Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολις Κένυας

Α) Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή Μεγάλη Εβδομάδα – Πάσχα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ετελούντο όλες οι ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής στην Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ». Τόσο οι μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής όσο και αυτοί του Διδασκαλικού Κολλεγίου συμμετείχαν, με μεγάλη κατάνυξη, στις ι. ακολουθίες. Ο Σεβ. κ. Μακάριος λειτουργούσε κάθε Σάββατο και κήρυττε, παίρνοντας αφορμή από τα αναγνώσματα της ημέρας και τις γιορτές των Αγίων.

Την Κυριακή των Βαΐων η ακολουθία τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό των Αγίων Αναργύρων με την συμμετοχή ιερέων και διακόνων, μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής. Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και τα ραδιόφωνα μετέδωσαν την ακολουθία σε συνεχείς εκπομπές τους και προέβαλαν το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου. Σε ερώτηση γιατί προβάλλουν στα τηλεοπτικά κανάλια τις ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι δημοσιογράφοι απάντησαν ότι υπάρχει πλούσιο τελετουργικό, πλούσιος συμβολισμός και κάθε ακολουθία είναι ένα πνευματικό και βαθύ μήνυμα για τους πιστούς. Οι τοπικές εφημερίδες της επομένης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου, δείγμα της αναγνωρισμένης πλέον παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κένυα.

Την Αγία Τετάρτη ο Σεβασμιότατος με την συμμετοχή τριάντα και πλέον ιερέων, ιεροσπουδαστών και καθηγητών, παιδιών του Δημοτικού και καθηγητών του Διδασκαλικού Κολεγίου, τέλεσε το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου μέσα σε ατμόσφαιρα κατανυκτική. Στο τέλος της ακολουθίας μίλησε για τη σημασία του μυστηρίου. Ευχαρίστησε τον Θεό που για μια ακόμη φορά μπόρεσαν να είναι όλοι μαζί και να χριστούν με το ιαματικό έλαιον εις ίασιν ψυχής τε και σώματος.

Να σημειωθεί εδώ, ότι για πρώτη φορά από τον καιρό που έγινε Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος δεν μπόρεσε να επισκεφθεί ενορίες της Ναϊρόμπης και των περιχώρων λόγω των καταρρακτωδών βροχών και της μεγάλης και ισχυρής κακοκαιρίας.

Το πρωί της Μ. Πέμπτης ο Σεβασμιότατος τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ι. ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής. Το βράδυ η ακολουθία των Αγίων Παθών έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Μετά τη Σταύρωση, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα κατάλληλα συγκινημένος εκ του γεγονότος τούτου.

Την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία των Βασιλικών Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, διακόνων και υποδιακόνων της Πατριαρχικής Σχολής.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας προέστη της ακολουθίας του επιταφίου στον ίδιο ναό. Συμμετείχαν οι ενορίες της Ναϊρόμπης και των περιχώρων, με τους πιστούς και τις χορωδίες τους. ‘Εψαλλε μελωδικότατα η εβδομηκονταμελής χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής. Στην περιφορά του επιταφίου προηγείτο η Φιλαρμονική της ενορίας του Αγίου Τίτου, οι φοιτητές του Διδασκαλικού Κολλεγίου, τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων, οι ιεροσπουδαστές και περί τους πενήντα ιερείς. Ο Επιτάφιος γέμισε με ζωή και ευλογία τους κατοίκους της Ναϊρόμπης. Έβγαινε ο κόσμος ακόμα και στις στέγες των σπιτιών, στα μπαλκόνια, οι πεζοί σταματούσαν, το ίδιο και τα αυτοκίνητα, για να δούν το πρωτότυπο και περίεργο αυτό φαινόμενο. Παρ’ όλο το βροχερό καιρό, η συμμετοχή κλήρου και λαού ήταν πέραν των προσδοκιών μας. Η τοπική αστυνομία ήταν αρκετά οργανωμένη και έθεσε κάτω από την προστασία της την όλη τελετή. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια κάλυψαν εκτενώς το γεγονός αυτό. Η πρώτη είδηση στο δελτίο ειδήσεων ήταν η ακολουθία του Επιταφίου και οι δηλώσεις του Σεβασμιοτάτου που έδωσε το μήνυμα από τον τάφο του Κυρίου για σεβασμό και τιμή προς τις ανθρώπινες υπάρξει, ειρήνη και αγάπη ανάμεσα στις φυλές και τους ανθρώπους.

