Ιεραποστολικά

Αγωνιστές του 1821 vs Αγωνιστές του 2021

200 χρόνια κλείνουμε φέτος από την επανάσταση του 1821, που όμως δεν μπορέσαμε να τα γιορτάσουμε με λαμπρότητα και να τιμήσουμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για εμάς τότε, όπως ίσως θα θέλαμε.

Ήρωες, όμως, έχουμε και σήμερα. Ήρωες, που θυσιάζονται καθημερινά για τους αδελφούς τους και το ποίμνιό τους, είναι οι σημερινοί ιεραπόστολοι σε κάθε γωνιά της γης. Σκοπός τους δεν είναι η προβολή και η αυτοπραγμάτωσή τους, αλλά η εκούσια υπακοή στο θέλημα του Κυρίου μας για φιλανθρωπία και βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας. Πόσο μοιάζουν αυτοί οι αγωνιστές της Πίστεως με τους αγωνιστές του 1821;

Όπως οι ήρωες του ’21 δε φέρθηκαν ποτέ εγωιστικά, αφήνοντας τα πράγματα στη μοίρα τους με την υπάρχουσα κατάσταση της σκλαβιάς, έτσι και οι σημερινοί ιεραπόστολοι δε διστάζουν να αντιταχθούν σε όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, να πάνε κόντρα σε κάθε δυσκολία, ώστε να προσφέρουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία ενός κοινού σκοπού.

Οι ιεραπόστολοι, όσο μακριά και αν είναι ο ένας από τον άλλον ή από τα διάφορα Πατριαρχεία της Οικουμένης, ενώνονται για ένα κοινό σκοπό και στόχο: να δείξουν την Αλήθεια του Θεού σε όλους τους συνανθρώπους μας και να οδηγήσουν έτσι περισσότερες ψυχές στον Παράδεισο. Αντίστοιχα, πολλοί ήρωες του ’21 ενώθηκαν σα μία γροθιά για να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό έχοντας ως σύμβολό τους τον Σταυρό του Κυρίου μας στην Ελληνική σημαία. Δύναμη και λάβαρο της επανάστασης ήταν η ορθόδοξη πίστη τους, που ένωσε τους Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας σε ένα κοινό όραμα, την ελευθερία.

Σε πολλές χώρες μάλιστα της Αφρικής ή της Ασίας, η ιεραποστολή δεν είναι πάντα εύκολη και εμφανής, καθώς πολλοί ιεραπόστολοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν πολλές ώρες για να συναντήσουν το ποίμνιο τους, να λειτουργήσουν μαζί του και να κάνουν το καθιερωμένο κήρυγμά τους. Όλη αυτή η κατάσταση μας θυμίζει το Κρυφό Σχολειό, όπου πολλοί ιερείς κατηχούσαν τα ελληνόπουλα μαθαίνοντάς τους να αγωνίζονται για τα ιδεώδη τους, τη γλώσσα, την πατρίδα και τη θρησκεία τους.

Το μεγαλύτερο κοινό στοιχείο αυτών των «ηρώων» είναι η αφοσίωση στην πίστη τους, την Ορθοδοξία, και η προσήλωση στον στόχο τους, να βγάλουν αντίστοιχα τους ιθαγενείς από το σκοτάδι της σκλαβιάς και της πλάνης για να γνωρίσουν την πραγματική ουσία της υπάρξεώς τους.

Ας πάρουμε παράδειγμα από όλους εκείνους τους αγωνιστές, τους σύγχρονους και τους προγόνους μας, για να προσφέρουμε και εμείς αντίστοιχη αυτοθυσία για κάθε συνάνθρωπό μας, αλλά και για την πατρίδα μας!


Ηλιάνα Ευθυμίου
Καθηγήτρια Αγγλικών