Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε

Α) Επίσκεψη στις φυλακές Ανηλίκων στο Μαλάουι

Μτορεί στις φυλακές του Μαλάουι να μην υπάρχουν Ορδόδοξοι φυλακισμένοι για να “σωφρονιστούν” – αν μπορεί κανείς να σωφρονιστεί κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, είτε αυτές είναι φυλακές της Δύσης ή της Ανατολής ή της Αφρικής. Θεωρήσαμε καθήκον μας να τις επισκεφθούμε μαζί με τον π. Ερμόλαο Ιατρού, τον ‘Ελληνα πρόξενο κ. Ερμή Καβουρίδη και τις κυρίες του Φιλοπτώχου της ενορίας Αγίου Νεκταρίου Μπλαντάιαρ. Αφού εξασφαλίσαμε την απαραίτητη άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, φτάσαμε στις κεντρικές φυλακές ανηλίκων που “φιλοξενούν” σήμερα γύρω στα 166 παιδιά, ηλικίας 12 μέχρι και 21 ετών. Δεν είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε τα ενδότερα των φυλακών, αλλά και μόνο η παρουσία μας στον αυλόγυρο ήταν αρκετή για να νοιώσουμε ένα βάρος στην καρδιά καί στο στομάχι. Οι δεσμοφύλακες μας υποδέχθηκαν με σεβασμό και ευγένεια, το ίδιο και ο ιερέας των φυλακών. Μας εξέπληξε η ευγένεια τους και η προθυμία να μας εξυπηρετήσουν και να μας βοηθήσουν στην διανομή των τροφίμων που οι κυρίες του φιλοπτώχου, σαν σύγχρονες μυροφόρες, είχαν ετοιμάσει με περισσή αγάπη.

Επίσκεψη του Σεβ/του Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιου σε αφρικάνικο χωριό και διανομή δώρων σε παιδιά

Από τις κλειστές πόρτες των κελλιών, που στην καλύτερη περίπτωση φιλοξενούν 15 παιδιά ερχόταν μια κακοσμία, που επιβεβαίωνε την κατάσταση που επικρατούσε στα άδυτα των εσωτερικών χώρων των φυλακών. Ένοιωσα μεγάλη αμηχανία. Τι μπορούσαμε να πούμε σε αυτά τα παιδιά που για μια στιγμή απερισκεψίας οδηγήθηκαν σε αυτή την μοίρα και καταδίκη. Για ποια ελπίδα μπορούσα να τους μιλήσω. Και όμως στα βλέμματα τους διέκρινες μια δίψα για λίγα λόγια αγάπης θαλπωρής και ελπίδας. Ήσυχα ήσυχα καθόντουσαν στο χώμα της αυλής σταυροπόδι και περίμεναν να ακούσουν αυτά που θα τους έλεγα. Συγχρονως όμως, τα βλέμματα τους ήταν στραμμένα και στις σακούλες που κουβαλούσαμε μαζί μας. Τους μίλησα για τον Χριστό, για την Παναγία μας για την Εκκλησία μας και τους Αγίους μας, την μετάνοια και την σωτηρία. Δεν ήθελα όμως να τους κουράσω με λόγια, απλά ήθελα να καταλάβουν ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε. Οι σύγχρονοι Σαμαρείτες που θεωρούμε χρέος και καθήκον μας όχι μόνο να μεταφέρουμε το λαμπρό φως της Ορθοδοξίας στην Αφρική, αλλά να γίνουμε η ελπίδα των απελπισμένων.

Με μεγάλη τάξη τα παιδιά σηκώθηκαν από την θέση τους και περνούσαν για να πάρουν ο καθένας τους το μικρό δέμα αγάπης. Η χαρά τους δεν περιγράφεται με λόγια παρά μόνο με εικόνες. Αυτές οι μοναδικές στιγμές είναι βιώματα, είναι εμπειρίες ζωής είναι η χαρά που ένιωσε η Αγία Ελένη όταν βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Φυσικά περίσσεψαν κάποια τρόφιμα και σκεφτόμασταν πώς να τα μοιράσουμε πιο δίκαια. Ζήτησα από τους δεσμοφύλακες να μου υποδείξουν τον πιο ήσυχο φυλακισμένο. Όλοι μαζί με μια φωνή τον υπέδειξαν και παρέλαβε το επιπλέον δέμα την ώρα που οι υπόλοιποι φυλακισμένοι τον χειροκροτούσαν όχι, μόνο για την αναγνώριση του ως ο καλύτερος φυλακισμένος αλλά και ως ο τυχερός της ημέρας. Στην συνέχεια ζήτησα να μου υποδείξουν τον ταραξία των φυλακών. Και πάλι όλοι μαζί με μια φωνή υπέδειξαν το αγκάθι της φυλακής και παρέλαβε και αυτός το επιπλέον δέμα έκπληκτος. Του ζήτησα να υποσχεθεί πως στην επόμενη μας επίσκεψη δεν θα ήθελα να είναι ο χειρότερος φυλακισμένος αλλά να κάνει προσπάθεια να γίνει υπάκουος. Υποσχέθηκε πως θα το πράξει, δεν ξέρω όμως αν στο δέλεαρ του επιπλέον δέματος, προτιμήσει να παραμείνει ανήσυχος και ταραξίας παρά να “σωφρονιστεί”. Τα υπόλοιπα δέματα τα προσφέραμε στους μικρότερους σε ηλικία φυλακισμένους.

