Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελ. Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδ. Εξωτ. Ιεραποστολής.

Δια του παρόντος επιτρέψατέ μου να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο ιεραποστολικό σας έργο εκ των μετόπισθεν.

Επίσης να σας ευχαριστήσω δια την συνεχή συμπαράστασή σας στο ιεραποστολικό μας έργο και συγκεκριμένα για την τελευταία δωρεά σας των 2.000ευρώ.

Τα έργα μας συνεχίζονται προς δόξαν Θεού, της εκκλησίας και του ευαγγελισμού των αδελφών μας, ανοικοδομήσεις ναών, σχολείων, πνευματικών κέντρων, ιατρείων και άλλα, σε πολλά μέρη της Μαδαγασκάρης, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι οι ανάγκες καλύπτονται διότι πολύ σύντομα δημιουργούνται άλλες. Υπάρχει μεγάλη προσέλευσις ανθρώπων στην ορθοδοξία. Οι καινούργιες ενορίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και οι άνθρωποι θέλουν τον δικό τους ναό. Περιμένουν με υπομονή την ώρα που θα βαπτισθούν και την ημέρα που θ’αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδομήσεως του ναού. Τότε γίνεται σωστό πανηγύρι. Και πράγματι τι άλλο θα μπορούσε να τους δώσει μεγαλύτερη χαρά απ’αυτά τα δύο γεγονότα;

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Μαδαγασκάρης Κ. Ιγνάτιος κατηχεί τους ιθαγενείς αδελφούς μας
και εκείνοι με προσοχή και σεβασμό τον παρακολουθούν

Την Δευτέρα μετά του Θωμά επισκέφθηκα ένα νέο χωριό όπου οι άνθρωποι επιθυμούν να ασπασθούν την ορθοδοξία. Τους το είχα υποσχεθή αρκετούς μήνες πριν, χωρίς να φαντασθώ τι επρόκειτο να συναντήσω. Ξεκίνησα με τον ιερέα της περιοχής για την επίσκεψη. Ο δρόμος μετά από ένα σημείο ήταν ανηφορικός και κακοτράχηλος, αλλά και λίγο επικίνδυνος σε μερικά σημεία.

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων είχε έρθει να μας προϋπαντήσει. Προπορεύονταν αυτοί κι εμείς ακολουθούσαμε.

Όταν φθάσαμε κοντά στο χωριό το οποίον δεν φαινόταν, αντικρύσαμε ένα πλήθος ανθρώπων, ντυμένοι με τα καλά τους ρούχα και παρατεταγμένοι σε δύο σειρές να μας περιμένουν. Μια μεγάλη αψίδα έγραφε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό και το καλώς ορίσατε. Τα όργανα άρχισαν να παίζουν τα παραδοσιακά τους τραγούδια κι άλλοι να προπορεύονται χορεύοντας ανάμεσα στις δύο σειρές. Η χαρά και ο ενθουσιασμός τους ήταν εμφανής.

Παιδιά της Μαδαγασκάρης δείχνουν με χαρά τα δώρα που τους έκανε ο επίσκοπος κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Ένα αυτοσχέδιο αντίσκηνο με μερικά καθίσματα και τραπέζια μας προφύλαγαν από τον καυτερό ήλιο.

1 ποτήρι γάλα και 2 μπισκότα κάθε πρωί
δίνουν χαρά και ελπίδα στα μικρά παιδιά της
μακρινής Μαδαγασκάρης

Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, άρχισε η ομιλία – κατήχηση και όλοι τους παρακολουθούσαν με απόλυτη σιωπή και ενδιαφέρον. Η ομιλία κατέληξε σε συζήτηση και υποσχέσεις ότι θέλουν να βαπτισθούν και σύντομα να έχουν ένα δικό τους ναό.

Αφού μοιράσαμε τα καθιερωμένα δώρα μας, μικρές πλαστικές εικόνες και καραμέλες, πήραμε το δρόμο του γυρισμού.

Δοξάζουμε τον Θεό που ανοίγει θύρα πίστεως παντί τω αιτούντι. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε πάρα πολλές καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν καλύπτονται οι ανάγκες της ιεραποστολής.

Αν και αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες, αγωνιζόμαστε τον καλόν αγώνα του ευαγγελισμού των ψυχών προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ανθρώπων.

Ο Θεός μαζί σας.

Με πολλή αγάπη
εν Χριστώ Αναστάντι,
Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος