Ιεραποστολικά

Δραστηριότητες στην Μητρόπολη Γκάνας

Με τη χάρη του Θεού και τις Σεπτές ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ συνεχίζουμε το ιεραποστολικό διακόνημά μας στην ταπεινή αυτή επαρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου. Η πίστη αυτών των απλοϊκών ανθρώπων, καθημερινός κανόνας στην δική μας πίστη, η αγάπη τους δοκιμασία σκληρή για τον καθένα μας, οι αμέτρητες ανθρώπινες ανάγκες τους συνειδησιακός έλεγχος σε μας και καθημερινή πρόσκληση για ομολογία πίστεως σ’Εκείνον!

«Δόξα τω Θεώ» η αγάπη των φιλόθεων αδελφών μας από την Ελλάδα, από την Κύπρο, από την Αμερική, από την Αυστραλία, είναι δροσιά μέσα στον καύσωνα της αφρικανικής γης, των ανθρώπινων αναγκών, του πόνου, της αρρώστιας, της φτώχειας. Ολόθερμες ευχαριστίες εκφράζουμε όλοι μας προς όλους, όσοι μας συμπαραστέκονται στην εδώ διακονία μας.

Όσοι συμπαραστέκονται στον εδώ προσωπικό γολγοθά «των φτωχούληδων του Θεού» και με την έμπρακτη αγάπη τους φανερώνουν σ’ αυτούς «ότι ο Θεός αγάπη εστί».

Σταχυολογούμε μερικά γεγονότα από τα πολλά που έλαβαν χώρα κατά το τελευταίο τετράμηνο και τα παρουσιάζουμε, στους αναγνώστες, με την παράκληση να προσεύχονται για μας και για όλους, όσοι ευρίσκονται στα Ορθόδοξα Ιεραποστολικά κλιμάκια ανά τον κόσμον.

Χειροτονία νέου κληρικού στην Γκάνα
Με την Χάρη του Κυρίου και την άδεια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας έλαβε χώραν η χειροτονία νέου κληρικού στην Γκάνα. Συγκεκριμένα την Κυριακή 10η Μαΐου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χειροτονήθηκε εις διάκονον ο Daniel Amponsah Larbi, έγγαμος νέος και πατέρας ενός τέκνου. Δραστήριος μορφωμένος και προπάντων ευλαβής και φιλόθεος, είδε να εκπληρώνεται ένας πόθος του να γίνει διάκονος των Μυστηρίων του Θεού. Η συγκίνηση όλων απερίγραπτη. Η μητέρα του Χριστιάνα, η σύζυγός του Κατερίνα μαζί με τον μικρό γιο τους Λεωνίδα μπροστά μπροστά στον Ι. Ναό με αναμμένη λαμπάδα προσευχόντουσαν κατά την ώρα του Ι. Μυστηρίου.

Χειροτονία του πρώτου ιθαγενούς ιερέα στη Σιέρα Λεόνε

Οι Ιερείς και ο λαός του Θεού με το ΑΞΙΟΣ επιβεβαίωσαν την προσδοκία τους, ότι ο νέος αυτός ιερωμένος θα σταθεί στο ύψος του λειτουργήματός του με φόβο Θεού, όπως μέχρι τώρα από τα μικρά του χρόνια ήταν για όλους το καλό παιδί.(Akoupa). Έτσι τον ήξεραν και τον προσφωνούσαν.

Επίσκεψη σε δύο άλλες χώρες της δικαιοδοσίας της Ιεράς Επισκοπής Γκάνα
Τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποιήσαμε στην Ακτή του Ελεφαντοστούν (Ivory Coast) για να δούμε τους εκεί Ορθοδόξους χριστιανούς και τα επιτελούμενα έργα ανεγέρσεως του πρώτου Ιερού Ναού και του Ιεραποστολικού Κέντρου. Οι πολλές βροχές της περιόδου αυτής κάπως καθυστέρησαν την πορεία των εργασιών, όπως ακριβώς και στις άλλες χώρες.

Οι πιστοί της ενορίας μας στο Αμπιτζάν (Abidjan) δείχνουν υπομονή και καρτερία για την ώρα που θα λειτουργηθούν μέσα στον νέο Ιερό Ναό τους. Αυτό της Αναστάσεως του Χριστού μας. Ο Θεός να δώσει!

Επίσκεψη στην χώρα της Σιέρρα Λεόνε
Βρεθήκαμε και πάλι μεταξύ των πιστών μας στην Σιέρα Λεόνε. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχ. π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος με υπέρμετρο ζήλο και αυταπάρνηση διακονεί και οικονομεί το ιεραποστολικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας εκεί, όπου προ διετίας περίπου εκ του μηδενός συνέστησε. Η νεόφυτος αυτή Εκκλησία σιγά-σιγά αναπτύσσεται, στεραιώνεται, αυξάνει κι «ο λόγος του Θεού τρέχει» σε όλο και περισσότερες ανθρώπινες ψυχές.