Χειροτονία στην Πατριαρχική Σχολή

Το Άγιο Σάββατο το πρωί οι ακολουθίες τελέστηκαν και πάλιν στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η ακολουθία της Αναστάσεως στον ίδιο Ι. Ναό. Ακούστηκε το Χριστός Ανέστη σε τριάντα γλώσσες. Έψαλλε εκατονταμελής χορωδία του Καθεδρικού ναού και της Πατριαρχικής Σχολής. Προσήλθαν οι πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και Αφρικανοί Ορθόδοξοι από τις γύρω περιοχές. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιότατος έδωσε τον αναστάσιμο χαιρετισμό προς τα μέσα της μαζικής τηλεόρασης. Διαβάστηκε, επίσης, το μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρου του Β΄, στα Αγγλικά. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μήνυμα του Πατριάρχου διαβάστηκε σε πολλές διαλέκτους σ’ όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως Κένυας. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιότατος ευλόγησε τα κόκκινα αυγά και έκανε διανομή σ’ όλο το εκκλησίασμα. Ακολούθησε στους χώρους γύρω από τον Καθεδρικό Ναό, πλούσιο πασχαλινό τραπέζι για όλους.

Ο Σεβασμιότατος παρακάθισε στην επίσης πλούσια πασχαλινή τράπεζα, στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής.

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Σεβασμιότατος παρέστη σε τραπέζι που παρέθεσε ο Ρώσσος Πρέσβυς σε όλους τους Σλαβοφώνους Ορθοδόξους χριστιανούς, ομιλήσας κατάλληλα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον ι. ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, τελέσθηκε ο εσπερινός της αγάπης με τη συμμετοχή όλων των ενοριών της Ναϊρόμπης και των περιχώρων. Συμμετείχαν δεκάδες ιερείς και διάκονοι, όπως και περί τις 2000 Ορθόδοξοι Αφρικανοί. Ο Σεβασμιότατος διένειμε σ’ ένα έκαστο από ένα κόκκινο αυγό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έκανε μια σύντομη αναφορά στο επιτελούμενο έργο της Μητροπόλεως. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα για όλους και ο Σεβασμιότατος διένειμε δώρα στα παιδιά.

Β) Πληροφορίες για τη Μητρόπολη της Κένυας

Για χρόνια τώρα στο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας, που είναι και το κέντρο της ιεραποστολής μας, σιωπηλά, λειτουργεί, εκτός από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, πρόγραμμα φαγητού επί καθημερινής βάσης.

Συγκεκριμένα, ενώ τα παιδιά που φοιτούσαν, κυρίως ορφανά ή πτωχά, έπαιρναν ένα χυμό και δύο κομμάτια ψωμιού κάθε μέρα, λόγω οικονομικών δυσκολιών, τώρα απολαμβάνουν ζεστό πρωϊνό ρόφημα και μαγειρεμένο φαγητό το μεσημέρι, λόγω της αγάπης και της προσφοράς των αδελφών μας Ορθοδόξων χριστιανών της Κύπρου, της Ελλάδος, της Αυστραλίας και της Αμερικής.

Άρχισε, δειλά-δειλά, αυτή η πρώτη προσπάθεια. Οι ανάγκες αυξήθηκαν. Οι πληροφορίες έφθαναν ότι τα παιδιά κοιμούνται νηστικά το βράδυ! Και αυτό ακόμα το ελάχιστο, το μοιράζονται με όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Στην αρχή, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στις γύρω ενορίες της Ναϊρόμπης μόνο κάθε Σάββατο. Το ίδιο αυτό πρόγραμμα έφθασε ως το όρος του Κιλιμάνζαρο, λόγω της πολυταλάντου και δραστήριας πρεσβυτέρας του ιερέα μας εκεί.

Έρχεται η περίοδος της ανομβρίας και των πρόσφατων πολιτικών διενέξεων και του εμφύλιου σπαραγμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας πρώτη έδωσε το παρόν της. Στα στρατόπεδα των προσφύγων και των αναξιοπαθούντων προσφέρει τρόφιμα και ενισχύεται έτσι ο εκτοπισμένος πληθυσμός, ανεξαρτήτως φυλής ή καταγωγής. Τα συσσίτα επί καθημερινής βάσης αυξάνονται και ανακουφίζουν χιλιάδες απροστάτευτους, ιδιαίτερα παιδιά.

