθόρυβα, πολλά χρόνια τώρα).


Εδώ θαυμάσαμε μοναχές να χειρίζονται άριστα λιθογραφικές μηχανές, να φορτώνουν άνετα τα πατάρια, να εκτελούν ορθότατα βιβλιοδετικές εργασίες, να προετοιμάζουν άριστα φίλμς, τσίγγους, ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο μοντέρνο λιθογραφείο.
Εδώ δεχτήκαμε πλούσια δώρα : ημερολόγια 2003, ένα υπέροχο βιβλίο για την Επιστολή προς Φιλιππησίους του Απ.Παύλου, Περιοδικά της «ΛΥΔΙΑΣ», εικόνες, δοκιμάσαμε υπέροχα γλυκά και ακούσαμε μια ομιλία από τον Πνευματικό του Ιδρύματος, π.Θεόφιλο Ζησόπουλο.

 

Πίσω στις εξορμήσεις