Οι βροχοπτώσεις κι εδώ έγιναν ανασταλτικός παράγοντας στην πορεία των οικοδομικών εργασιών. Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν σύντομα και με γοργό ρυθμό κατά την περίοδο της ξηρασίας. Δεν μας εμπόδισαν όμως να επισκεφθούμε τα έργα αλλά και τους πιστούς, τόσο στην πρωτεύουσα Φρή Τάουν (Free Town) όπου ανεγείρεται Ιερός περικαλλής Ναός, Σχολικό συγκρότημα, Ιατρικό κέντρο, Ακαδημία Θεολογικών και άλλων σπουδών, Οικοτροφείο, Ιερό Παρεκκλήσιο. Στο χωριό Γουότερ Λου (Water Loo) και σε οικόπεδο επτάμιση στρεμμάτων ανηγέρθησαν οι τέσσερες από τις δέκα κατοικίες δια τους αναπήρους και το Σχολείο για τα παιδιά τους. Στον πρόχειρο καλαμένιο Ιερό Ναό του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος συναντήσαμε όλους, τελέσαμε τον Αγιασμό και παρακολουθήσαμε μια συγκινητική γιορτή ευγνωμοσύνης των μαθητών του Σχολείου. Τι να πει κανείς βλέποντας αυτές τις εκδηλώσει αγάπης και ακούγοντας τα μύρια ευχαριστώ από τα στόματα τόσων παιδιών…!

Ο Επίσκοπος Γκάνας Δαμασκηνός επιβλέπει τα Έργα ανεγέρσεως του πρώτου Ορθ. Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Free Town της Σιέρα Λεόνε

Επίσης κατά το διάστημα της παραμονής μας στην χώρα αυτή είχαμε την εξαιρετική ευλογία από τον Κύριο και με τις ευχές και άδεια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας να τελέσουμε στον πρόχειρο Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα, την χειροτονία εις διάκονον και πρεσβύτερον του πρώτου ιθαγενούς π. Στεφάνου και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Σιλουανού, στενού συνεργάτου του π. Θεμιστοκλέους.

Μεγάλη η χαρά των πιστών κατά την διάρκεια τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων. Πρώτη φορά συμμετείχαν σ’ αυτό και έβλεπαν τα τελούμενα. Μαζί με τις προσευχές τους προς τον Κύριο και τις ευχές τους, στο τέλος προσέφεραν στους νεοχειροτονηθέντες και τα δώρα τους, λάδι, αλεύρι και καλαμπόκι. «Κύριε κατάρτισον την άμπελον ταύτην, ήν εφύτευσεν η δεξιά Σου».

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος
Στο χωριό Ακροπόν της κεντρικής επαρχίας της Γκάνα τελέσαμε την πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος, όπου υπάρχει κι ο ομώνυμος περικαλλής Ιερός Ναός, δωρεά των ευλαβών ενοριτών του Καθεδρικού Ναού Φλωρίνης.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την ευλογία των πρώτων καρπών της γης (γιαμ, κασσάβα, ανανάδων, ζαχαροκάλαμου, μάγκος) προσφέραμε φαγητό σε τριακόσιους και πλέον μαθητές των δύο σχολείων, που ευρίσκονται στο προαύλιο χώρο του Ι. Ναού.

Οι Ορθόδοξες γυναίκες μέλη του Συλλόγου «SYNAXIS OF ORTHODOX WOMEN» ετοίμασαν το φαγητό από τα ξημερώματα και διένειμαν αυτό το μεσημέρι της εορτής.

Οι μαθητές συγκεντρωμένοι αναμένουν την διανομή φαγητού στο Ακροπόν Γκάνας

Φαγητό στους μαθητές Ακροπόν Γκάνας

Ο ανάργυρος Άγιος της Εκκλησίας μας Παντελεήμων ο ιαματικός προσέφερε μαζί με τις πολλές δωρεές του κι αυτή την χαρά στους μαθητές. Και του χρόνου!

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στους Ιερείς
Συνεχίζονται τα μηνιαία εκπαιδευτικά Σεμινάρια για τους ήδη υπάρχοντες Ιερείς της Ιεράς Επισκοπής Γκάνα, τα οποία άρχισαν την προηγούμενη χρονιά. Ανά τετράδες προσέρχονται όλοι οι Ιερείς και παρακολουθούν αυτά κάθε μήνα. Οι κύκλοι των επιμορφωτικών σπουδών είναι τρεις και ήδη τελειώνουμε τον επόμενο μήνα τον τελευταίο. Λαμβάνουν χώρα στις αίθουσες του Ιερατικού Σεμιναρίου Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ στην Άκκρα.

Στην επιμόρφωση και διδασκαλία τους συμβάλλουν τα μέγιστα ο π. Ιωσήφ Λάμπι, ο Βασίλειος Λάμπι και ο Θεόφιλος Μαντέ. Η ταπεινότητά μου διδάσκει κατά διαστήματα Λειτουργική και Τελετουργική. Καθημερινά τελούνται όλες οι Ιερές Ακολουθίες στον Καθεδρικό Ναό.

Πιστεύουμε ότι έτσι θα μπορέσουμε με την χάρη του Θεού να βοηθήσουμε αυτούς στην καλύτερη άσκηση των καθηκόντων της ιερατικής τους διακονίας.

Για άλλη μια χρονιά εφέτος μας επισκέφθηκε ο π. Νεκτάριος Trevino από τις Η.Π.Α., ο οποίος εδίδαξε για μια εβδομάδα τους κατηχητές της Ιεράς Επισκοπής μας, πάνω σε θέματα μεθόδου καλυτέρας κατηχήσεως των πιστών. Μας προσέφερε δε αρκετό οπτικοακουστικό υλικό, χρήσιμο στο έργο της διακονίας των κατηχητών.

Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας και μεταφέραμε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας.

Το έργο αυτό της αποστολής μας βιώνεται καθημερινά, με τις αγωνίες του, με τα προβλήματά του, με τις χαρές και τις λύπες του.

Σίγουρα όμως, ό,τι βιώσει, θα αποτυπωθεί μέσα του και θα το μεταφέρει για πάντα στην μνήμη του. Σαν εμπειρία, σαν κρίση, σαν δύναμη ψυχής… στην δική του προσωπική πορεία της ζωής.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γκάνα