Έτσι, σήμερα, λειτουργούν, επί καθημερινής βάσης, τα εξής προγράμματα επισιτισμού των παιδιών: εκτός από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό της Μητροπόλεως, στην ενορία του Αποστόλου Παύλου, στην Καγκίρα, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Κιμπίρας, της προδημοτικής και δημοτικής Σχολής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ριρούτας και φυσικά στο ορφανοτροφείο της Μητροπόλεως, στην ενορία του Αγίου Νικοδήμου Κασίγκας, στο Nyeri.

Ο Σεβ/τος Κένυας κ. Μακάριος επιβλέπει τη διανομή φαγητού στα παιδιά

Πρόσφατα, μάλιστα, με τη βοήθεια της Φιλλανδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, άρχισε πρόγραμμα φαγητού για τα τετρακόσια παιδάκια του Ορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου στο Λομπέρε της Λαϊκίπιας.

Όλα αυτά και άλλα παρόμοια προγράμματα λειτουργούν κάτω από την άμεση φροντίδα της Μητροπόλεως Κένυας και με την οικονομική ενίσχυση και φροντίδα ευσεβών χριστιανών και άλλων φιλανθρωπικών φορέων, που επισκέπτονται την Κένυα κατά διαστήματα. Έτσι, γίνονται μάρτυρες και μεταφέρουν και σε άλλους τα μηνύματα αυτά συμπαράσταση προς τα πεινασμένα παιδάκια της Κένυας.

Τα προγράμματα αυτά συντηρούν, καθημερινά, χιλιάδες άπορα παιδιά, που, με την τροφή αυτή, μπορούν να παίρνουν ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, ώστε να μορφώνονται καλύτερα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: πως η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο ζωτικό θέμα, που μαστίζει, όχι μόνο την Αφρική, αλλά και την Ασία, όπως και άλλες χώρες της γης.

Μάλιστα, στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, που ταλαιπωρεί την οικουμένη ολόκληρη, έρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, και δίνει λύσεις, ανακουφίζοντας έτσι μέγα μέρος του λαού, που πεινά, μέσω των κατά τόπους Επισκόπων, αθόρυβα.

Χρειάζεται άμεση και συγκροτημένη οργάνωση των προσπαθειών, για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν συστήματα κατάλληλα για την προώθηση προγραμμάτων βοήθειας, λόγω της διαφθοράς που επικρατεί στους ιθύνοντας και των συχνών διενέξεων, ως επί το πλείστον φυλετικών.

Οι ιεραποστολές, λοιπόν, καλούνται να διαδραματίζουν πρωτοποριακό ρόλο στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών, ιδιαίτερα στην Αφρική και να μην περιμένουν τις διεφθαρμένες Κυβερνήσεις, που μόνο για τα δικά τους συμφέροντα ενδιαφέρονται.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μόνη της μπορεί, με μια συντονισμένη προσπάθεια, να γίνει ο μόνος φορέας αντιμετωπίσεως της πείνας στην Αφρική, λόγω της οικουμενικής αποστολής της και δε θέτει θέμα «φυλής, χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας». Ιδού, λοιπόν, πως η Ιεραποστολή συμμετέχει στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση και συντήρηση.

Γ) Ένας Απολογισμός

Με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, συμπληρώθηκαν, φέτος, πενήντα χρόνια, από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας. Μια περίοδος, που, από την ώρα της ιδρύσεως, είχε ως κύριο στόχο τον Ευαγγελισμό των φυλών της Ανατ. Αφρικης, κάτι που επετεύχθη με τους κόπους και τις θυσίες των εκάστοτε Ιεραρχών, που υπηρέτησαν, αλλά και των αφανών Ιεραποστόλων, κληρικών και λαϊκών.

Μέσα σε αντίξοες και, πολλές φορές, πολύπλοκες καταστάσεις, σ’ όλα αυτά τα πενήντα χρόνια, φάνηκε, ξεκάθαρα και ολοφάνερα ότι το έργο του Ευαγγελισμού ανήκει, αποκλειστικά, στις ενέργειες και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Πολλές φορές, αναφερόμαστε και θαυμάζουμε για το πόσο ο Κύριος ενεργεί, από άπειρη αγάπη και φιλευσπλαχνία, προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Η φετεινή επέτειος των πενήντα χρόνων, από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσιάζει ένα έργο, που ανέλαβε, από την ώρα εκείνη, η Τοπική Εκκλησία, για εδραίωση και προβολή της Ορθόδοξης Πνευματικότητας και πίστεως, σε όλους τους τομείς.

