Ιεραποστολικά

Ανοιχτό παράθυρο στο «Νεογέννητο» Ιεραποστολικό Κλιμάκιο στο χωριό Ρουμπαάλε στη Νότιο – Δυτική Ουγκάντα

Το νεαρό ανδρόγυνο ο ιερέας π.Αριστοτέλης Ασίμουε με καταγωγή από την Ουγκάντα μαζί με την πρεσβυτέρα σύζυγό του Μαγδαληνή Νακάνουατζ, ξεκίνησαν το ιεραποστολικό τους έργο στο χωριό Rubale, περιοχή Ntungamo νοτιοδυτικό τμήμα της Ουγκάντας, χωριό από το οποίο κατάγεται ο π.Αριστοτέλης. Άλλωστε αυτή ήταν η μεγάλη τους επιθυμία γιατί εκεί οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την Ορθόδοξη πίστη. Το χωριό είναι πάνω από 400 χιλιόμετρα από την Καμπάλα και αυτό σημαίνει ότι είναι μια μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη Ορθόδοξη Εκκλησία. Η τοποθεσία παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού τόσο στη δυτική Ουγκάντα όσο και τη Βόρεια Ρουάντα. Οι συνθήκες όμως είναι αντίξοες και οι υποδομές είναι κάτι χειρότερο από υποτυπώδεις, ωστόσο με πολύ πίστη και αγάπη στην καρδιά τους ξεκίνησαν αυτό το νέο ταξίδι στη ζωή τους, με σκοπό να μεταδώσουν την Ορθόδοξη πίστη δημιουργώντας παράλληλα και τις κατάλληλες υποδομές. Αγοράστηκε ήδη το οικόπεδο και ο π.Αριστοτέλης κάνει συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες στο Δήμο να του δοθεί άδεια για ανοικοδόμηση, ενώ παράλληλα εδώ και τέσσερις μήνες έχει ξεκινήσει κατήχηση στους κατοίκους της περιοχής.

Ο π.Αριστοτέλης αγιάζει το χώρο του οικοπέδου το οποίο είναι κοντά σε κεντρικό δρόμο στο χωριό Ρουμπαάλε
και είναι συνολικά τέσσερα εκτάρια. Εκεί θα ανεγερθεί ο Ι.Ναός αφιερωμένος
στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα και στους Αγίους Παΐσιο & Πορφύριο, Σχολείο, Κέντρο Υγείας, Ξενώνας
και θα υπάρχει χώρος καλλιέργειας φυτών για της ανάγκες της εν λόγω ενορίας.

  • Πρώτος στόχος είναι η ανέγερση ενός Ορθόδοξου Ιερού Ναού αφιερωμένου στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα (μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Κυθήρων & Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ) και στους δύο πρόσφατα αγιοποιημένους γεροντάδες της Εκκλησίας μας Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη και Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

Στην συνέχεια οραματίζονται αυτό το ιεραποστολικό κέντρο να περιλαμβάνει :

  • Σχολείο: Το σχολείο θα είναι απαραίτητο για να διδαχθούν τη κατήχηση και γλώσσες όπως τα Ελληνικά.
  • Κέντρο Υγείας: Το κοντινότερο κέντρο υγείας από την περιοχή του χωριού είναι 40 χιλιόμετρα μακριά με υποβαθμισμένο εξοπλισμό και αυτό έχει προκαλέσει το θάνατο στους ανθρώπους στο δρόμο για το νοσοκομείο, λόγω της καθυστερημένης ιατρικής φροντίδας.
  • Ξενώνας: Ένας ξενώνας μπορεί να ακούγεται πολυτέλεια αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή όπου οι άνθρωποι μαζεύονται, πρέπει να υπάρχει ένα μέρος όπου οι επισκέπτες από την ιεραποστολή μπορούν να μείνουν και, ενδεχομένως, να υπάρχει τρόπος για διοργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων.
  • Καλλιέργεια: Η γη στη δυτική Ουγκάντα είναι πολύ γόνιμη για κάθε καλλιέργεια. Το σχέδιό τους περιλαμβάνει την καλλιέργεια των περισσότερων τροφίμων για τους ανθρώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας που θα δημιουργηθεί εκεί.

Ο π.Αριστοτέλης κρατώντας την εικόνα του Αγίου Πορφυρίου
μιλάει στους κατηχούμενους του χωριού Ρουμπαάλε για τον άγιο.

 

Αρωγοί σε αυτή τους την προσπάθεια είναι φυσικά ο Μητροπολίτης Καμπάλας κ. Ιωνάς, η Συνοδική Μονή της Χρυσοπηγής στο Καπανδρίτη Αττικής, ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής και φυσικά όποιος θα ήθελε να βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα.

Ευχή και προσευχή όλων, όλα να πάνε καλά με τη Χάρη του Θεού.

 

Επιμέλεια, Μαρία Σταυριανού, Ταμίας Π.Χ.Ο.Ο.Ι.