Όταν ολοκληρώθηκε η διανομή των δεμάτων αγάπης, ο αρχηγός των παιδιών μας ευχαρίστησε εκ μέρους όλων και μας ζήτησε να προσευχόμαστε για αυτούς. Τον ρώτησα τι θα επιθυμούσαν να συμπεριλάβουμε στα δέματα αγάπης όταν θα τους ξαναεπισκεφθούμε και στην έκπληξη όλων μας ζήτησαν να τους φέρουμε την Αγία Γραφή και άλλα Χριστιανικά βιβλία. Δεν μας ζήτησαν ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα, ούτε γλυκά, αλλά την Αγία Γραφή. Αναχωρήσαμε προβληματισμένοι, όχι μόνο για την τύχη των παιδιών αυτών, αλλά και για μας τους ίδιους. Άραγε εμείς αν ήμασταν στη θέση τους τι θα ζητούσαμε από τους επισκέπτες; Υλικά αγαθά ή πνευματική τροφή; Θα ζητούσαμε να εξασφαλίσουμε ένα κομμάτι ψωμί ή τον Λόγο του Θεού; Άραγε, σαν καλοί Χριστιανοί, πράττουμε αυτό που μας ζήτησε ο Κύριος να πράξουμε για τον συνάνθρωπο μας Ήταν αρκετή αυτή η επίσκεψη για να βοηθήσει ψυχικά αυτά τα παιδιά;

Β) Νέο Ιεραποστολικό Φυτώριο στο Χαράρε

Με την χάρη του Θεού και τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β‘, ένα νέο Ιεραποστολικό φυτώριο ξεκίνησε στο Χαράρε της μακρινής Ζιμπάμπουε, τους τελευταίους μήνες. Στα προβλήματα που την ταλανίζουν προστέθηκαν οι βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν στις πρόσφατες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και που στοίχησαν την ζωή σε μερικές δεκάδες αθώους ανθρώπου. Ο πληθωρισμός έφτασε στο ύψος των 7 εκατομμυρίων %. Το φυτώριο αυτό γεννήθηκε στην περιοχή warren Park, που βρίσκεται πίσω από τον λόφο με τα μνήματα των ηρώων. Για την ώρα, η Θεία Λειτουργία για τους πιστούς τελείται κάθε Σάββατο πρωί στην αυλή του σπιτιού της πεθεράς του π. Αυγουστίνου Μoeketsi και κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ η σύναξη των γυναικών κάθε Πέμπτη και οι κατηχήσεις κάθε Σάββατο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Τις κατηχήσεις έχουν αναλάβει οι σπουδαστές μας που φοιτούν στις Πατριαρχικές μας Σχολές στην Αλεξάνδρεια και στην Κένυα. Οι τοπικές αρχές μας έχουν υποσχεθεί πως σύντομα θα μας παραχωρήσουν γη, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ανέγερση Ιερού Ναού και στην συνέχεια κοινωφελών ιδρυμάτων, που θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της περιοχής.

Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Χαράρε. Διανομή ατομικών πλυντηρίων που απέστειλε ο Όμιλός μας

Ο Σεβασμιώτατος κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ προσφέρει δώρα μετά τη Θεία Λειτουργία

Γ) Παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αγροτική Έκθεση στο Χαράρε

Για πρώτη φορά η Εκκλησία μας έδωσε την παρουσία της στην ετήσια αγροτική έκθεση του Χαράρε, που φέτος έλαβε χώρα το διάστημα από 24 μέχρι 30 Αυγούστου ε.ε. Στο περίπτερο της Μητροπόλεώς μας τοποθετήσαμε εικόνες, εκθέσαμε εκκλησιαστικά είδη και λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στην αγγλική γλώσσα και στην τοπική διάλεκτο Shona. Κάθε πρωί ετελείτο η ακολουθία του Όρθρου, ενώ το απόγευμα η ακολουθία του Εσπερινού και στην συνέχεια η χορωδία του ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Νεκταρίου απέδιδε εκκλησιαστικούς ύμνους. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών και εκθετών καθημερινά επισκέπτονταν το περίπτερο της Εκκλησίας μας, για να μάθουν για την Ορθόδοξη Εκκλησία και για να απολαύσουν τις πρωτόγνωρες για τους γηγενείς ακολουθίες και υμνωδίες. Αποκορύφωμα της εκθέσεως ήταν η παρέλαση των εκθετών ενώπιον του Προέδρου, της χώρας, Στρατηγού Ρόμπερτ Μιχαήλ Μugade. Ο Πρόεδρος συνεχάρη τα μέλη της νεολαίας της Eκκλησίας μας για την παρουσία τους στην έκθεση και τους ευχήθηκε να είναι πάντα δραστήριοι και κοντά στην Εκκλησία. Στην ομάδα των νέων που ανέλαβαν την όλη προσπάθεια, συμμετείχαν και νέοι από το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Αυγουστίνου.

Το περίπτερο της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε στην έκθεση Χαράρε

Με αγάπη Χριστού,
ο Ζιμπάμπουε Γεώργιος