Η Ιερά Μητρόπολις, σήμερα, εκτός από τα δύο μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ορθόδοξη Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή, Μακάριος ο Γ και το Ορθόδοξο Διδασκαλικό Κολλέγιο, Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, συντηρεί και λειτουργεί περισσότερα από δεκαπέντε Γυμνάσια, τριάντα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, Σχολή Ραπτικής, Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Σχολή Κοινωνικών Σπουδών. Επίσης, επί καθημερινής βάσεως, ένας αριθμός παιδιών των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων λαμβάνουν πρόγευμα και μεσημεριανό φαγητό (1500 παιδιά).

Ένας άλλος αριθμός παιδιών παίρνουν μεσημεριανό κάθε Σάββατο, σε περίπου δέκα ενορίες.

Οι χριστιανικές ομάδες γυναικών, ανδρών, νέων, παιδιών είναι οργανωμένες σε όλες τις είκοσι μητροπολιτικές περιφέρειες της επικράτειας της Κένυας, με προγράμματα κατηχήσεως, μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, πνευματικών συνάξεων με θέματα Ορθοδόξου πίστεως, παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, αθλοπαιδιών και ποδοσφαιρικών αγώνων, διαγωνισμών, ποιήσεως, θεάτρου κλπ.

Η Ιερά Μητρόπολις Κένυας συντηρεί το πρώτο Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο, με εκατόν δέκα παιδάκια, στους πρόποδες του όρους Κένυα, στην περιοχή Νιέρι. Στο Ορφανοτροφείο αυτό, τα παιδάκια έχουν μόνιμη διαμονή, φαγητό, ένδυση και υπόδηση, όπως και Εκπαίδευση.

Ένα δεύτερο Ορφανοτροφείο είναι υπό ανέγερση. Περίπου πέντε χιλιάδες παιδιά και νέοι φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα Πανεπιστήμια και Κολλέγια της Κένυας. Ένας άλλος αριθμός νέων φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ελλάδος και της Κύπρου, με υποτροφίες.

Στην Κένυα, ευρίσκονται, συχνά, σε ειδικές ιατρικές αποστολές, οι ομάδες των εθελοντών γιατρών, από την Κύπρο (πρώην Γιατροί του Κόσμου), του Ιδρύματος Σοφία, την Ολλανδία, των Γιατρών της Καρδιάς, από την Ελλάδα. Ιατρική αποστολή επίσης αποστέλλεται από την Οργάνωση καταπολέμησης της πείνας.

Εις ίασιν ψυχής και σώματος

Από το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αμερικής, έρχονται, συνήθως, δύο Αποστολές, οι οποίες ασχολούνται με την Κατήχηση, σε απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας και με το χτίσιμο νέων ιερών ναών, σχολείων και ιατρικών κέντρων.

Στο χώρο της Πατριαρχικής Σχολής, φέτος, φοιτούν εβδομήντα νέοι, που προέρχονται από διάφορες χώρες της Αφρικής. Η λειτουργική ζωή αποτελεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων των μαθητών. Ανελλιπώς, τελούνται όλες οι ιερές ακολουθίες, πρωί και βράδυ. Η θεία λειτουργία, επί καθημερινής βάσεως. Ο Επίσκοπος, κάθε Πέμπτη και Σάββατο, λειτουργεί στο Παρεκκλήσιο της Πατριαρχικής Σχολής ή και τις άλλες μέρες, όταν είναι μεγάλη γιορτή.

Στο πρόγραμμα της Σχολής συμπεριλαμβάνεται και η μετάφραση των λειτουργικών μας ακολουθιών και κειμένων στις Αφρικανικές διαλέκτους. Ήδη, κυκλοφορούν εκατοντάδες τέτοιες μεταφράσει, που εξυπηρετούν περισσότερες από τριάντα φυλές.

Οι Ιεροσπουδαστές, στον ελεύθερο χρόνο τους, ασκούνται στις αθλοπαιδιές, στο ποδόσφαιρο και την καλλιέργεια.

Ένας αριθμός μαθητών, που έδειξαν ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική, φοιτούν σε διάφορα ωδεία και άλλες σχολές.

Η Ιερά Μητρόπολις επίσης συμμετέχει, ενεργά και είναι μέλος της ομάδας των Εκκλησιών εκείνων, που αγωνίζονται ενάντια και διαφωτίζουν ανάλογα, για την επάρατο ασθένεια, το Aids. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια από εκπαιδευμένους ομιλητές, γύρω από το θέμα.

