Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολις Άκκρας

1) ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥΝ

Μέσα στην λαίλαπα του εμφύλιου πολέμου που ταλανίζει την πρωτεύουσα της Ακτής Ελαφαντοστούν, όπου καθημερινά χύνεται αίμα αθώων ψυχών για να ξεδιψάσουν οι αιμοβόρες καρδιές των άπληστων πολιτικών, που η εξουσία και το χρήμα τους έχει θολώσει το μυαλό σε σημείο που να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό, γυναίκες και παιδιά, η Εκκλησία μας προχώρησε σε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν. Τις βαπτίσεις τέλεσε ο εφημέριος π. Ιερεμίας, ο οποίος καθημερινά στηρίζει τους πρόσφυγες είτε διανέμοντας τους συσσίτιο, είτε βοηθώντας τους να ταξιδέψουν μέχρι τα σύνορα με την Γκάνα, για να διαφύγουν τους κινδύνους και να σώσουν την ζωή τους. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους φιλεύσπλαχvoυς αδελφούς μας να στηρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε καθημερινά σε περισσότερους από δύο χιλιάδες πρόσφυγες. Ένα ευρώ είναι αρκετό για να εξασφαλίσει το συσσίτιο σε έναν πρόσφυγα και είκοσι ευρώ του εξασφαλίζουν την διέλευσή του από τα σύνορα και το εισιτήριο του για την σωτηρία και την ελευθερία.

Ο Σεβ/τος ΑΚΚΡΑΣ κ. Γεώργιος τελεί ομαδικές βαπτίσεις.

2) ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΚΚΡΑΣ κ.κ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Την Κυριακή, 23 Iανoυαρίoυ 2011, ενθρονίστηκε σύμφωνα με την τάξη του Αλεξανδρινού θρόνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άκκρας.

(Επίσης πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ενθρόνιση στη νέα τους Μητρόπολη και άλλων δύο Αρχιερέων: 1) Του Σεβ/του Μητ/του κ. Δαμασκηνού, από την Ιερά Μητρόπολη Άκκρας στην ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και 2) του Σεβ/του κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε).

Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, εκπροσώπου της Α.Θ.Μ., συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών κ. Δημητρίου, Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ, του Θεοφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου και παντός του ιερού κλήρου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Άκκρας, συνοδευόμενος υπό των Αγίων Αρχιερέων, προσήλθε εν πομπή από το Επισκοπείο στον Καθεδρικό Ναό, όπου ανέμενε ο Σεβασμιώτατος Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’, όστις και ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη μας.

Τον ενθρονιζόμενο προσφώνησε ο εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Αλέξανδρος, οι εκπρόσωποι Ελλάδος, Αιγύπτου και Γκάνας, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Ισίδωρος Σαλάκος, ο οποίος του προσέφερε και εκ μέρους του κλήρου Ιερό εγκόλπιον ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιωσήφ Kwame Labi.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις πρώτες ημέρες της Ενθρόνισης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ακολουθώντας την κύρια ευαγγελική επιταγή «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος», τέλεσε ομαδικες βαπτίσεις, εντάσσοντας στο τοπικό Εκκλησιαστικό Σώμα πάνω από 200 αδελφούς μας!

Επίσης περιόδευσε στο βόρειο τμήμα της Γκάνα, όπου λειτούργησε στις ενορίες και γνωρίστηκε με τους πιστούς, επεσκέφθη δε και την πρότυπη Επαγγελματική Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως στην επαρχία Λάρτε, όπου μίλησε καταλλήλως στους σπουδαστές και ενημερώθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Ομαδικές βαπτίσεις στο Αμπιτζάν Ακτής Ελεφαντοστούν.

3) ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΚΚΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Καλούμαι, από σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2011, να ποιμάνω ως διάκονος τον ευλογημένο λαό της Γκάνας, της Ακτής Ελεφαντόδοντος, του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, φοβερή και μεγάλη η διακονία που εναποτίθεται στους ώμους μου. Γι’ αυτό, τούτη την ιερή στιγμή, την καρδιά μου πλημμυρίζουν ανάμεικτα συναισθήματα, δέους, ευθύνης και συγκίνησης. Πριν μερικά χρόνια τα βήματά μου, με τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχη μας και την ψήφο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου με οδή

γησαν στην Ζιμπάμπουε, έχοντας ως βασική αποσκευή την κατά κόσμο γνώσιν και σοφία. Γνώση όμως η οποία, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, δεν θα με εξυπηρετούσε ιδιαίτερα, εάν δεν μαθήτευα στο ιστορικό κέντρο του Πατριαρχείου μας, την Αλεξάνδρεια… Ανέρχομαι στον θρόνο αυτό σε μια περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίηση, του ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου, της αλλοτρίωσης του ανθρώπινου προσώπου και της κοινωνίας, και της οικονομικής κρί

σης που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πνευματική. Σε αυτήν την τόσο ρευστή εποχή, η Εκκλησία μας καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, (πνευματικές και υλικές) των ανθρώπων όπου γης, και ιδιαιτέρως των ανθρώπων της αφρικανικής ηπείρου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά, προβλήματα.

Θεία λειτουργία, την ημέρα της ενθρονίσεως του Σεβ/του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ιερουργούντος του Σεβ/του Μητ/του Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

Σήμερα η Ορθόδοξος Εκκλησία καλείται να προβάλλει με πιστικό τρόπο, και ιδιαίτερα με το παράδειγμα των ποιμένων της, τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλοβοήθειας, της ενίσχυσης και ανακούφισης όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Με αυτές τις σκέψεις στην καρδιά μου ήλθα αδελφοί μου όχι να διακονηθώ, αλλά να διακονήσω τον λαό του θεού, ο οποίος στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται την Εκκλησία του, γιατί η Εκκλησία είναι στήριγμα, παρηγοριά, δύναμη και ελπίδα. Ήλθα για να προσφέρω αγάπη προς όλους, γιατί χωρίς αγάπη Εκκλησία δεν υπάρχει… Από την θέση αυτή που ο Μακαριώτατος και η Αγία και Ιερά Σύνοδος με επέλεξε, και από την μεγάλη και τιμητική θέση του Εκπροσώπου του στην Αθήνα υπόσχομαι ότι θα εργασθώ νυχθημερόν «τοις βλεφάροις μη παρέχων νυσταγμόν», για το καλό της Εκκλησίας μας. Θα υπηρετήσω τον Πατριάρχη μας και το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας, με όλες μου τις δυνάμεις και με την ίδια αφοσίωση, πίστη και υπακοή όπως ακριβώς υπηρέτησα και διακόνησα το Πατριαρχείο μας στην Αλεξάνδρεια, στην Ζιμπάμπουε, στο Μαλάουι, στην Μοζαμβίκη, στην Μποτσουάνα, στην Αγκόλα και στην Αθήνα. Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατοι, εξοχώτατοι, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, η διακονία μου στην νέα μου θέση να είναι γόνιμη και καρποφόρα προς δόξαν του Αγίου Θεού, της Εκκλησίας Του και προπάντων υπέρ του λαού της Μητροπόλεως στην οποία: «ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι» δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού και προστάτου της Aλεξανδρινής Εκκλησίας, του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και όλων των Αγίων και ευχών και ευλογιών του Πατριάρχου μας. «Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών, αδελφοί». Αμήν.!