Η Ιεραποστολή

Η Ιεραποστολή είναι αρχαιότατος εκκλησιαστικός θεσμός προς διάδοση της χριστιανικής πίστης σε αλλόθρησκους, σύμφωνα με τη ρητή εντολή του Κυρίου προς τους Αποστόλους «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη.»  Στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο στην Αφρική είναι στημένο ένα μνημείο για τον Ιεραπόστολο Δαυίδ Λίβινγκστον, όπου είναι χαραγμένο το εξής: «Ο Θεός είχε έναν υιό, κι αυτός ήταν Ιεραπόστολος». Όπως είναι γνωστό πρώτος Ιεραπόστολος υπήρξε ο ίδιος ο Θεάνθρωπος. Οι Απόστολοι συνέχισαν την Ιεραποστολή, οι Μάρτυρες τη δυνάμωσαν και οι Πατέρες της Εκκλησίας την υπερασπίστηκαν.

Μέχρι τον 12ο αιώνα το μήνυμα του Ευαγγελίου διαδόθηκε από το Βυζάντιο στις περισσότερες χώρες του τότε γνωστού κόσμου. Την περίοδο που συμπίπτει με τις Σταυροφορίες, η Ιεραποστολική δράση του Βυζαντίου διακόπτεται και σταματά τελείως με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Ορθόδοξη Ιεραποστολή ασκούσε κατά τα χρόνια αυτά και η Ρωσική Εκκλησία, αλλά με την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 στη Ρωσία η Ιεραποστολή διακόπηκε, γιατί απαγορεύθηκε από το καθεστώς.

Η Ελληνική Εκκλησία, δεμένη με τις ιστορικές περιπέτειες του έθνους, μόλις πρόσφατα μπόρεσε να ενδιαφερθεί για την εξωτερική Ιεραποστολή. Παράλληλα με την Εκκλησία της Ελλάδος, δρουν και διάφοροι ιδιωτικοί σύλλογοι εξωτερικής Ιεραποστολής σε διάφορα μέρη της Ελλάδος όπως: Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κ.λ.π., για να βοηθήσουν με έμψυχο και παντός είδους υλικό τους Ιεραποστόλους, που εργάζονται σ’όλον τον κόσμο.

Ένας από τους συλλόγους αυτούς είναι και ο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», που εδρεύει στην Κυψέλη των Αθηνών, στην οδό Τρυγόνος 3-5, τηλ.: 210 – 86.26.225 και fax: 210 – 86.26.700.


ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Ο Όμιλός μας ιδρύθηκε από τον Πνευματικό μας Πατέρα και τους συνεργάτες του, οι οποίοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι και αδιάφοροι στις εκκλήσεις για βοήθεια των Ιεραποστόλων.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ομίλου σκοποί μας είναι:

1. Η καλλιέργεια της χριστιανικής ζωής και πίστης.
2. Η συμπαράσταση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.
3. Η φιλανθρωπία στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.
4. Η εκτέλεση κοινωφελών έργων.
5. Η ηθική και υλική συμπαράσταση προς την ανά τον κόσμο Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή.

Ο Όμιλός μας συμπαρίσταται στους Ιεραποστόλους αποστέλλοντας, πολλά δέματα, καινούργια ενδύματα, υποδήματα, φάρμακα, εκκλησιαστικά είδη (ιερά άμφια, καλύμματα, κανδήλια κ.λ.π.), χιτώνες βαπτίσεως για τους νεοφώτιστους αδελφούς μας, χρηματικά ποσά για την ανέγερση ιερών ναών, σχολείων, ιατρείων, αγορά μέσων μεταφοράς για τις μετακινήσεις των Ιεραποστόλων, γεωργικά μηχανήματα για την καλλιέργεια της γης, ιατρικά εργαλεία για τον εξοπλισμό των ιατρείων κ.λ.π.

Αρκετές επιστολές των Ιεραποστόλων μας παρουσιάζουν μια φοβερή πραγματικότητα: πείνα, αναλφαβητισμό, δεισιδαιμονίες, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, θανατηφόρες αρρώστιες, εμφυλίους πολέμους και πάρα πολλές άλλες οδυνηρές καταστάσεις, που υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δυστυχία και το μεγάλο ανθρώπινο πόνο.

Αξίζει όμως να προσέξει κάποιος ότι οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι δεν κάμπτονται, δεν απογοητεύονται από την πείνα, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης ούτε από τις επιδημίες, τις επικίνδυνες κλιματολογικές συνθήκες, την φτώχεια ή την στάση των πολιτικών αρχών που πολλές φορές αντιτίθενται στο έργο τους. Οι Ιεραπόστολοι όμως με θάρρος, με υπομονή, με ηρωισμό, με θυσία και προ πάντων με τη χριστιανική αγάπη τους προχωρούν στον Ευαγγελισμό των ανθρώπων. Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ασπάζονται την Ορθοδοξία και, επειδή θαυμάζουν το παράδειγμά τους, βαπτίζονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην προσπάθειά τους αυτή οι Ιεραπόστολοι έχουν την ηθική και υλική συμπαράσταση του πλήθους των συνεργατών, των φίλων και δωρητών μας, οι οποίοι πολλές φορές από το υστέρημά τους προσφέρουν για την ευόδωση του έργου τους.

Επειδή οι Χριστιανοί έχουν ιερό χρέος να εργάζονται για τη σωτηρία των συνανθρώπων τους, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να φέρουμε το Χαρμόσυνο μήνυμα, το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας σ’ όλο τον κόσμο, δηλαδή να γίνουμε Ιεραπόστολοι του Χριστού μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Το έργο της Ιεραποστολής είναι υπόθεση ολόκληρης της Εκκλησίας, όλων ημών, αλλά και του καθενός χωριστά.

Στην Ιεραποστολή δεν επιδιώκουμε πρωτεία, για να πάρουμε δύναμη εξουσίας, δεν ζητάμε αξιώματα, για να επιβληθούμε στους άλλους, αλλά εργαζόμαστε απρόσωπα, γιατί η Ιεραποστολή είναι κοινωνία αγάπης και ταπείνωσης.

Ο Όμιλός μας δεν έχει υπαλλήλους, αλλά μόνο εθελοντές και απευθύνει έκκληση στον καθένα: «Έλα και εσύ αδελφέ μου να βοηθήσεις το έργο του Χριστού μας. Μην περιμένεις να σε ειδοποιήσουν».

Με αυτές τις αρχές και την Ορθόδοξη πίστη μας, καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας να γνωρίσουν τον Ιεραποστολικό Όμιλό μας και να τον βοηθήσουν με το μέτρο της αγάπης τους και των δυνάμεών τους.