Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολη Μουάντζας

Α’) Λειτουργία του Γυμνασίου μας.

1. Η χαρά μας.
Χαιρόμαστε που άρχισε να λειτουργεί το πρώτο μας Γυμνάσιο «Αγ. Σωσθένης» στο χωριό RUMALE. Έχει 45 παιδιά, (19 κορίτσια και 26 αγόρια) που είναι και οικότροφοι. Τα περισσότερα παιδιά είναι ορθόδοξα. Έχουν την μοναδική ευκαιρία να μορφωθούν στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας. Το προσωπικό αποτελείται από 8 καθηγητές, 3 από αυτούς είναι ορθόδοξοι και τέως υπότροφοι. Ιδιαίτερα ο διευθυντής είναι υιός του ιερέα και τέως υπότροφος. Τα παιδιά θα είναι κοντά μας για 6 χρόνια σπουδών, 4 χρόνια για το γυμνάσιο και 2 χρόνια για το λύκειο. Αυτά τα χρόνια η τοπική μας Εκκλησία έχει ευκαιρία να δώσει την αγάπη της και τη φροντίδα της στην νέα γενιά από όλη την Τανζανία.

2. Ο προβληματισμός μας.
Η επιτυχία της ιεραποστολής στην Αφρική απαιτεί, μεταξύ άλλων, την μόρφωση και την παιδεία. Ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός έκτιζε κοντά στην Εκκλησία και ένα σχολείο για να δείξει ακριβώς αυτή την μεγάλη αξία. Και όμως η παιδεία κοστίζει πολύ από αυτό που μπορούμε. Δηλαδή θέλομε τα παιδιά να μορφωθούν κοντά στην Εκκλησία αλλά το βρίσκομε δύσκολο λόγω έλλειψης πόρων. Γι’ αυτό αντί για 80 μαθητές και μαθήτριες που πέρασαν τις εισαγωγικές εξετάσεις, εμφανίστηκαν μόνο 45. Ενώ μειώσαμε τα δίδακτρα από 720 € που χρειάζεται για κάθε μαθητή κατά το σχολικό έτος σε 330 €.

Ο Σεβ/τος Μουάντζας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ με ιερείς και μαθητές του Γυμνασίου

3. Η παράκλησή μας.
Πρώτα απ’ όλα παρακαλούμε τους αδελφούς μας εν Χριστώ να προσεύχονται για το γυμνάσιο μας. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσει και να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά για το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας.

Δεύτερο, ζητάμε έμψυχο υλικό, και ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς με «ευωδία ορθόδοξης πνευματικής ζωής» να δώσουν ορθόδοξη μαρτυρία με την παρουσία τους και τη διακονία τους.

Και τρίτο, οι προκλήσεις είναι πολλές. Θέλουμε να τις αντιμετωπίσομε αποφασιστικά. Αλλά χωρίς την οικονομική συμπαράσταση βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Η συμπαράστασή σας μας βοηθάει με δύναμη και κουράγιο να προσφέρουμε δυναμικά στο χώρο της παιδείας.
Εκ του Γραφείου της Μητροπόλεως

«Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθη,τε…»

Β’) «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…»

Η όλη κατάσταση των Αφρικανών απαιτεί κάποιον, σαν τον Απ. Παύλο, να είναι κοντά τους «για να ανοίξει τα μάτια τους, ώστε να επιστρέψουν από το σκοτάδι στο φως και από την εξουσία του σατανά στό Θεό». (Πραξ. 26,18). Την ανάγκη για πνευματικό προσανατολισμό τους, την αντιλαμβάνεται κανείς. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Πως οι ίδιοι οι Αφρικανοί βλέπουν την κατάστασή τους; Και τι κάνουν;

Όντως την βλέπουν με ανησυχία, αγωνία και πόθο. Αναζητούν το φως του Χριστού. Θέλουν να είναι παιδιά, κατά χάρη, του Ουρανίου Πατέρα. Βρίσκονται σε πορεία απελευθέρωσης.
Ο Χριστός είναι η ελπίδα των Αφρικανών. Είναι «ο Βασιλεύς της ειρήνης και Σωτήρας». Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην ιεραποστολική της προσπάθεια και διακονία στέκεται δίπλα στους Αφρικανούς και στην αγωνία και τον πόθο τους. Διεξάγει αγώνα να τους κατηχήσει το λόγο της αληθείας και να αποκαλύψει σ’ αυτούς το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνης. Ομαδικά βαπτίζονται και ομαδικά ιερολογούνται οι γάμοι τους. Δημιουργείται νέα ζωή, ζωή χαράς και ειρήνης, ζωή μέσα στο φως του Χριστού. ‘Οπως μας το λέει ο Χριστός, «ότι γεννιέται από το πνεύμα είναι πνευματικό» (Ιω. 3,6). Γίνονται πνευματικοί.

«Ομαδικαί βαπτίσεις στην Ιερά Μητρόπολη
ΜΟΥΑΝΤΖΑΣ»

Ζήσαμε πρόσφατα το μυστηριακό γεγονός του λουτρού της παλιγγενεσίας Αφρικανών στο χωριό KISHOGO, 43 χλμ. από την πόλη BUKOBA. Εκείνη την λαμπρή μέρα, 120 ψυχές έγιναν σύμφυτοι και κοινωνοί «του θανάτου και της αναστάσεως Χριστού, του Θεού ημών». Δηλαδή, απόκτησαν «φωτισμόν γνώσεως και ευσεβείας». Μέσα σ’ ένα ποτάμι που περνάει μέσα από τις μπανανίες και κάτω από τον ήλιο του ισημερινού, πήραν την «ευλογία του Ιορδάνου» και από δω και πέρα θα λατρεύουν «τον Ήλιο της δικαιοσύνης». Και μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας θα ομολογούν ότι «το φως σου Κύριε εσημειώθη εφ’ ημάς, εν επιγνώσει υμνούντας σε».