Ιεραποστολικά

Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε επισκέφθηκε πενταμελής ομάδα εθελοντών Ιεραποστόλων από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Micklos. Ως επί το πλείστον η ομάδα ασχολήθηκε με την επιμόρφωση του κλήρου, των υποψηφίων κληρικών και των κατηχητών/ κατηχητριών και ανέλυσαν ποικίλα θεολογικά θέματα στις συνάξει των νέων και των γυναικών.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Με την ευκαιρία της έναρξης του τρίτου και τελευταίου τριμήνου της φετινής σχολικής χρονιάς, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αγιασμό στην Ελληνική Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια επέβλεψε την πρόοδο των εργασιών για την αποπεράτωση της Ελληνικής Ακαδημίας και συναντήθηκε με την αρχιτέκτονα που ανέλαβε και τον σχεδιασμό του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας, που θα ανεγερθεί εντός των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, δίνοντάς της τις απαραίτητες οδηγίες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η ανέγερση του Ιερού Ναού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΙΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε την περιοχή Μουρέουα και συγκεκριμένα το χωριό Τσιτάτε, όπου η Ιερά Μητρόπολις στηρίζει την πρωτοβουλία των γυναικών της περιοχής να παράγουν το δικό τους φιστικοβούτυρο, με φιστίκια που καλλιεργούν οι ίδιες στη γη τους. Στον σύνδεσμο γυναικών της περιοχής δωρίθηκε χειροκίνητη μηχανή παραγωγής φιστικοβούτυρου και έτσι τώρα έχουν την δυνατότητα να παράγουν οι ίδιες το προϊόν και να το διαθέτουν στην τοπική αγορά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ
Στο ίδιο χωριό η Ιερά Μητρόπολις φρόντισε για να γίνει γεώτρηση και στην συνέχεια κατασκεύασε μικρό υδραγωγείο για την διάθεση νερού σε όλο το χωριό. Η κατασκευή του υδραγωγείου έγινε εντός τους δημοτικού σχολείου και τα έξοδα κάλυψε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Ζαρίφης από τον Αλμυρό Βόλου.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
Τέλος, η Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε ανέλαβε την ανέγερση Νηπιαγωγείου στο ίδιο χωριό και έγινε κηδεμόνας των 550 μαθητών και μαθητριών του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι, στο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν έχουν χρησιμοποιήσει τετράδια και μολύβια τα τελευταία 8 χρόνια, οι δε δάσκαλοι δεν έχουν ούτε κιμωλίες. Η τελευταία φορά που μπόρεσαν να γράψουν κείμενο στους πράσινους πίνακες ήταν πριν από πέντε χρόνια. Στην μαθητιώσα νεολαία διανεμήθηκαν γραφική ύλη και παιχνίδια και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής τρόφιμα.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ιεροσολυμήτισσας, στο χωριό Ντούνγκα, της περιοχής Karoi (κοντά στα σύνορα με την Ζάμπια). Ο Ιερός Ναός ανεγείρεται σε γη που πρόσφερε ο φύλαρχος της περιοχής. Κτίτωρ του Ναού είναι η κα Καλλιόπη Περδικούλη, μέλος του Διορθόδοξου Κέντρου «Πορευθέντες». Μετά την τελετή διανεμήθηκαν δώρα και τρόφιμα σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα ανεγερθεί Ορθόδοξος Ναός στην βόρεια Ζιμπάμπουε.

ΓΑΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τον γάμο του Δημήτριου Timothy Nyad ebvu και της Νικολέτας, που έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Ο Δημήτριος είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής της Κένυας και σύντομα με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ πρόκειται να χειροτονηθεί στον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης.

Ο Σεβ/τος ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ευλόγησε τον γάμον στον καθεδρικό Ναό της
Αγίας Τριάδος.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟ
Τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου Ζ΄. Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος. Την ίδια ημέρα η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότης Ζιμπάμπουε γιόρτασε τη Παναγία του Κύκκου. Ακολούθησε δεξίωση στη αίθουσα ΣΠΑΡΤΗ. Οο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού εντός του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Αθανασίου και στην συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου Ζ’. Μετά το πέρας του μνημοσύνου προσφέρθηκε πρόγευμα στην Μητροπολιτική κατοικία.

ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αναχώρησαν για την Κένυα πέντε σπουδαστές, μέλη της νεολαίας των Ιεραποστολικών Κέντρων της Ζιμπάμπουε. Ένας εξ αυτών είναι φοιτητής στο τρίτο έτος της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ, ένας στο δεύτερο και τρεις στο πρώτο έτος. Επίσης αναχώρησαν για την Αίγυπτο τρεις νέοι σπουδαστές, που θα φοιτήσουν στο πρώτο έτος της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας» στην Αλεξάνδρεια.

ΝΕΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΤΟ ΤΣΙΝΟΪ
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την πόλη Τσινόι και έδωσε την ευλογία για την έναρξη κατηχήσεων και συνάξεων εντός της οικίας του Μιχάλη Tiniga, απόφοιτου της Πατριαρχικής μας Σχολής της Αλεξάνδρειας. Επίσης επισκέφθηκε την δημοτική κλινική και δώρισε οκτώ κιβώτια με φάρμακα που έφτασαν από την Κύπρο σε εμπορευματοκιβώτιο που απέστειλε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Επίσης φάρμακα δωρίθηκαν σε κρατικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς και στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Σεβ/τος κ. Γεώργιος κοντά στους πιστούς

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
Την Μποτσουάνα επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος. Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του συναντήθηκε με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας, επισκέφθηκε και τέλεσε Αγιασμό σε οικίες και επιχειρήσει παροίκων και την Κυριακή τέλεσε την Θεία Λειτουργία για τους εκεί Ορθοδόξους πιστούς. Τέλος, επισκέφθηκε και τέλεσε Αγιασμό στο οικόπεδο που απέκτησε η κοινότητα για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην χώρα.