Ιεραποστολικά

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Zgorzeles της Πολωνίας

Ο νέος ανεγειρόμενος ναός.

Πολλές φορές μας δόθηκε η ευκαιρία να γράψουμε ή να μιλήσουμε για εκείνη την επίσκεψή μας στην Ορθόδοξη εκκλησία του Zgorzeles της Πολωνίας που αποτελείται από Χριστιανούς πολλών εθνοτήτων μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες.

Αλληλογραφούν με την Ιεραποστολή μας και μας στέλνουν φωτογραφίες, όπου φαίνεται η πρόοδος των κτιριακών τους έργων. Δυο φορές επισκέφθηκε την ιεραποστολή μας ο σεβάσμιος ιερέας της εκκλησίας αυτής πατήρ Μάρκος.

Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας.
Δεν ξεχνούμε εκείνη τη Χριστιανική ευγένεια και καλοσύνη που συναντήσαμε σε εκείνη την ορθόδοξη ενορία της Πολωνίας. Αναθάλλεις πνευματικά, όταν έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, αλλά και λυπάσαι αφάνταστα, όταν βλέπει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να συνεχίσουν το έργο τους.

Σταθήκαμε με διάκριση και ταπεινό φρόνημα και προσευχηθήκαμε μαζί με τους εκλεκτούς αυτούς ορθοδόξους στο μικρό ξύλινο ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, που χωρούσε πολύ λίγους απ’ αυτούς, ενώ οι άλλοι προσεύχονταν έξω από το ναό. Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και με ανάταση ψυχής τη Θεία Λειτουργία, αλλά και την προσπάθεια να ψάλλουν στα ελληνικά, αν και δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα, τόσο ο ορθόδοξος Μητροπολίτης της περιοχής όσο και οι ιερείς και οι ιεροψάλτες. Η προσπάθεια αυτή δείχνει πως το Χριστιανικό μήνυμα, που ήλθε στην Ελλάδα δια του Αποστόλου Παύλου, προσέλαβε στη μορφή του κάποια στοιχεία από την αρχαία παιδεία δια των μεγάλων πατέρων και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φωτίζει και να εμπνέει τους λαούς.

Η ορθοδοξία στην περιοχή αυτή είναι ένα προχωρημένο φυλάκιο μέσα σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η Δυτική Εκκλησία με τους πολυτελείς ναούς, ο προτεσταντισμός και οι άλλες ομολογίες. Είναι στην πραγματικότητα η ορθοδοξία στην περιοχή αυτή μια ιεραποστολή που φωτίζει, αφού η ζωή των περισσοτέρων ορθοδόξων Χριστιανών αποτελεί μια ομολογία πίστεως, μια ομολογία Χριστού.

Επιβάλλεται λοιπόν εμείς που συνεισφέρουμε στο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής να θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη: «Για την ιεραποστολή το δόσιμο είναι αληθινό, ολοκληρωτικό δίχως κρατούμενα…»

Και το έργο αυτό του μεγάλου ιεραποστόλου συνεχίζεται και απλώνεται, όταν χτίζονται ορθόδοξοι ναοί και υπάρχουν Χριστιανοί που με τη ζωή τους και το παράδειγμά τους ακτινοβολούν στην περιοχή τους.

Του Δημ. Γεωργούλα