Ιεραποστολικά

Ετήσιο μνημόσυνο Επισκόπου Νιτρίας Γεωργίου Αρθούρου Γκαδούνα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 27 Ιουλίου, τελέστηκε, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, το μνημόσυνο του πρωτοπόρου Αφρικανού Επισκόπου Νιτρίας Γεωργίου στον ιερό ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο χωριό Δοκόττο. Συγκεκριμένα, η θεία λειτουργία τελέστηκε το πρωί από το Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κένυας κ.κ. Μακάριο και με τη συμμετοχή πέραν των τριάντα ιερέων και διακόνων.

 

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, σχηματίστηκε πομπή με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο, τον κλήρο και πλήθος κόσμου προς το παρακείμενο μικρό και απέριττο μνημείο – τάφο του αείμνηστου Γεωργίου. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στα Κικούγιου, όπως ήταν και η θεία λειτουργία.

 

Για την ιστορία, ο Επίσκοπος Γεώργιος υπήρξε ο πρώτος που ασπάσθηκε την Ορθοδοξία, όταν ήταν, ακόμα, νέος, μαζί με τους δύο Ουγγανδέζους πρωτοπόρους Ρουβήμ Σπάρτα, τον μετέπειτα Επίσκοπο Νειλουπόλεως Χριστοφόρο και π. Οβαδία Μπασατακίταλο.

 

Ήταν οι πρώτοι που με την επιμονή τους, την πίστη και την ελπίδα στην Ορθοδοξία, ήλθαν σε επαφή, για πρώτη φορά, με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, όταν Πατριάρχης ήταν ο Μελέτιος Μεταξάκης. Έτσι άρχισε σιγά σιγά να καλλιεργείται εμπιστοσύνη και οι εκάστοτε Πατριάρχες Αλεξανδρείας βοήθησαν στην εδραίωση της ένωσής τους, κάτω από το Πατριαρχείο. Η επίσημη ένταξή τους έγινε το 1945, επί Πατριάρχη Χριστοφόρου. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, προήγαγε, το 1973, τους Γεώργιο Γκαδούνα και Ρουβήμ Σπάρτα στο επισκοπικό αξίωμα. Στις 30 Νοεμβρίου 1979 ο επίσκοπος Γεώργιος καθαιρέθηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επί της εποχής του Νικολάου Στ΄. Την 1η Νοεμβρίου 2006, με εισήγηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κένυας Μακαρίου, αποκαταστάθηκε στο επισκοπικό του αξίωμα, επί πατριαρχίας Θεοδώρου Β΄. Έτσι, με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η ειρήνη και η ενότητα στην ορθόδοξη εκκλησία στην Κένυα.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο αείμνηστος Γεώργιος, τους αγώνες του και την αυταπάρνησή του, ώστε να στερεωθεί η Ορθοδοξία στην Κένυα. Κάλεσε τους νέους, που προσήλθαν σε μεγάλο αριθμό, να μιμηθούν το παράδειγμά του αλλά και τους ιερείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για περισσότερη εσωτερική ιεραποστολική δραστηριότητα προς δόξαν της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας του Χριστού. Ακολούθησε, στη συνέχεια, πλούσιο γιορταστικό πρόγραμμα και κοινό γεύμα.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας