Ιεραποστολικά

Η Πρώτη Ανδρώα Ορθόδοξη Ιερά Μονή στην Ανατολική Ασία

Με τη χάρη του Θεού την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (21.5.2011) στην Ιερά Μητρόπολη Κορέας έγινε η έναρξη λειτουργίας του πρώτου ανδρικού μοναστηριού στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ανατολική Ασία. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο ορεινό χωριό Palangri, και σε απόσταση εκατόν πενήντα χιλιομέτρων από τη Σεούλ, πλησίον των συνόρων μετά της Βορείου Κορέας. Στο εν λόγω χωριό υπήρχε από το 1988 ένα όμορφο εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και παραπλεύρως μία οικία ιερέως. Σ’αυτό τον χώρο άρχισε η λειτουργία της Ι. Μονής.

Στην Ιερά Μονή εγκατεστάθησαν ήδη δύο Κορεάτες υποψήφιοι δόκιμοι Μοναχοί ο Ιωάννης Kim και ο Γρηγόριος Park. Αμφότεροι διαπνέονται υπό μεγάλου ζήλου και επιθυμούν σφοδρώς να καρούν Μοναχοί. Ο Ιωάννης έχει σπουδάσει μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Kookmin. Ο Γρηγόριος έχει σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ και στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Επίσης παρέμεινε επί τρίμηνο στο Ιερό Ησυχαστήριο Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνος, αλλά και στο Άγιον Όρος για να μαθητεύσει στη μοναχική ζωή.

Στην αρχιερατική θ. Λειτουργία που τελέστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, η διήγηση της ευαγγελικής περικοπής, που ακούσαμε, εκτυλίσσεται γύρω από ένα πηγάδι.

Όπως είναι γνωστό, η περιλάλητη συνάντηση του Χριστού με την Σαμαρείτιδα και η θεολογικώτατη συνομιλία μαζί της έγινε στο “φρέαρ του Ιακώβ”.

Όλα εκτυλίσσονται, γύρω από ένα πηγάδι, για να τονισθεί η σημασία που έχει για την πνευματική μας ζωή η ύπαρξη ενός πνευματικού πηγαδιού.

Πνευματικό πηγάδι είναι η Εκκλησία, την οποία ίδρυσε ο Χριστός για τη σωτηρία του σύμπαντος κόσμου. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να ξεδιψάει καθημερινά τα παιδιά Της με τον Λόγο Της και με τα Μυστήριά Της.

Η κάθε Ενορία, που βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, με την λειτουργική ζωή και το ποιμαντικό έργο της είναι ένα πνευματικό πηγάδι για να ξεδιψάει το κάθε διψασμένο παιδί της.

Αλλά και το κάθε Μοναστήρι είναι ένα πνευματικό πηγάδι. Γι’ αυτό στις ορθόδοξες χώρες πολλοί άνθρωποι τρέχουν στα Μοναστήρια για να ξεδιψάσουν πνευματικά. Κουρασμένοι από τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της κοινωνικής ζωής βρίσκουν στο Μοναστήρι ανάπαυση και παρηγοριά. Παίρνουν πνευματική δύναμη για να μπορέσουν να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα τους. Οι μοναχοί με την προσευχή τους για τον κόσμο, αλλά και με την διδαχή και τη φιλοξενία τους προς τους επισκέπτες γίνονται το πνευματικό πηγάδι που δροσίζει και ξεδιψάει την ψυχή τους.

