Ιεραποστολικά

Αδελφική επίσκεψη στους Ορθόδοξους της Δυτικής Πολωνίας

Στις 21 Μαϊου 2006 κλιμάκιο της Ιεραποστολής του Π.Χ.Ο. αποτελούμενο από τέσσερις αδελφούς παραβρέθηκε στις γιορταστικές εκδηλώσεις, που έγιναν στο μικρό αλλά πανέμορφο εκκλησάκι των αγίων Κων/νου και Ελένης, που ευρίσκεται στα δυτικά σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας, στην πόλη Ζγκοζέλετς. Το εκκλησάκι αυτό είναι μια μικρή ορθόδοξη φωλιά μέσα στον απέραντο καθολικό κόσμο.
Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε η πίστη και η ευσέβεια των λίγων ορθοδόξων Χριστιανών (30-35) που παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία και ήταν διαφόρων εθνοτήτων (Έλληνες, Πολωνοί, Ρώσοι, Γερμανοί, Βούλγαροι). Η χριστιανική αγάπη ενώνει όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους κάνει πραγματικούς αδελφούς.
Οι ιερείς και ο μητροπολίτης Ιερεμίας με τη μυσταγωγική Θ. Λειτουργία μας ανέβασαν στα ουράνια.
Το ευχάριστο για τους Έλληνες ήταν ότι χρησιμοποιούσαν σε πολλά σημεία της Θ. Λειτουργίας και την ελληνική γλώσσα, αν και δεν γνωρίζουν Ελληνικά, και έτσι μας βοηθούσαν πολύ να παρακολουθούμε και να συμπροσευχόμαστε.
Με την υποδοχή τους, τη φιλοξενία τους και τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν, μας έδειξαν την αγάπη τους.
Οι Έλληνες της περιοχής αυτής που είναι πενήντα οικογένειες έχουν όνειρο να κτίσουν εκεί μια Ορθόδοξη Βυζαντινή Εκκλησία που να θυμίζει Ελλάδα, γιατί το ξύλινο εκκλησάκι είναι πρόχειρη κατασκευή.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει να εκπληρωθεί αυτό το ωραίο όνειρο.