Η Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή, όπως προαναφέρθη, δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα των Ιερών Ακολουθιών και της μουσικής. Μια πολύ καλά, οργανωμένη χορωδία επισκέπτεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την Κύπρο, όπου δίνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις, με εκκλησιαστική μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Το χτίσιμο των μονίμων ιερών ναών συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές και τις φυλές της Κένυας. Ήδη ο Σεβασμιότατος εγκαινίασε περί τους πενήντα μονίμους ιερούς ναούς.

Η Μητρόπολις εκδίδει, κάθε χρόνο, το επίσημο ημερολόγιο, που περιέχει όλα τα στοιχεία, για τη ζωή και τη δράση της τοπικής Εκκλησίας, όπως, επίσης και Ανάλεκτα της Ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κένυας. Το ετήσιο αυτό ημερολόγιο περιέχει τα ονόματα και τις διευθύνσεις, όπως και τους ναούς των υπερδιακοσίων είκοσι ιερέων της Μητροπόλεως. Ακόμα, παρατίθεται ιστορική αναδρομή της Ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο χώρο της Αφρικανικής ηπείρου.

Λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, η Ιερά Μητρόπολις πρωτοστατεί, προσφέρει τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκέπασμα, στις πληγείσες περιοχές. Εις δε τους προσφυγικούς καταυλισμούς, από την αρχή των εσωτερικών αναταραχών, η Μητρόπολις συνεχίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Σεβασμιότατος επισκέπτεται, συχνά όλες αυτές τις πληγείσες περιοχές και ανακουφίζει, με λόγο και πράξη, τους δεινοπαθούντες.

Στον Ιατρικό Τομέα, η Μητρόπολις ίδρυσε, σε μεγάλο αριθμό ενοριών, ιατρικά κέντρα, που παρέχουν ιατρική περίθαλψη δωρεάν ή με μικρή συμβολική χρηματική συμμετοχή.

Την Μητρόπολι Κένυας επισκέπτονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επισκέπτες από Αμερική, Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία, Φιλανδία, Ρωσία, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική εργασία, στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων, των κλινικών και των λατρευτικών χώρων. Οι επισκέπτες αυτοί είναι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο της Ιεραποστολής και θεωρούνται οι χορηγοί, για το χτίσιμο των ναών, σχολείων και ιατρικών κέντρων.

Φέτος (2009), επισκέφθηκε την Κένυα, δύο φορές, η ΑΘΜ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ο Β΄, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί λατρευτικούς χώρους και ιατρικά κέντρα, όπως και Εκπαιδευτήρια, να θέσει θεμέλιους λίθους, να εγκαινιάσει ιερούς ναούς και να παραστεί στην, επί τη λήξει των μαθημάτων, τελετήν τόσο της Πατριαρχικής Σχολής, όσο και του Διδασκαλικού Κολλεγίου. Η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, στην Κένυα, αναζωογόνησε και αναπτέρωσε το ηθικό των πιστών και του κλήρου της τοπικής Εκκλησίας.

Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, λειτουργεί ειδικό σεμινάριο, για τους υποψηφίους κατηχητές και κατηχήτριες. Κάθε Σάββατο, συγκεντρώνονται άνω των εξήντα Κατηχητών και Κατηχητριών, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα Κατηχήσεως, από τους Καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής.

Οι μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Άγια Θεοφάνεια, τελούνται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, βυζαντινή, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, όπως και των πολυαρίθμων χορωδιών. Η Αγία Εβδομάδα και ο Εσπερινός της Αγάπης δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα, τόσο που τα τηλεοπτικά κανάλια της Κένυας και ο Τύπος, αναμεταδίδουν αποσπάσματα και ανταποκρίσεις, κάτι που προβάλλει το ρόλο της Ορθοδοξίας.

Επίσης, λόγω της αυξήσεως των πιστών, τελούνται ομαδικές βαπτίσεις, ιδιαίτερα, στο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως και δημιουργούνται νέες εστίες Ορθοδόξων, που ανήκουν σε διάφορες φυλές, ιδιαίτερα στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων της Μητροπόλεως.

Πρόσφατα ετελέσθησαν τα εγκαίνια δύο ιερών ναών ως εξής: 14.2.2010 ιερός ναός Αγίας Μαρίνας στο Νάντι και 21.2.2010 ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Λουκάρι, Δ. Κένυα. Κυκλοφορεί εντός των ημερών η Αγία Εβδομάδα Σουαχίλι Αγγλικά, το Ιερόν Ευαγγέλιον ΣουαχίλιΑγγλικά, Ορθόδοξη Κατήχησις στα Κικούγιου, Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων Αγγλικά Σουαχίλι, διάφορες προσευχές ΑγγλικάΛουγκανδέζικα.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.