Ο προηγούμενος της Ι.Μ.Ιβήρων π. Βασίλειος
και ο π. Χριστοφόρος (Τυπικάρης της Ι.Μ.Ιβήρων)
με τους Κορεάτες δοκίμους μοναχούς
Γρηγόριο και Ιωάννη στην Ιερά Μονή
Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Κορέας

Σήμερα με τη χάρη του Θεού ξεκινούμε την δημιουργία του πρώτου ανδρικού ορθόδοξου μοναστηριού στην Κορέα. Η Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Πανανκλί θα είναι από σήμερα μια ιδιαίτερη ευλογία του Θεού κι ένα στολίδι για το όμορφο χωριό σας. Οι δύο δόκιμοι μοναχοί, ο Γρηγόριος και ο Ιωάννης, τους οποίους σήμερα επίσημα εγκαταστήσαμε στην Μονή θα προσεύχονται για σας. Η καμπάνα της μονής θα ακούγεται από σήμερα καθημερινώς σ’ όλο το χωριό σας. Όταν θα βρίσκεστε στους οριζόνες σας εργαζόμενοι και ακούτε την καμπάνα, να κάνετε το σταυρό σας και να λέτε το “Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Κι όταν θα σας το επιτρέπει το πρόγραμμά σας, τότε να συμμετέχετε σε κάποιες από τις Ακολουθίες του εικοσιτετραώρου, οι οποίες θα γίνονται καθημερινώς στην Μονή.

Σας παρακαλώ κι εσείς να προσεύχεσθε για την πνευματική ενίσχυση των δύο δοκίμων αδελφών μας. Να τους αξιώσει ο Θεός να γίνουν καλοί μοναχοί και να εκπληρώσουν τον θεάρεστο σκοπό τους για τον οποίο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να αφιερωθούν στο Θεό. Να προσεύχεσθε ώστε το Μοναστήρι αυτό να προοδεύσει σε ποιότητα και αριθμό μοναχών, να είναι πράγματι ένα αστείρευτο πνευματικό πηγάδι για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Κορέας. Αμήν”.

Ήδη πέρασαν οι πρώτοι έξι μήνες λειτουργίας της Μονής και φθάσαμε στον πρώτο εορτασμό της κατά τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα. Στην πανήγυρη συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας, οι ιερείς π. Αντώνιος Ου και π. Ιερεμίας Τζο και πιστοί από το χωριό αλλά και από την ενορία του Αγίου Νικολάου Σεουλ.

Το απόγευμα εψάλη ο Μ. πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής με αρτοκλασία και ακολούθησε η βραδινή Τράπεζα. Κατόπιν έγινε το Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο. Μετά το Απόδειπνο οι δόκιμοι μοναχοί είχαν κατ’ ιδίαν πνευματική συζήτηση με τον Επίσκοπο. Την επομένη μέρα τελέστηκε κατά το μοναχικό Τυπικό το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Μετά τη θ. Λειτουργία στο αρχονταρίκι της Μονής παρακάθησαν για γεύμα όλοι οι συμμετέχοντες στο πανηγύρι. Μέσα σε πολύ όμορφη αδελφική ατμόσφαιρα γεύτηκαν τα σπιτικά φαγητά που έφεραν οι κυρίες του χωριού και δόξασαν τον Θεό για τη μεγάλη ευλογία της λειτουργίας της Ιεράς Μονής. Στο τέλος της Τράπεζας ο Σεβασμιώτατος προσέφερε δώρα στους χωρικούς και ευχαρίστησε τους δόκιμους μοναχούς αλλά και όλους όσοι βοήθησαν για την προετοιμασία της εορτής. Αναφερόμενος, τέλος στην πολύ όμορφη κρήνη, την οποία οι δόκιμοι έκτισαν μόνοι τους στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, μίλησε για τη συμβολική σημασία της κρήνης στα ορθόδοξα μοναστήρια, που είναι να θυμίζει στους προσκυνητές ότι στο μοναστήρι πρέπει να ερχόμαστε με την επιθυμία να ξεδιψάσουμε πνευματικά, σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου “εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω” (Ιω. 7:37).

Αθανασία Δημ. Κοντογιαννακοπούλου

Υ.Γ. Θερμώς ευχαριστούμε το Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και τα Μέλη του Δ.Σ. Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής, για την προσφορά σας προς την Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέου, για την εγκατάσταση θερμάνσεως στον Ιερό Ναό.