Ιεραποστολικά

Ιεραποστολικές εκδηλώσεις στην Γκάνα και στη Σιέρρα Λεόνε

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΚΚΡΑΣ

Δελτίο Τύπου

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΚΑΝΑ

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2010 και για άλλη μια χρονιά έλαβε χώρα το πενθήμερο εορταστικό πρόγραμμα Πνευματικής Αναζωπυρώσεως ( Annual  Spiritual Revival ) στο χωριό Γκομόα Φόμενα της κεντρικής επαρχίας της Γκάνα.

Έθος παλαιό υπάρχει όλων των Ορθοδόξων Ενοριών εδώ στην Γκάνα, όπως συναζονται στο Προσκύνημμα του Αγίου Ραφαήλ και με διάφορες λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις εκφράζουν την πίστη τους και ενισχύονται σ΄αυτήν από το πρόγραμμα που εκπονείται από την Ιερά Μητρόπολη.

Το βιβλικό σύνθημα της φετινής χρονιάς ήταν παρμένο από την Ευαγγελική περικοπή του Ασώτου « Αναστας πορεύσομαι προς τον πατέρα μου…» Λουκ.15 : 18

Όλοι οι Ιερείς, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ορθοδόξου Νεολαίας και του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας, οι  πιστοί και των 32 Ενοριών μας ήταν παρόντες και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου λειτουργήσαμε στον περικαλλή Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατόπιν, εν πομπή κλήρος και λαός του Θεού με την συμμετοχή του φυλάρχου της περιοχής, κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο Υγείας του χωριού όπου προσφέραμε φαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη που χρειαζόταν το κέντρο, για την περίθαλψη των ασθενών.

Εν συνεχεία ο Επίσκοπος διένειμε σε 126 μαθητές και μαθήτριες τα σχολικά τους έξοδα για το δεύτερο τρίμηνο τους σχολικού έτους 2009 – 2010.

Οι κυρίες του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών είχαν προετοιμάσει φαγητό  και μετα την αναλογη ευλογία του διανεμήθηκε σε πάνω από 600 μικρά παιδιά.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή τελέσθηκε Ιερή Αγρυπνία, με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία μέσα στο δάσος, όπου ευρίσκεται το Προσκύνημμα του Αγίου Ραφαήλ.
Η κατανυξη και η ευλάβεια όλων ήταν έκδηλη. Οι εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς συμμετέχοντας σ΄αυτην την αγρυπνία είναι συγκινητικές και παρήγορες !

Βραδυνή Θ. Λειτουργία στο χωριό Κομόα Φόμενα

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Την Τρίτη 2 του μηνός Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε στην κωμόπολη Λαρτέ το Τεχνικό Λύκειο Απόστολος Πέτρος όπου, στον Ιερό Ναό Αναστασεως του Χριστού – προσφορά του αειμνήστου Λάμπρου Γυφτακη- τελέσαμε την Θεία Λειτουργία για τους μαθητές της Σχολής. Μετα και τον Αγιασμό για το νέο έτος ο Επίσκοπος μεταφέροντας τις Σεπτές ευλογίες του Μακαριωτατου Πάπα και Πατριάρχου μας, ευχήθηκε Καλή Πρόδοο σε όλους μαθητές και καθηγητές.

Μοίρασε σχολικά είδη στους μαθητές, καθώς επίσης και τα σχολικά έξοδα του δευτέρου τριμήνου σε όσους απ΄αυτούς συμπεριλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύσεως απόρων μαθητών της τοπικής Εκκλησίας μας.

Παράλληλα εθαύμασε τις νέες σχολικές φορεσιές τους προσφορά κι αυτές της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες έχουν το πράσινο χρώμα – ένα χρώμα που αγαπούν οι γκανέζοι – αφού και στην σημαία τους το έχουν συμπεριλάβει. Τους θυμίζει την πυκνή πράσινη βλάστηση της Γκάνα.

Αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές μπροστά στην Σχολή Απόστολος Πέτρος

 

Το μεσημέρι προσφέραμε γεύμα σε όλους τους μαθητές, δασκάλους και εργαζομένους στην Σχολή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, μετα την νέα διοίκηση η πρόοδος της Σχολής αυξάνει με αποτέλεσμα συντόμως να ανεγείρουμε άλλες τέσσερες αίθουσες στον πρώτο όροφο, εφόσον οι ήδη υπάρχουσες δεν επαρκούν.

Μας χρειάζεται ένα νέο οικοτροφείο διότι το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί. Αλλά γι΄αυτό έχει ο Θεός….

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΝΑ

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε το χωριό Τζάχα όπου πρόσφατα ανηγέρθη ο Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού.

Μαζί μας είχαμε και δύο επισκέπτριες από την Ελλάδα, την κυρία Παναγιώτα Φουρναρη και την κυρία Βασιλική Τουφεξή η οποία υπήρξε η δωρήτρια του εν λόγω Ιερού Ναού.

Μετα από τέσσερες ώρες δρόμο φτασαμε στο χωριό αυτό της ανατολικής επαρχίας της Γκάνα, όπου μας περίμεναν ο Ιερέας π. Αλέξιος με τους περισσοτέρους από τους πιστούς.

Έκπληξη μεγάλη μας έκαναν οι μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου οι οποίοι προσήλθαν στον Ναό μαζί με τον διευθυντή του Σχολείου ο οποίος προσφάτως βαπτίσθηκε.

Από την επίσκεψη στο χωριό Τζάχα

 

Μετα από την Ιερά Παράσκληση την οποία ψάλαμε προσφέρθηκαν στα παιδιά εκ μέρους των επισκεπτριών δώρα και όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον ενθουσιασμό αυτών των ανθρώπων του Θεού.

Κάποιες σκέψεις κάναμε κατα την διάρκεια της επιστροφής μας στην Άκκρα, για την ανέγερση ενός Σχολείου που θα στεγάσει αυτα τα νέα παιδιά και θα προσφέρει μια ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση κατά την εκπαίδευσή τους. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούν σαν σχολικές αίθουσες ένα ξύλινο κατασκεύασμα σε ενοικιασμένο οικόπεδο του χωριού.

Να δώσει ο Θεός να ευωδοθούν αυτές οι σκέψεις μας…

ΚΑΙ  ΠΑΛΙ  ΣΤΗΝ  ΧΩΡΑ  ΤΗΣ  ΣΙΕΡΡΑ  ΛΕΟΝΕ

Από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου μέχρι την Τρίτη 2 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη και πάλι στην Σιέρρα Λεόνε για να δούμε από κοντά την πρόοδο των εκεί Ορθοδόξων, να συμμετάσχουμε στις λατρευτικές συνάξεις και να θαυμάσουμε την πορεία των εκεί επιτελούμενων κτιριακών έργων.

Στην Σιέρρα Λεόνε βρισκόταν την περίοδο αυτή ο αρχιτέκτων κύριος Νικόλαος Φούρναρης, ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής κ. Βάιος Πράντζος και δύο δημοσιογράφοι από την ΕΡΤ 3.

Το Σάββατο 27η Φεβρουαρίου τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις στο χωριό των αναπήρων στο Γουότερ Λού, μιάμιση ώρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Φρή Τάουν.

Θαυμάσαμε την αποπεράτωση των 6 οικιών όπου ήδη στεγάζονται οι ανάπηροι από τον εμφύλιο πολέμο και την ασθένεια της πολυομυελίτιδος. Το σπίτι του Ιερέως και των φιλοξενουμένων.

Επίσης την πρόοδο ανεγέρσεως του ιατρικού κέντρου και του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου τελέσαμε την Θεία Λειτουργία στον πρόχειρο Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα.

Στιγμές και πάλι συγκίνησης από την συμμετοχή των πιστών, από την πρόοδο της χορωδίας, από τα αισθήματα αγάπης όλων, τα οποία εκφράζονταν με κάθε τρόπο.

Ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους όπου ανηγέρθη ήδη το Ιεραποστολικό Κέντρο και ευρίσκεται σε ικανοποιητική πρόοδο η ανέγερση της Ακαδημίας και του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ένα γεύμα προσφέρθηκε σε όλους τους στενούς συνεργάτες του π. Θεμιστοκλέους, κληρικούς και λαικούς και μία ευκαιρία γνωριμίας με τους εξ Ελλάδος επισκέπτες.

Προσφορά γεύματος στους μαθητές

 

Μια ευκαιρία γνωριμίας την οποία θα την θυμούμαι πάντα στην ζωή μου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φούρναρης. Διότι άκουσα πράγματα και εμπειρίες από αυτούς τους ανθρώπους, τα οποία μόνον η χάρη του Θεού μπορεί να τα προσφέρει. Η ευλογία Του είμαι σίγουρος ότι είναι κοντά τους για πάντα.
« …και ιδού εγώ μεθ΄υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος » !

Την Δευτέρα επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας για να εκφράσουμε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ τις ευχαριστίες και τις ευχές Του για όλες τις διευκολύνσεις τις οποίες μας έχουν προσφερθή μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου.

Μας διαβεβαίωσε ο κ. Υπουργός ότι είναι εντολή του Προέδρου της χώρας κ. Ερνέστο Κορόμα, να παρέχουν κάθε λύση άμεσα στα γραφειοκρατικά εμπόδια που τυχόν παρουσιάζονται κι ότι τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ορθόδοξο Σχολείο μας στο Φρή Τάουν δόθηκε από τους μαθητές του απογευματινού τμήματος μια εκδήλωση προς τιμήν των επισκεπτών.

Ήταν εκδήλωση για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους με τον δικό τους αφρικάνικο τρόπο για ότι μέχρι τώρα τους έχουν προσφέρει και για ότι στο μέλλον σχεδιάζουν.

Είμαι σίγουρος πως ό,τι ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες μαζί με τους πιστούς της νεόφυτης Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Σιέρρα Λεόνε θα μείνουν για πάντα καταγεγραμμενα στην ψυχή μας σαν μια εμπειρία, σαν μια μαρτυρία, σαν μια επιβεβαίωση ότι « ζή Κύριος ο Θεός ημών ».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας και Δυτικής Αφρικής