Ιεραποστολικά

Ιεραποστολικά νέα από την Μαδαγασκάρη

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και μέλη του Ιεραποστολικού Ταχυδρόμου,

Χαίρετε εν Κυρίω.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας και την συμπαράστασή σας στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο της Μαδαγασκάρης. Η βοήθειά σας όση κι αν είναι, μας συγκινεί και μας γεμίζει χαρά, διότι άνθρωποι από τα μετόπισθεν μας θυμούνται και μας ενισχύουν για να συνεχίζουμε τον αγώνα μας προς δόξαν της εκκλησίας και την σωτηρίαν των αδελφών μας.

Η χάρις του Παναγίου Πνεύματος μας ανοίγει συνεχώς καινούριες πόρτες και καινούργιους αγρούς για να σπείρουμε τον λόγο του Ευαγγελίου σε αγνές ψυχές που διψούν στην κυριολεξία για την αγία μας Ορθοδοξία. Είναι πολύ συγκινητικό όταν μας καλούν ολόκληρα χωριά να τους διδάξουμε την Ορθόδοξη πίστη και πρόθυμα μας παραχωρούν δωρεάν οικόπεδα για να κτίσουμε Ναό. Και όταν για πρώτη φορά πηγαίνουμε στο χωριό αυτό, τότε γίνεται σωστό πανηγύρι. Μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί νέοι και γέροι συγκεντρώνονται σε μια πρόχειρη καλύβα για να ακούσουν τα πρώτα λόγια (ορθόδοξα) από το στόμα του ιεραπόστολου. Με παραδειγματική ησυχία και προσοχή τον παρακολουθούν για αρκετή ώρα χωρίς να κουράζονται. Ο νους μας τότε τρέχει στο ευαγγέλιο, όπου ο Κύριος εδίδασκε τους ανθρώπους για πολλές ώρες χωρίς να θέλουν να τον αποχωρισθούν. Αλλά εμείς δεν βλέπουμε τα πράγματα μόνον επιφανειακά – ποσοτικά. Προσπαθούμε να ρίξουμε το βάρος του όλου ιεραποστολικού έργου στο πνευματικό μέρος. Να καταλάβουν οι άνθρωποι γιατί πρέπει να ασπασθούν την ορθοδοξία, να μάθουν την αλήθεια, να πάψουν να ζουν στο σκοτάδι και στην πλάνη των αιρέσεων. Να μάθουν να ζητούν την αλήθεια και την σωτηρία των ψυχών τους. Διότι, δυστυχώς οι άλλες θρησκείες και αιρέσεις στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν μόνον οπαδούς και τίποτε περισσότερο.

Μετά το πέρας της ομιλίας η ικανοποίησης όλων είναι εμφανής. Τα πρόσωπά τους λάμπουν από χαρά όταν μάλιστα τους δίνουμε και τα απαραίτητα δώρα που φέρνουμε πάντοτε μαζί μας. Βιβλιαράκια κατηχήσεως και προσευχών, σταυρούς, εικόνες πλαστικές, καραμέλες και ρούχα. Οι παρακλήσεις των να επιστρέψουμε σύντομα είναι δεδομένες. Έγινε μία καλή αρχή και ορίσαμε συγκεκριμένη ημέρα που θ’αρχίσει η κατήχησις.

Περνώντας τον δρόμο του γυρισμού με πολλή ικανοποίηση κι εμείς, δοξάζουμε το όνομα του Θεού που άνοιξε <<οδόν σωτηρίας>> στους αδελφούς μας. Συχνά επισκεπτόμαστε τα χωριά όπου υπάρχουν χριστιανοί για να λειτουργήσουμε, να κατηχήσουμε χριστιανούς και μη χριστιανούς, αλλά και να τους συμπαρασταθούμε στις διάφορες δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η ορθοδοξία με την βοήθεια του Θεού συνεχώς εξαπλώνεται και νέα πρόσωπα ασπάζονται τον χριστιανισμό και γίνονται μέλη της. Νέοι ναοί κτίζονται και νέα πρόσωπα επανδρώνουν τους ναούς αυτούς παίρνοντας το χάρισμα της ιεροσύνης. Τον περασμένο χρόνο 3 νέοι αξιώθηκαν του χαρίσματος της ιεροσύνης και έλαβαν τον πρώτο βαθμό του διακόνου. Οι τρεις νέοι κληρικοί φοιτούν στο θεολογικό σεμινάριο που είναι διετούς φοιτήσεως, και όταν αποφοιτήσουν θα επιστρέψουν στα χωριά τους να υπηρετήσουν την εκκλησία και τον λαό του Θεού. Ας ευχηθούμε όλα τα νέα παιδιά που φοιτούν στο σεμινάριο να επανδρώσουν τους ιερούς ναούς που στερούνται ιερέων και να εργασθούν για την διάδοση της ορθοδοξίας.

