Συλλόγου

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου Β΄ στον οικείο ναό του Αγίου Αθανάσιου Κυψέλης Αθηνών

Tην Κυριακή 21η Μαΐου 2006, περί την 8ην ώραν, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, προσήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Κυψέλη δι’ εκκλησιασμόν και ευλογία, συνοδευμένος από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Καμπάλας και πάσης Ουγγάντας κ. ΙΩΝΑΝ, τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Γέροντα Αξώμης κ. ΠΕΤΡΟΝ, και πολλούς άλλους Ιερείς και Λαϊκούς.


Μεγάλη χαρά και ευλογία αισθάνθηκαν οι εκκλησιαζόμενοι χριστιανοί αντικρίζοντας τον Πατριάρχην. Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί, ότι ο Πατριάρχης επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψή στην Αλεξάνδρεια, θα διήρχετο μέσω Αθηνών, και την πρωίαν της Κυριακής θα εκκλησιάζετο εις τον Άγιον Αθανάσιον, ιερόν Μετόχιον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφιερωμένο από τον αείμνηστο Μητροπολίτην πρώην Νευποκοπίου Γεώργιον.

Τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στην είσοδο του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδας κ. Προτέριος, ο πανος. Αρχιμ. π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, προϊστάμενος του Ιερού Ναού και άλλοι ιερείς.
Ο Μακαριώτατος ασπάσθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο του ιερού Ναού, ευλογών το εκκλησίασμα.
Ακολούθησαν οι καταβασίες, -τις οποίες έψαλε ο Πατριάρχης- και ο π. Βασίλειος συνέχισε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία με βοηθό τον Διάκο π. Μιχαήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος με εμπνευσμένο λόγο, χαιρέτησε το Εκκλησίασμα με τον αναστάσιμο χαιρετισμό: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Ο Ναός σείστηκε από την αντιφώνηση των πιστών, με το: «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ».
Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία Του.

«…Ήρθα παιδιά μου ευλογημένα από μια μακρινή Ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική, βρέθηκα για λίγο στις μακρινές χώρες του Βορρά μαζί με τους άλλους Πατριάρχας, γιατί έπρεπε να συσκεφθούμε για το πρόβλημα της αδελφής Εκκλησίας της Κύπρου. Τώρα πριν αναχωρήσω και πάλιν για την μακρινή Αφρική, -πολλά ιεραποστολικά ταξίδια με περιμένουν- για να ευρεθώ στα παιδιά μου τα πνευματικά, που ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου το αφιέρωσα ως ένας ταπεινός ιεραπόστολος, εθεώρησα πρέπον και σωστό να περάσω έστω αυτές τις λίγες στιγμές κοντά σας, ν΄ακούσουμε όλοι μαζί την Θεία Λειτουργία…

…Εγώ, μετά από λίγο θα πρέπει να πορευθώ σε χώρες μακρινές. Πρέπει να ευρεθώ στην ΤΑΝΖΑΝΙΑ, να περάσω μετά στον Βορρά από την ΑΙΘΙΟΠΙΑ και το ΣΟΥΔΑΝ, στην αγαπημένη μου πρώην Μητρόπολή μου στο ΚΑΜΕΡΟΥΝ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν. Ξέρω πολύ καλά, πως δεν θα δω τα ίδια πρόσωπα που βλέπω σήμερα εδώ. Καλοντυμένους ανθρώπους, τ’ αδέλφια μου οι Έλληνες. Εκεί θα συναντήσω παιδιά μου, μόνο την φτώχεια. Θα δω χιλιάδες χέρια να τα υψώνουν ώρες ολόκληρες για να τους δώσω ένα κομμάτι αντίδωρο, ένα κομμάτι ψωμί, που ίσως στις πιο απομακρυσμένες χώρες, ίσως να μην έχουν δει ποτέ. Όμως και εκεί, στις απέραντες χώρες της Αφρικής, θα ψάλλουμε την ίδια Θεία Λειτουργία. Δεν θα έχει σημασία, Χριστιανοί μου, αν τα ψάλλουμε σε πολλές – πολλές διαφορετικές γλώσσες. Σημασία έχει, ότι λατρεύεται ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο Θεός της Αγάπης της συγγνώμης και της ειρήνης.

Χαίρομαι που σήμερα για λίγο βρίσκομαι κοντά σας σ΄αυτήν την περίοδο της Αναστάσεως…
Ελπίζω μετά από την επίσημη επίσκεψη που θα κάνω στην Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος, αφού κάνω την επίσημη επίσκεψή μου, να ξαναέρθω κοντά σας, να φορέσω τα ιερά μου άμφια και να σας λειτουργήσω. Θέλω να σας διαβεβαιώσω παιδιά μου, και το ακούτε από το στόμα του Πατριάρχη, η επιθυμία μου είναι να παραμείνει το ιερό μας μετόχιον μ’ αυτή τη γραφικότητα ως έχει. Θέλω να είναι απλό και ταπεινό να μπορώ να έρχομαι, να σας συναντώ και να με συναντάτε. Να ξεκουραζόμαστε στον χώρο του πρασίνου, να σας ενημερώνω για την ιεραποστολή…

…Θέλω παιδιά μου μετά που θα φύγω και πάλι στην Αφρική, μια χάρη μόνο να σας ζητήσω. Κάνετε μία προσευχή να μας δίνει κουράγιο ο Θεός. Ιεραπόστολοι είναι τόσο λίγοι. Κάνουμε κάθε φορά έκκληση για να έρθουν. Θα πορευθούμε σε όλη αυτή την ήπειρο του μέλλοντος, στο σταυροδρόμι, που θα κληθεί ο κόσμος, για να κηρύξουμε Ιησούν και τούτον Εσταυρωμένον. Θα κτιστούν περισσότερα σχολεία. Είναι αμαρτία κάτω από τα δένδρα να κρυώνουν, ή να βλέπουν τον ήλιο τον καυτερό και να μην υπάρχει μια απλή αίθουσα, για να μάθουν λίγα γράμματα. Κάνετε προσευχή για να βοηθήσει ο Θεός… να χτίσουμε ακόμη περισσότερες εκκλησίες, ταπεινές, όμορφες μέσα στην Αφρική, που όμως θα λατρεύεται ο ίδιος αληθινός Θεός… Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο πρόεδρός της Ιεραποστολής χαιρέτησε τον Πατριάρχη, διαβίβασε τους χαιρετισμούς και την αγάπη από τον πνευματικό πατέρα της Ιεραποστολής Σεβ/το κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και παρουσίασε μία ομάδα συνεργατών της ιεραποστολής που ήταν μαζί του.


Ο πατριάρχης εξέφρασε την χαρά Του για την παρουσία μας. Μας παρακάλεσε να διαβιβάσουμε και εμείς τους χαιρετισμούς και την αγάπη Του στον πνευματικό μας πατέρα. Μας ευχαρίστησε για την βοήθεια, που προσφέρει ο όμιλός μας στην Ιεραποστολή της Αφρικής και αλλαχού και μας υποσχέθηκε ότι σε άλλη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, θα έλθει στην αίθουσά της Ιεραποστολής του Π.Χ.Ο στην οδό Τρυγόνος 3-5 στην Κυψέλη ΑΘΗΝΩΝ.

Προς κοίμηση Πατριάρχου στο προσκυνητάρι του Αγ. Νεκτάριου