Παράλληλα με τους 14 κληρικούς, υπάρχουν και λαϊκοί κατηχητές οι οποίοι με τα πρωτόγονα μέσα και τα ποδήλατα, περιοδεύουν τα διάφορα χωριά, κατηχώντας και κηρύττοντας το ευαγγέλιο του Χριστού. Από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί το θεολογικό σεμινάριο της ιεραποστολής. Το σεμινάριο αυτό φιλοξενεί 16 υποψηφίους κληρικούς και είναι διετούς φοιτήσεως. Στις διακοπές του καλοκαιριού, λειτουργεί για 2 μήνες ειδικά για τους κατηχητάς. Το δίμηνο αυτό έρχονται από διάφορα χωριά υποψήφιοι κατηχηταί για την καλύτερη κατάρτισή τους επιστρέφοντας βοηθούν τους ιερείς στο κατηχητικό τους έργο.

Η ιεραποστολή έχει ανάγκη από στελέχη, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος απ’αυτόν. Στους κατηχητάς η ιεραποστολή έχει προμηθεύσει ποδήλατα για να μπορούν εύκολα οι κατηχηταί να μεταβαίνουν στον τόπο όπου πρόκειται να κάνουν κατήχηση ή ότι άλλο χρειάζεται. Επίσης, κάθε μήνα γίνεται σεμινάριο για τους ιερείς 3 ημερών θεωρητικής και πρακτικής κατευθύνσεως. Είναι ανάγκη να γίνεται κι αυτό, διότι οι ιερείς δεν έχουν πρότυπα για να καταρτισθούν και στο πρακτικό μέρος των ακολουθιών.

Παράλληλα με το ιεραποστολικό έργο, το κλιμάκιό μας επιτελεί και το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο. Δεν μπορούμε να χωρίσουμε το ένα από το άλλο. Αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, και το ένα έχει ανάγκη του άλλου. Στα πρόσωπα των φτωχών αδελφών μας βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό. Οι άνθρωποι αυτοί πεινούν και διψούν και για τα δύο. Γνωρίζουμε εκ πείρας να τα συνδυάζουμε παίρνοντας παραδείγματα από το Ιερό Ευαγγέλιο. Είναι καθήκον ιερό, ο συνδυασμός των δύο αυτών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαιώματα να απολαμβάνουν όσο είναι δυνατόν εκ μέρους μας κι αυτοί, αυτά τα οποία κι εμείς απολαμβάνουμε. Η δικαιοσύνη και η ισότης δεν πρέπει να είναι κάτι ξένο για εμάς τους χριστιανούς. Άλλωστε το συναντούμε πολλές φορές και μέσα στο ευαγγέλιο.

Από το περασμένο Ιανουάριο αρχίσαμε να δίνουμε πρωϊνό ρόφημα σε 1200 – 1300 παιδιά ημερησίως. Το πρωϊνό ρόφημα αποτελείται από γάλα και μπισκότα. Εκεί βλέπει κανείς την φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού αυτού. Πάρα πολλά παιδιά μικρά και μεγάλα αλλά και πολλές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους, από τις 5 ώρα το πρωϊ έρχονται και περιμένουν μέχρι να έρθει η ώρα της διανομής. Αφού γίνει προσευχή με τάξη και ησυχία παίρνουν όλοι το πρωϊνό τους ρόφημα. Επίσης κάθε Δευτέρα μοιράζουμε ξηρά τροφή σε 200 οικογένειες. Πέντε είδη τροφίμων παίρνει κάθε οικογένεια (τα πιο βασικά) για να περάσει την εβδομάδα. Άλλοι τόσοι άνθρωποι περιμένουν έξω από την αυλή της ιεραποστολής και παρακαλούν να τους αποφευχθούν τυχόν εξαπατήσεις. Σιγά σιγά ο αριθμός αυξάνεται και ίσως φθάσει και τους 1000. Ευχαριστούμε τον Θεό για ότι μικρό και ασήμαντο κάνουμε στους εν Χριστώ αδελφούς μας. Η χαρά τους είναι και χαρά μας και το πρόβλημά τους είναι πρόβλημά μας. Πολλές φορές βοηθούμε και έκτακτες περιπτώσεις νοσοκομειακής περιθάλψεως. Η δεσποινίς Ελένη Ζώη σε κάποια επίσκεψή της σ’ένα χωριό, είδε κάποιο παιδί με ένα μεγάλο τραύμα – τρύπα στο πόδι του. Επελήφθη του προβλήματος, και μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο. Ανέλαβε την παρακολούθηση της εγχειρήσεως και κάλυψε τα έξοδα έως ότου μετά δύο μήνες το παιδί βγήκε από το νοσοκομείο.

Πολλές φορές επισκεπτόμαστε τα χωριά και μοιράζουμε ρούχα και παιχνίδια που μας έστειλαν από Ελλάδα και Αυστραλία. Η χαρά των ανθρώπων μικρών και μεγάλων είναι απερίγραπτη για τα μικρά αυτά φτωχά δώρα που παίρνουν. Πολύ σπάνια περίπτωση αυτή για τους φτωχούς και απομακρυσμένους αυτούς ανθρώπους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα κατά την λαϊκή έκφραση. Όταν μάλιστα πηγαίνουμε στα σχολεία μας, τότε γίνεται σωστό πανηγύρι. Ήδη αρχίσαμε και φτιάξαμε ομοιόμορφες στολές σε όλα τα παιδιά των σχολείων μας. Σε κάθε επίσκεψή μας τους δίνουμε γραφική ύλη και άλλα δώρα που φέρνουμε πάντοτε μαζί μας. Τρία σχολεία τελείωσαν με την χάρη του Θεού και λειτουργούν κανονικά. Το ένα απ’αυτά θα γίνει νηπιαγωγείο για να μπορούν και τα πιο μικρά παιδιά να απασχολούνται και να προετοιμάζονται για το δημοτικό. Ένα πνευματικό κέντρο μαζί με κατάλυμα για εμάς όταν επισκεπτώμεθα τα απομακρυσμένα αυτά χωριά που απέχουν 350 χλμ. και δεν είναι δυνατή η επιστροφή μας αυθημερού, τελειώνει αυτόν τον μήνα. Ο ιερεύς εκεί είναι πολύ δραστήριος και συγκεντρώνει πολύ νεολαία. Εκεί θα γίνονται κατηχήσεις, πνευματικές συζητήσεις, εκδηλώσεις κλπ.

Ένας ναός τελείωσε σ’ένα χωριό που απέχει 4,5 ώρες μακριά από το ιεραποστολικό κέντρο, ενώ δύο άλλοι τελειώνουν σε δύο μεγάλες κωμοπόλεις που απέχουν 1000 χλμ. και 650 αντιστοίχως. Πλησίον του ιεραποστολικού κέντρου σε οικόπεδο της ιεραποστολής, άρχισε ήδη η ανέγερσις ενός γηροκομείου χωρητικότητος 60-70 ατόμων. Οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά και ελπίζουμε ότι τέλος του χρόνου θα έχουν τελειώσει, και αρχές του νέου έτους χάριτι Θεού θα λειτουργήσει. Δύο νέες κατοικίες αποπερατώθηκαν, και μία οικογένεια ενός ιερέως που έμενε με ενοίκιο κατοικεί χωρίς τον εφιάλτη του ενοικίου. Η άλλη χρησιμοποιείται για να μένουν οι έγγαμοι κληρικοί φοιτητές του σεμιναρίου. Η ιεραποστολή πρέπει να προβλέπει για όλους και για όλα. Πρέπει οι εργαζόμενοι κληρικοί και λαϊκοί να μένουν και να εργάζονται χωρίς μέριμνα και εφιάλτες.

Ευχαριστούμε τον Θεό για τις πλούσιες δωρεές Του στο ταπεινό κλιμάκιο της Μαδαγασκάρης. Ευχαριστούμε ωσαύτως και τους αγαπητούς δωρητές και φίλους της ιεραποστολής που μας βοηθούν ποικιλοτρόπως. Ταπεινά ευχόμεθα πλουσίαν την ευλογίαν και την χάριν του Θεού. Η Μαδαγασκάρη είναι ένα εύφορο έδαφος προς καλλιέργεια αλλά δυστυχώς – ως συνήθως δεν υπάρχουν οι καλλιεργηταί. Ας δεηθώμεν του Κυρίου να εκβάλει εργάτας στον αγρόν Του.


Με αγάπη Χριστού
† Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος